Je rijbewijs halen, wat komt er bij kijken?

Je rijbewijs halen, wat komt er bij kijken?

Je rijbewijs halen is een droom voor velen. Logisch, want het geeft je een mooie vorm van vrijheid. En is ook gewoon lekker praktisch. Hoe oud moet je zijn om je rijbewijs te halen? Wat komt er allemaal bij kijken? Hoeveel kost het halen van je rijbewijs eigenlijk?

Vanaf welke leeftijd kan het?

In Nederland mag je afrijden als je 17 bent. Vervolgens moet je dan tot je 18e rijden onder begeleiding van een zogenaamde coach. Je mag met lessen beginnen als je 16,5 bent. Je theorie-examen mag je zelfs al halen als je 16 bent.

Rijden met een coach

Vanaf je 18e mag je alleen een auto besturen. Heb je je rijbewijs gehaald toen je 17 was, dan moet je tot je verjaardag dus altijd iemand bij je hebben. Deze persoon moet op jouw begeleiderspas staan. Deze pas is aan te vragen bij het RDW. Op deze pas mogen maximaal 5 mensen staan. Deze personen moeten zelf minimaal 5 jaar hun Nederlandse rijbewijs hebben, of een rijbewijs uit de Europese Unie of de Vrijhandels Associatie. De begeleider moet minimaal 27 jaar zijn en mag de laatste 4 jaar geen issues hebben gehad op het gebied van verkeer. De exacte richtlijnen vind je bij het RDW, waar je de pas dus kunt aanvragen.

lijn groen oudersenzo
Je rijbewijs halen, wat komt er bij kijken?

Wat zijn de kosten?

De kosten van het halen van je rijbewijs is uiteraard niet exact te zeggen. Waar ga je lessen? Kies je voor een pakket of voor losse lessen? Hoelang doe je erover en misschien wel één van de grote vraagstukken die invloed heeft: hoe vaak moet je afrijden voordat je geslaagd bent? Volgens het CBR was het gemiddelde bedrag dat in 2019 werd uitgegeven aan het halen van een rijbewijs bijna €2.400! Dat is dus zeker wel een bedrag waar je even bij stil moet staan… De kosten bestaan uit:

  • Rijlessen
  • Gezondheidsverklaring CBR
  • Theorie-examen
  • Tussentijdse toets
  • Rijexamen
  • Rijbewijs aanvragen
  • Pasfoto’s voor het rijbewijs

Meer uitleg over deze kosten kan je vinden bij het CBR.

Rijlessen

Een open deur, maar je hebt dus rijlessen nodig om een rijbewijs te kunnen halen. Bij rijscholen wordt daar op verschillende manieren mee omgegaan. Vergelijk de rijscholen dan ook maar eens bij jou in de buurt. Wil je gewoon wekelijks een les? Of ga je voor een snelcursus, waarbij je iedere dag er mee bezig bent en je aan het einde van de week kunt afrijden? Ook kan er vaak gekozen worden uit zogenaamde pakketten. Je betaalt dan van tevoren al voor een bepaald aantal lessen. Dat is meestal goedkoper dan gewoon losse lessen betalen.

Gezondheidsverklaring CBR

Om je rijbewijs aan te vragen zal je een gezondheidsverklaring moeten invullen voor het CBR. Dit kan je doen via Mijn CBR. Hier zijn kosten aan verbonden.

Theorie-examen

Voordat je afrijden aangevraagd kan worden moet je je theorie gehaald hebben. Er zijn rijscholen die hier lessen in geven, maar je kunt dit ook prima zelf doen. Je kunt hier boeken voor kopen, of je maakt gebruik van handige sites. Een van onze favoriete websites om je theorie te oefenen is Theorie.nl. Het examen zelf vraag je aan via het CBR.

Tussentijdse toets

De tussentijdse toets zou je kunnen zien als een proefexamen. Deze duurt net zo lang als het echte examen en je moet ook hetzelfde doen. Je kunt zo dus alvast proeven aan examen doen. De CBR-examinator zal je vervolgens nog enkele tips kunnen geven waar je nog even op moet letten. Overigens kan je zeker voordeel hebben aan deze toets. Doe je tijdens deze toets de bijzondere verrichtingen al op de juiste manier, dan hoef je ze op het echte examen niet meer te doen! Deze toets wordt ook aangevraagd bij het CBR via jouw rijschool. De toets is trouwens niet verplicht!

Rijexamen

Als je zover bent dat de instructeur denkt dat je kunt afrijden, zal hij het examen gaan aanvragen. Door Corona zijn de wachttijden ondertussen behoorlijk opgelopen. Het rijexamen duurt in totaal 55 minuten. In deze tijd zit inbegrepen:

Kennismaking met de examinator. Hij legt je uit wat er van je verwacht wordt en hoe het examen verder afgenomen wordt. Hij controleert ook jouw papieren, zoals je ID en of je wel een theoriecertificaat hebt. Je moet daarnaast de uitnodiging voor je examen meenemen en het formulier Zelfreflectie, welke je ingevuld moet hebben

Als jullie naar de auto lopen moet je op 25 meter afstand het kenteken lezen van een auto. Dit wordt gezien als een ogentest. Daarnaast zal de examinator jou nog enkelen vragen stellen over de auto. Hij bekijkt hiermee of je ook dit soort dingen weet. Denk hierbij aan wat de lampjes op je dashboard inhouden of bijvoorbeeld hoe je kunt zien of er nog genoeg motorvloeistof aanwezig is

Examenrit. Deze duurt 35 minuten. Je rijdt een route met behulp van het navigatiesysteem. Maar het grootste deel zal je rijden volgens de aanwijzingen van de examinator. Je wordt beoordeeld op je rijgedrag, voertuigbeheersing, of je voldoende kijkt en anticipeert en indien nodig zal je nog bijzondere verrichtingen moeten doen

Na afloop hoor je uiteraard of je wel of niet geslaagd bent

Rijbewijs aanvragen

Na de examendag kan je, als je geslaagd bent, je rijbewijs gaan aanvragen bij de gemeente. Helaas zal je netjes moeten wachten tot je het kaartje ook werkelijk hebt voordat je mag gaan rijden. Dit duurt meestal een week.

Herexamen

Ben je gezakt, dan zal je een herexamen moeten doen. Uiteraard wordt er gemeld op welke punten je gezakt bent, zodat je daaraan werken kunt tijdens de lessen!

liefs Wil

Meer informatie

Je kind wordt 18 jaar. Wat moet je allemaal regelen? Nou, een heleboel dus!
Auto te water, daar kun je maar beter op voorbereid zijn!
Pubers en brommers
Elektrisch rijden – De voordelen en nadelen

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *