Een beugel: wie gaat dat betalen?

Wanneer je kind een beugel nodig heeft, zie je misschien al meteen een verontrustend kostenplaatje voor je. Een beugel is duur, maar vaak ook noodzakelijk. Maar is er echt reden voor paniek? Wat kost een beugel eigenlijk en hoe kan je ervoor zorgen dat een beugel betaalbaar blijft?

Een beugel, wie gaat dat betalen?

Soort beugel

Hoeveel geld je uiteindelijk kwijt zult zijn aan de beugel van jouw kind is afhankelijk van het soort beugel die hij/zij moet gaan dragen. Welke beugel je nodig hebt, wordt bepaald door de stand van het gebit op het moment dat je start met de behandeling. Je kan de orthodontist zelf vragen een inschatting te maken van de prijs voor de beugel en bijbehorende behandelingen. Gemiddeld zullen de kosten tussen de € 2000,- en € 3000,- uitkomen. Dat is geen klein bedrag. En in de meeste gevallen worden de kosten niet vergoed vanuit de basisverzekering. Alleen bij hoge uitzondering, bijvoorbeeld in het geval van een hazenlip, is dit wel het geval. Je moet dus kijken naar de bijpassende aanvullende zorgverzekeringen van zorgverzekeraars. Of je kiest er voor om helemaal zelf voor de kosten op te draaien.

Voor of na de achttiende verjaardag?

Vanaf het begin moet je al nadenken over een goede zorgverzekering voor je kind. Een kind is namelijk tot zijn 18e gratis meeverzekerd met zijn ouders. De aanvullende verzekering die jij hebt afgesloten, geldt dus ook voor jouw kinderen. Kijk dus eerst wat jij eventueel al als aanvullende verzekering hebt afgesloten. Lees in de voorwaarden wat er specifiek aan orthodontie vergoed wordt. Als dit niets of weinig is, kan het verstandig zijn om te kijken naar een andere zorgverzekeraar. Voor kinderen vanaf 18 jaar gelden weer andere regels. Je kind is dan niet meer gratis meeverzekerd en moet dus zelf zorgpremie gaan betalen op een andere zorgpolis. Daarnaast zijn er minder verzekeraars die orthodontie vanaf 18 jaar vergoeden. En als ze al wat vergoeden, dan is dit bedrag vaak lager dan dat voor kinderen tot 18 jaar. Hierom kan het raadzaam zijn om, indien nodig, al voor de achttiende verjaardag van je kind over een beugel na te denken en met het proces te starten.

Goedkoopste zorgverzekering

In je zoektocht naar een andere verzekeraar wil je waarschijnlijk graag de goedkoopste zorgverzekering vinden. In dit geval kan goedkoop echter duurkoop worden. Let altijd goed op de verhouding tussen de extra premie die je gaat betalen, in verhouding tot het bedrag dat je daadwerkelijk vergoed krijgt. Er zijn behoorlijke verschillen tussen de verzekeraars en hoe riant ze zijn met hun vergoedingen.
Sommige verzekeraars vergoeden slechts tot 75% en anderen wel de volle 100%. Dit moet je ook meenemen in je overwegingen. Het is dus wijs om je hier goed in te verdiepen, voordat je kind start met een behandeling bij de orthodontist.

liefs Marion

Meer informatie

Wat is de beste leeftijd voor een beugel?
Kinderen en de tandarts. Hoe eng is het?
Mijn kind heeft een beugel nodig!
Een goede zorgverzekering voor je baby

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *