Maak je tuin lente-proof in 5 eenvoudige stappen

Maak je tuin lente-proof in 5 eenvoudige stappen

Het zal je niet ontgaan zijn: het is volop lente. Overal staat wel wat in bloei, het zonnetje laat zich steeds vaker zien en bladverliezende bomen zijn nagenoeg allemaal begroeid met fris, jong blad. Nederlanders brengen in deze periode ook meer tijd in hun tuin door. Is jouw tuin al helemaal lenteklaar? Zo niet, dan presenteren wij je vandaag 5 eenvoudige stappen waarin je de tuin lente-proof maakt!

Knap de tuin op

Maai het gras, hark bladeren weg, bemest je gazon, snoei heggen en wintergroene heesters weer mooi in vorm en geef tuingereedschap een flinke schoonmaakbeurt. Met andere woorden: knap de tuin op. Een nette, verzorgde tuin is fijner om tijd in door te brengen en eenvoudiger bij te houden.

Maak een tuinontwerp

Je eigen tuinontwerp maken is een bijzonder goed idee. Geef je tuin bijvoorbeeld een make-over en leg een nieuw terras, een vijver of een grasveldje aan. Maak je gebruik van borders? Welke beplanting komt hierin te staan? Ga je voor gras of toch liever voor een andere bodembedekker? Wil je een nieuwe tuinafscheiding, en zo ja, wat voor soort? Ga je voor een veranda overkapping? Zo ja, van welk materiaal?

Teken je eigen tuinontwerp online met een van de vele gratis programma’s die je hiervoor kunt gebruiken. De lente is het ideale seizoen voor nieuwe veranderingen.

lijn groen oudersenzo
Maak je tuin lente-proof in 5 eenvoudige stappen
Maak je tuin lente-proof in 5 eenvoudige stappen

Pak groots uit

Wie in de lente groots uitpakt, kan gedurende de hele zomer optimaal van zijn of haar tuin genieten. Wat dacht je van een luxueuze veranda overkapping met glazen schuifpui? Tuin op het zuiden? Laat de overkapping voorzien van serre zonwering. Als je dan eens behoefte hebt aan wat meer schaduw, kan dat binnen no-time worden geregeld. Ook kun je ervoor kiezen om een tuinhuisje op je erf te plaatsen of zelfs een zwembad te laten aanleggen als je daarvoor genoeg ruimte hebt. Niet gezegend met een royaal erf? Een jacuzzi kan ook prima in een kleinere stadstuin worden geplaatst.

Ook ander groot onderhoud zoals bijvoorbeeld het opnieuw betegelen van een terras of tuinpad kun je het beste rond deze periode aanpakken. Zo voorkom je dat je in de zomer met een half opengebroken tuin zit waarin je niet volop tot rust kunt komen.

Duurzame tuin

Een duurzame tuin is in deze tijd echt een must. Klimaatneutraal en milieuvriendelijk zijn ook in de tuinbranche sleutelwoorden geworden. Vervang plastic tuinmeubilair door houten loungesets met fijne tuinkussens erin. Houd je terras zo klein mogelijk, haal wat tegels weg en plant op deze plekken bloemen en planten die goed zijn voor vlinders, bijen en andere nuttige insecten. Verruil een tuinschutting of saai hek voor een mooie, wintergroene haag. Zeker wanneer je dicht bij een snelweg woont kan een dichte, hoge heg zorgen voor vermindering van fijnstof in je huis.
Zet in op een duurzaam tuinontwerp en ga voor een levendige tuin waarin je wintergroene en bladverliezende beplanting met elkaar combineert.

Plant leibomen

Leibomen (ook wel vormbomen genoemd) zijn bomen die in een bepaalde vorm geleid worden. Bijvoorbeeld in een schermvorm, dakvorm of leivorm. Plant een aantal leibomen naast elkaar aan waardoor er een leibomenhaag op hoogte ontstaat. Heel handig wanneer je bijvoorbeeld in privacy en schaduw wilt voorzien op de bovenverdieping van je huis. Ook is het leuk om een bestaande schutting een natuurlijk voorkomen te geven door deze met een leibomenhaag te verhogen. Vaak wordt de lindeboom als leiboom gebruikt. Je kunt echter ook kiezen voor de beuk (Fagus sylvatica) of de haagbeuk (Carpinus betulus).

Geniet!

Dit laatste puntje is eigenlijk gewoon een bonus: geniet vooral van je tuin. Organiseer barbecues voor vrienden, ga liggen lezen in de zon of houd samen met je kids een watergevecht. In een mooie tuin die volledig op jouw stijl en wensen aansluit voel je je het meest thuis. Maak van deze wetenschap handig gebruik!

Is jouw tuin al lente-proof? Zo nee, wat moet er nog gebeuren? En wat maakt jou gelukkig in de tuin? Laat het ons weten in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Zo maak je de tuin winterklaar!
Je tuin zomerklaar in zes stappen? Zo doe je dat!
Je huis een lente make-over geven? Enkele waardevolle tips!

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *