Waar komt die vervelende zwangerschapsjeuk vandaan?

Misschien heb je al kennis gemaakt met zwangerschapsjeuk? Het eerste dat je je waarschijnlijk afvraagt, is: “Waarom jeukt mijn huid zo tijdens de zwangerschap?” Dat is een goede vraag! Er zijn verschillende redenen waarom je huid kan gaan jeuken tijdens de zwangerschap.

Waar komt zwangerschapsjeuk vandaan?

Waar komt de zwangerschapsjeuk vandaan?

Ten eerste, je lichaam ondergaat een enorme hoeveelheid veranderingen. Je huid strekt en groeit om ruimte te maken voor je kleintje. Deze uitrekking kan leiden tot droogheid en jeuk, vooral rond je buik. Daarnaast kunnen veranderingen in je hormonen ook bijdragen aan de jeuk. Zwangerschapshormonen kunnen ervoor zorgen dat je huid meer gevoelig wordt, wat kan leiden tot jeuk en irritatie.

Er zijn ook een paar specifieke huidaandoeningen die alleen tijdens de zwangerschap voorkomen, zoals PUPPP (pruritische urticariële papels en plaques van de zwangerschap) en intrahepatische cholestase van de zwangerschap (ICP). Deze aandoeningen kunnen ernstige jeuk veroorzaken, vooral in het derde trimester.

Wat helpt tegen de jeuk?

Nu je een beetje begrijpt waar de jeuk vandaan komt, wil je natuurlijk weten wat je eraan kunt doen. Hier zijn een paar tips die kunnen helpen:

Hydrateer je huid
Gebruik een milde, ongeparfumeerde vochtinbrengende crème om je huid soepel en gehydrateerd te houden. Dit kan helpen om de droogheid en jeuk te verminderen.

Draag losse, comfortabele kleding
Strakke kleding kan de huid irriteren en jeuk veroorzaken. Kies voor kleding van natuurlijke stoffen zoals katoen, die ademen en zacht zijn voor de huid.

Neem een lauwwarm bad of douche
Heet water kan de huid uitdrogen en de jeuk erger maken. Een lauwwarm bad of douche kan daarentegen rustgevend zijn.

Overleg met je arts over medicijnen
Als de jeuk erg ernstig is of als je een specifieke huidaandoening hebt zoals PUPPP of ICP, kan je arts medicijnen voorschrijven om de jeuk te verlichten.

Wat moet je juist niet doen?

Als je last hebt van zwangerschapsjeuk, zijn er ook een paar dingen die je beter kunt vermijden:

Krabben
Hoe verleidelijk het ook is, krabben maakt de jeuk vaak erger en kan zelfs leiden tot wondjes of infecties. Probeer dus te weerstaan aan de verleiding om te krabben.

Harde zeep en chemicaliën gebruiken
Veel soorten zeep, wasmiddelen en cosmetica bevatten chemicaliën die de huid kunnen irriteren. Kies voor producten die zacht zijn voor de huid en vrij van sterke geuren en kleurstoffen​​.

Oververhitting
Oververhitting kan de jeuk verergeren, dus probeer koel te blijven. Draag lichte kleding en vermijd langdurige blootstelling aan de zon.

Zelf medicatie gebruiken zonder medisch advies
Het is belangrijk om te weten dat niet alle jeukremedies veilig zijn tijdens de zwangerschap. Als de jeuk ernstig is, moet je niet aarzelen om hulp te zoeken. Neem contact op met je arts voordat je overgaat tot het gebruik van jeukremedies, omdat sommige mogelijk niet veilig zijn voor zwangere vrouwen​.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is schurft en hoe kom je er weer af?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *