Een uitvaartverzekering, welke mogelijkheden zijn er?

Hoewel we vanaf ons geboorte weten dat ons leven sterfelijk is, vinden we het vaak toch lastig om over onze dood na te denken. We schuiven het vooral erg graag voor ons uit. Toch is de dood onvermijdelijk en, net als zoveel dingen in het leven, hangt er een pittig prijskaartje aan. Niet aan de dood zelf natuurlijk, maar wel aan de uitvaart. Het kan echter financieel en emotioneel gezien een hoop stress schelen als we juist wél eens stilstaan bij onze sterfelijkheid. Want laten we eerlijk zijn, als het moment daar is, wil je je nabestaanden niet opzadelen met financiële zorgen bovenop het emotionele leed. Het regelen van een uitvaart kan al snel in de duizenden euro’s lopen, en niet iedereen heeft dat zomaar liggen. Het afsluiten van een uitvaartverzekering, kan veel onnodig leed besparen. Uiteindelijk is ieder afscheid al verdrietig genoeg.

Uitvaartverzekering

Op welke leeftijd sluit je een uitvaartverzekering af?

Dit is een beetje een “hoe eerder, hoe beter” situatie. Veel mensen denken pas na over een uitvaartverzekering als ze een bepaalde leeftijd hebben bereikt, maar je bent nooit te jong om er eentje af te sluiten. Sterker nog, hoe jonger je bent als je een polis afsluit, des te lager zijn vaak je maandelijkse premies. Dus zelfs als je in de bloei van je leven bent, kan het verstandig zijn om hier alvast over na te denken.

Verschillende typen uitvaartverzekeringen

Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen, en het is belangrijk om te weten welke het beste bij jou past. Hier zijn de meest voorkomende:

Natura uitvaartverzekering

Bij een natura uitvaartverzekering wordt er geen geld uitgekeerd, maar worden de kosten van de uitvaartdiensten zelf gedekt. Dit betekent dat de verzekeraar de kosten van bijvoorbeeld de begrafenis of crematie, kist en rouwkaarten voor zijn rekening neemt. Het nadeel is dat je vaak minder flexibiliteit hebt in de keuze van diensten.

Kapitaalverzekering uitvaart

Dit is een meer flexibele optie. Bij een kapitaalverzekering uitvaart wordt een bepaald bedrag uitgekeerd na overlijden. Dit bedrag kan dan naar eigen inzicht worden besteed aan de uitvaart. Zo heb je meer vrijheid in de keuze van uitvaartondernemer, locatie, etc.

Combinatieverzekering

Zoals de naam al aangeeft, combineert dit type verzekering de elementen van zowel een natura- als kapitaalverzekering uitvaart. Een deel van de uitvaart wordt in natura vergoed en voor de rest wordt een geldbedrag uitgekeerd.

Depositofonds

Dit is eigenlijk geen verzekering, maar een soort spaarplan. Je stort eenmalig of periodiek een bedrag in een fonds, en dit bedrag wordt na je overlijden uitgekeerd voor de uitvaart. Er is doorgaans geen gezondheidscheck en je kunt het bedrag meestal vrij besteden.

De keuze is aan jou

Kortom, het soort uitvaartverzekering dat je kiest, hangt helemaal af van je persoonlijke wensen en financiële situatie. Wil je meer controle over hoe je uitvaart eruit komt te zien? Dan is een kapitaalverzekering uitvaart misschien iets voor jou. Vind je het prettig als alles voor je geregeld wordt? Dan is een natura uitvaartverzekering wellicht een goede keuze.

Beter voorkomen dan genezen

Het is natuurlijk nooit leuk om na te denken over je eigen sterfelijkheid, maar als het gaat om een uitvaartverzekering, is het motto toch echt: beter voorkomen dan genezen. Door nu alvast na te denken over je uitvaart, ontneem je je nabestaanden een hoop stress en zorgen in een toch al emotionele periode.

Dus, jong of oud, het is nooit te vroeg om hierover na te denken. Vergelijk opties en maak een keuze die bij jou past. Jouw toekomstige zelf (en je nabestaanden) zullen je dankbaar zijn.

liefs Marion

Meer informatie

Waarom een overlijdensrisicoverzekering afsluiten?
Welke uitvaartverzekering is geschikt als je een kind krijgt?
Welke uitvaartverzekering als je een baby krijgt?
Een uitvaartverzekering, hoe zit het met kinderen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *