Magisch denken: de wereld volgens je peuter

Peuters zijn fantastische, grillige, kleine wezentjes die door het leven dansen alsof alles één groot wonder is. Van het bewonderen van een regenboog tot de niet-aflatende fascinatie voor een kartonnen doos, de wereld volgens een peuter is een magische plek. Een plek waar alles mogelijk is, waar theekopjes praten en teddyberen gevoelens hebben. Dit betoverende wereldbeeld van je kleine is niet alleen schattig maar ook psychologisch fascinerend. Het staat bekend als ‘magisch denken‘. En wat een heerlijkheid moet dat zijn… jammer dat de meeste van ons dat in de loop van de jaren volledig lijken te verliezen.

Magisch denken: de wereld volgens je peuter

Wat is magisch denken eigenlijk?

Magisch denken is een term die door psychologen wordt gebruikt om de manier te beschrijven waarop kinderen de wereld interpreteren en begrijpen voordat ze het vermogen hebben om logisch en rationeel te redeneren. In deze fase geloven kinderen dat hun gedachten, woorden of acties direct invloed kunnen hebben op de wereld om hen heen. Denk aan het idee dat als je maar hard genoeg wenst, je op een dag echt kunt vliegen. Of dat de maan hen volgt tijdens een autorit omdat, nou ja, ze zijn natuurlijk het middelpunt van het universum.

Waarom is magisch denken zo belangrijk?

Je zou kunnen denken: “Ah, wat schattig, maar mijn kind moet leren hoe de échte wereld werkt!” Hoewel dit waar is, heeft magisch denken ook voordelen. Het helpt bij de ontwikkeling van creativiteit, probleemoplossend denken en emotionele intelligentie. Het helpt kinderen om de wereld op een veilige, zij het fantasierijke manier te verkennen.

De magie in de dagelijkse routine

Peuters zitten vol met verrassingen, vooral tijdens hun dagelijkse routines. Zodra ze wakker worden, kan het ochtendlicht dat door het raam schijnt de toon zetten voor een dag vol avontuur. “Mama, de zon zegt goedemorgen!” Of misschien is het etenstijd: “Mijn sperziebonen zijn boos omdat ik ze wil opeten, daarom kan ik het maar beter niet doen.” Hier zie je het magisch denken aan het werk; kinderen personifiëren objecten en nemen emotionele toestanden mee in hun begrip van de wereld.

Magisch denken: de wereld volgens je peuter

De rol van ouders: hoe ga je hiermee om?

Als ouder kan het lastig zijn om te beslissen hoe je om moet gaan met deze fase. Hier zijn enkele tips:

  • Speel mee met de fantasie maar stel grenzen waar nodig.
  • Help je kind het verschil te begrijpen tussen realiteit en fantasie door vragen te stellen.
  • Moedig hun creativiteit aan; dit is een tijd waarin ze de wereld op hun eigen voorwaarden leren begrijpen.

Magisch denken en angsten

Het is ook vermeldenswaard dat magisch denken soms kan leiden tot irrationele angsten. Zoals het geloof in monsters onder het bed of spoken in de kast. Hoewel dit lastig kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat deze angsten een normaal onderdeel zijn van de ontwikkeling. Je rol als ouder is niet om het magisch denken weg te nemen, maar om je kind te helpen een evenwicht te vinden tussen fantasie en realiteit.

Wanneer neemt magisch denken af?

Over het algemeen begint magisch denken af te nemen rond de leeftijd van 7 of 8 jaar, wanneer kinderen een meer logische en gestructureerde manier van denken ontwikkelen. Maar laten we eerlijk zijn: een beetje magie verdwijnt nooit helemaal, toch? Veel volwassenen dragen nog steeds een beetje van die kinderlijke verwondering met zich mee. En dat is een goede zaak!

Laat de magie bloeien

De wereld door de ogen van een peuter zien, is een verfrissende en fascinerende ervaring. Terwijl je je kleine helpt opgroeien, vergeet dan niet om af en toe zelf ook deel te nemen aan hun magische wereld. Want wie weet, misschien hebben die pratende theekopjes en boze sperziebonen ons volwassenen ook iets te leren over de magie in het alledaagse leven.

Dus de volgende keer dat je peuter je vertelt dat zijn teddybeer ook een stukje taart wil, ga erin mee. Duik in die fantasiewereld. Het is een fase die niet eeuwig duurt, maar de herinneringen aan die magische momenten zullen dat wel doen.

liefs Marion

Meer informatie

Fantasievriendjes, hoe serieus moet je het nemen?
Fantasie, fictie, spel, leugens en werkelijkheid. Hoe houd je ze gescheiden?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *