Pubers, wanneer laat je ze los?

Het loslaten van je kind is één van de moeilijkste dingen die je als ouder overkomen. Je ontkomt er simpelweg niet aan, maar praktisch iedere ouder loopt hierbij tegen moeilijke zaken aan. En als ze eenmaal puber zijn, gaat het zo hard en willen ze zelf zo veel! Hoe ga je daar nu het beste mee om? Want loslaten moet, of je nu wilt of niet, maar hoe doe je dat op de beste manier?

Loslaten - Pubers, wanneer laat je ze los?

Loslaten: Individueel bekijken

Eigenlijk flauw misschien, maar een duidelijke handleiding hoe je moet loslaten is toch wat lastig. Veel hangt immers af van de eigenschappen, zoals karakter en verantwoordelijkheidsgevoel, van je kind. Maar ook invloeden van buitenaf zorgen voor wisselende adviezen over het hoe en wanneer loslaten, per situatie. Het scheelt nogal of je kind ’s avonds alleen door de polder moet fietsen of veilig met een groep door een woonwijk heen, om thuis te komen na een verjaardag!

Jouw emotionele valkuil

Loslaten betekent weer een stapje verder in zijn onafhankelijkheid en jij bent weer een stukje minder nodig. Je ziet heel wat beren op de weg en zou het liefste je kind gewoon veilig bij je houden. Maar wil je kind ooit opgroeien tot een zelfstandige volwassene, dan zal hij toch echt de kans moeten krijgen om dingen alleen te doen. Schat de mogelijke gevaren in en bekijk of het relevant is om hier wel of niet specifieke maatregelen voor te nemen. Bespreek ook gewoon wat jouw zorgen zijn en maak duidelijk dat je je kind wel vertrouwt maar de situatie op zich gewoon eng vindt. Zo voorkom je dat je kind onzeker over zijn eigen kunnen wordt. Bespreek wat je kind het beste wel of niet kan doen.

Wat hou je in de gaten

Globaal gezegd zal je de afweging dus moeten maken tussen zijn mogelijkheden, de omstandigheden én zijn leeftijd. Probeer je eigen overbezorgdheid even goed toe te spreken, want anders sta je hem nog op te wachten als hij al 21 is… Ik weet het, makkelijker gezegd dan gedaan! Uiteraard blijf jij de baas en is iets echt te gevaarlijk, dan bepaal jij of hij dat wel of niet mag/kan.

Alleen thuisblijven

Vanaf een jaar of zeventien/achttien zullen veel pubers in staat zijn om volledig voor zichzelf te zorgen, gedurende jouw vakantie. Gewoon een dag alleen zijn is natuurlijk al veel eerder mogelijk. Tot zeven jaar is dit echt niet mogelijk, daarna kan je dit zachtjes aan opvoeren, uiteraard afhankelijk van je kind. Genoeg kinderen die alleen thuis zijn nog helemaal niet zien zitten! Tot 15 jaar laat je je kinderen nog niet in de nacht alleen (bron: online-opvoedhulp) Let in alle situaties goed op of je kind verantwoordelijk is en maak ook goed afspraken over wat wel en wat niet mag. Maak hem ook maar duidelijk dat je hem vertrouwt (dat geeft vaak meer verantwoordelijkheidsgevoel dan hele preken waaruit hij opmaakt dat je het niet vertrouwt…). En ja, door schade en schande word je wijs. Dus is er ergens iets misgegaan, dan kan je duidelijk maken dat het dus voor even afgelopen is om alleen te blijven…

Alleen voor meerdere dagen

Ga je op vakantie voor de eerste keer zonder je kind, dan kan je een vertrouwd iemand vragen (een tante, de buurvrouw of opa en oma?) om op de achtergrond aanwezig te zijn. Is er iets dan kan je kind hierheen om raad te vragen. Ook kunnen ze misschien stiekem een oogje in het zeil houden… Ga met je kind in gesprek over zijn daginvulling. Misschien heeft hij een vakantiebaantje, maar wat gaat hij anders doen? Maak afspraken over wat wel en niet kan of mag. Spreek af dat je op bepaalde tijden even met hem belt en zorg bijvoorbeeld dat hij geld heeft om eten te kopen of zet wat maaltijden in de vriezer. Zorg ook voor een lijst met telefoonnummers die handig zijn om te weten als er iets aan de hand is.

Alleen op vakantie met vrienden

Veel jongeren zullen zo rond dezelfde leeftijd (17/18 jaar) liever op vakantie gaan met hun vrienden. Moet je dit als ouder goed vinden? En waar bemoei je je wel mee en waarmee niet? Tja, het is bekend dat jongeren graag drinken tijdens hun vakanties, natuurlijk mag je daar je zorgen over uiten en hem meegeven hoe je daar over denkt. Maar laten we ook reëel zijn en denk eens terug hoe je zelf was. Hoe strakker jij de teugels vasthoudt, hoe losser ze gaan als ze even onder je toezicht weg zijn. Soms kan je beter wat soepeler zijn en zo die losbandigheid juist te lijf gaan! Toch moet je natuurlijk niet je kop in het zand steken. Vertel hem duidelijk over drank, drugs en seks! Je kunt alles verbieden, maar zeker bij laatstgenoemde kan je misschien beter zorgen dat hij voorbehoedsmiddelen heeft of regelt… misschien is dat wel een veel betere optie!

liefs Wil

Meer informatie

11 Aanwijzingen dat je een puber in huis hebt
Pubertijd en onzekerheid gaan hand in hand. Hoe ga je als ouder hiermee om?
Mijn puber wil alleen op vakantie
Piekerende puber. Wat doe je als ouder?
Hoe communiceer je met een puber?
Hoe weet je of je kind al in de puberteit zit?
Eerste hulp bij lastige pubers

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *