Thanksgiving Day – Wat wordt er gevierd?

Op iedere vierde donderdag van november (dit jaar op 28 november) barst het feest overzees weer los. ‘Thanksgiving Day’. De exacte datum is dus ieder jaar weer anders.

Thanksgiving Day

Wat is ‘Thanksgiving Day’?

Elke vierde donderdag van november viert Amerika de nationale feestdag ‘Thanksgiving Day’ ook wel bekend als ‘Thanksgiving’. Dit jaar valt deze feestdag op 22 november. In Canada valt deze dag eerder, namelijk op de tweede maandag van oktober.

Wat viert Amerika nou eigenlijk op ‘Thanksgiving Day’?

Het is de traditie om op deze dag het dankwoord wordt uitgesproken voor de oogst en andere goede dingen.

Indianen

In 1621 wordt er een feest gevierd door de ‘Pelgrim Fathers’. Ze vierden dat ze een nederzetting hadden opgericht in Plymouth, Massachusetts. Dit waren van oorsprong Engels pelgrims die waren gevlucht vanwege hun Calvinistische geloof. Ze vluchtten naar Leiden (Nederland) en vervolgden hun reis naar Amerika. De Pelgrims waren afhankelijk van een goede oogst. In 1621 leek het erop dat de oogst zou mislukken. De Amerikaanse Indianen schoten te hulp en hielpen de Pelgrims zodat hun zij in november alsnog konden oogsten. Dit wordt ook wel de ‘Indian Summer’ genoemd.

Pelgrims

De Pelgrims vierden feest toen ze in november een goede oogst hadden. Dit feest staat nu bekend als ‘Thanksgiving’. Alleen zien veel indianen deze dag niet als een feestdag. Zij zijn een deel van hun land en populatie verloren in de loop van de tijd. Op ‘Thanksgiving’ komen de indianen tesamen om te rouwen.

Tradities

Eten

Samen zijn en eten gaan hand in hand samen met dit feest. Wanneer iedereen van de familie om de tafel zit, wordt de kalkoen geserveerd. Het hoofdgerecht! Je weet wel: zo’n grote kalkoen, gevuld en wel die door trotse kok wordt geserveerd. Thanksgiving wordt ook wel gekscherend ‘Turkey Day’ genoemd.

Naast de kalkoen zijn er ook bijgerecht die je bij vele Amerikaanse gezinnen op de tafel ziet staan. Zoals: zoete aardappels, sperziebonen, aardappelpuree, veenbessen, pecannotentaart en de befaamde pompoentaart.
Wil je zelf een pompoentaart maken? Dan kan ik je dit recept van harte aanbevelen:

Recept popmpoentaart

Benodigdheden

1/2 pompoen in blokjes (verrassend)
1 grote ui of natuurlijk 2 kleintjes
2 el. Olijfolie
2 tl. Italiaanse kruiden
Zout en peper
100 gram cashewnoten
3 eieren
125 ml slagroom
5 plakken bladerdeeg
250 gr Danish blue

Beschrijving

Fruit de ui en knoflook aan in de pan. Vervolgens bak je de pompoen en Italiaanse kruiden 3 minuutjes zacht mee. Klop de eieren los in de kom en voeg hier slagroom aan toe. Snijd de Danish blue in stukjes en doe deze ook in de kom. Pak de bladerdeeg en vul de taartvorm met het deeg. Roer het pompoen mengsel samen met de cashewnoten en schep het in de met bladerdeeg beklede taartvorm. Giet het eiermengsel eroverheen en smeer dit netjes uit. Zet de taart in het midden van de oven en bak deze tussen de 30 en 40 minuten lang.
Serveer het met een snufje liefde. Succes gegarandeerd!

American Football

Voordat de familie de kalkoen gaat aanvallen, kijken ze gezamenlijk televisie. Het is traditie om naar American Football te kijken. Of men gaat naar een wedstrijd van het team van de middelbare school in hun stad.

Black Friday

Veel Amerikanen zijn de dag na ‘Thanksgiving’ ook vrij. Ze maken er vaak een familieweekend van. Omdat Kerstmis in aantocht, gaat men vaak de stad in om inkopen te doen. Het is de drukste dag van het jaar in de stad. ‘Black Friday’ in de volksmond. De winkelondernemers komen deze dag weer in het ‘zwart’ te staan. Ze maken voor het eerst van het jaar winst en gaan uit de rode cijfers. Want de mensen geven massaal geld uit. Dit komt omdat mensen ‘korting’ zien staan en ook omdat zij nog in vreugde stemming zijn omdat ze met familie samen zijn.

Wat is de impact in Nederland?

De Amerikaanse gemeenschap viert in Leiden ‘Thanksgiving’. Zij wonen een dienst bij in de Sint Pieterskerk. Dit is vrijwel het enige wat we in Nederland vieren met betrekking tot ‘Thanksgiving’. In tegenstelling tot ‘Black Friday’. Die traditie hebben de Nederlandse ondernemers maar wat graag overgenomen. Winkeliers zien hun kans schoon om nieuwe acties aan te bieden, zodat Nederland ook toe gaat slaan bij de winkels.

Dankbare dag

In ons land zouden we ook wel een algemene dankdag kunnen gebruiken. In onze klaagcultuur, zou het een mooie traditie kunnen worden om met z’n allen eens stil te staan bij al het moois wat we hebben in het leven. Klagen is makkelijker, maar dankbaar zijn geeft meer voldoening.
Zullen we eens een poging wagen? Ik begin.

Ik ben dankbaar voor:

  • Familie en vrienden waar ik altijd bij terecht kan
  • De kinderen die nu zo schattig ‘ijswinkeltje’ aan het spelen zijn
  • De rode tomaten die aan onze tomatenplant groeien

Dit is de start van een nieuwe Nederlandse traditie. Dan noemen wij deze dag Dankbare dag. Na deze dag komt dan natuurlijk ook de Nederlandse Black Friday. Op deze dag moeten we uiteraard klagen dat we alsnog te weinig korting krijgen. We blijven natuurlijk wel zuinige Hollanders.

Liefs Anita

Extra informatie

7x bezigheden voor de donkere dagen
De lekkerste herfstrecepten

Bronvermelding

Tekst: Anita Schokker
Beleven.org
Smulweb.nl
Blackfridaynederland.nl
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *