Geef jezelf eens wat vaker een schouderklopje!

Heb je vandaag al tegen jezelf gezegd dat je goed bezig bent? Zo niet, dan is dit het perfecte moment om dat te doen. Geef jezelf een schouderklopje en zeg: “Goed gedaan, ik ben trots op je.” Want dat doen we als ouder veel te weinig. We zijn keigoed in die kritische blik naar onszelf, maar een compliment geven aan onszelf, schijnt er vaak bij in te schieten. Terwijl dat niet alleen belangrijk is, we verdienen het ook gewoon!

Geef jezelf eens wat vaker een schouderklopje!

Waarom zelfwaardering belangrijk Is

Soms voelt het ouderschap alsof je in een achtbaan zit die maar niet lijkt te stoppen. Maar weet je wat? Elke uitdaging, elke strijd en elke overwinning maakt deel uit van deze ongelooflijke reis. En geloof het of niet, je doet het fantastisch.

Vaak zijn we zo gefocust op onze kinderen dat we vergeten onszelf te waarderen voor al het harde werk dat we dag in dag uit verrichten. Zelfwaardering is niet alleen goed voor je zelfvertrouwen, maar het helpt je ook om je te herinneren dat je meer bent dan “gewoon” een ouder. Je bent een rots in de branding, een altijd aanwezige bron van liefde en steun.

Momenten om trots op te zijn

Laten we eens kijken naar enkele momenten waarop je jezelf absoluut een schouderklopje mag geven. Heb je vandaag je kind naar school gebracht, een gezonde maaltijd bereid, geholpen met huiswerk of gewoon een knuffel gegeven toen ze die nodig hadden? Dat zijn allemaal momenten om trots op te zijn.

De kleinste dingen kunnen de grootste impact hebben. Als ouder zijn we geneigd om het grotere geheel te zien en de kleine succesjes over het hoofd te zien. Maar het zijn juist deze kleine momenten die opgeteld een groot verschil maken in het leven van onze kinderen.

Ouderschap is teamwerk

Ouderschap is geen solosport, het is een teaminspanning. En net zoals elk teamlid erkenning en waardering verdient, verdien jij dat ook als ouder. Als je een partner hebt, geef elkaar dan regelmatig een schouderklopje. Het is een eenvoudige, maar krachtige manier om elkaar te herinneren aan de geweldige taak die jullie samen doen.

Als je een alleenstaande ouder bent, vergeet dan niet dat je het dubbele werk doet. Je verdient niet alleen een schouderklopje, maar ook een staande ovatie. Je doet het fantastisch en vergeet niet om dat tegen jezelf te zeggen.

Gun jezelf wat krediet

Als ouders zijn we vaak onze ergste critici. We zijn snel om onszelf de schuld te geven wanneer dingen misgaan, snel om onze fouten te benadrukken en traag om onszelf te erkennen voor de geweldige dingen die we elke dag doen. Maar het is belangrijk, nee, cruciaal, om onszelf wat krediet te geven. Waarom? Omdat ouderschap moeilijk is. Het is een baan zonder handleiding, zonder vaste uren, zonder pauzes. Het is een baan die constant aanpassing, leren en groei vereist. En toch, ondanks alle uitdagingen, zijn we er, dag in dag uit, voor onze kinderen.

De kracht van waardering

Laten we eens kijken naar de kracht van waardering. Wanneer we de tijd nemen om onze prestaties te erkennen, voelen we ons beter over onszelf. We voelen ons competenter, zelfverzekerder en gelukkiger. En dat straalt af op onze kinderen. Wanneer we ons goed voelen over onszelf, hebben we meer geduld, meer energie en meer liefde om aan onze kinderen te geven.

Waarom is het moeilijk om onszelf krediet te geven?

Het kan moeilijk zijn om onszelf krediet te geven vanwege de druk om de ‘perfecte’ ouder te zijn. We worden gebombardeerd met beelden van perfect ouderschap op sociale media, in films en op televisie. Maar de realiteit is dat er geen perfecte ouders zijn. We maken allemaal fouten. We hebben allemaal onze goede dagen en onze slechte dagen. En dat is oké. Wat belangrijk is, is dat we ons best doen.

Hoe kun je jezelf meer krediet geven?

Het begint allemaal met een verandering in mindset. In plaats van te focussen op wat er mis ging, focus op wat er goed ging. Heb je vandaag een gezonde maaltijd voor je kinderen bereid? Goed gedaan! Heb je vandaag tijd doorgebracht met je kinderen, ondanks een druk schema? Bravo! Elke kleine overwinning telt.

Een andere manier om jezelf meer krediet te geven is door te praten met andere ouders. Deel je successen en je uitdagingen. Je zult merken dat je niet alleen bent in je worstelingen en dat kan helpen om jezelf wat meer krediet te geven.

Eindelijk, wees aardig voor jezelf. Ouderschap is een reis, geen bestemming. Er zullen hoogtepunten en dieptepunten zijn. Maar onthoud dat je je best doet en dat is alles wat telt.

Dus, de volgende keer dat je je overweldigd voelt door de uitdagingen van het ouderschap, neem een moment om jezelf een schouderklopje te geven. Je doet het geweldig!

liefs Marion

Meer informatie

Mommy burn-out, herkennen en erkennen
Hoe vergroot je jouw eigenwaarde of zelfrespect?
Fat shaming moeten we nooit accepteren
Hoe vergroot je zelfcompassie of eigenliefde?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *