Zoveel soorten, maar welke kinderwagen past bij jou?

Zoveel soorten, maar welke kinderwagen past bij jou?

Zwanger zijn betekent vol verwachting uitkijken naar de komst van de baby én de babyuitzet bij elkaar zien te krijgen. Een kinderwagen kopen is 1 van de dingen die op dit lijstje staan. Het is heerlijk om stil te moeten staan bij deze dingen mogen kopen voor het kind wat op komst is, maar ook meteen iets om niet zomaar even tussen neus en lippen door te doen. Want wat is nu dé kinderwagen voor jou? Waar let je allemaal op bij het kopen van een kinderwagen en hoe maak je nu ooit een keuze uit het grote aanbod?

Soorten kinderwagens

Voor we verder gaan kijken is het handig om te weten wat voor wagens er zijn. Meestal bedoelen we met een kinderwagen de wagen waar de baby direct na de geboorte in vervoerd kan worden. De baby zal dus in een soort reiswiegje liggen. Wordt het groter dan komt de buggy/wandelwagen om de hoek kijken, waar je baby in kan zitten. En er zijn eveneens mogelijkheden om het autostoeltje ook op een onderstel te zetten en zo deze te gebruiken als een wandelwagen. Hierin ligt je baby alleen niet echt goed, dus dit is niet bedoeld voor wandeltochten. In een reiswiegje zorg je voor een goed matrasje, zodat je baby goed ligt. Je kindje heeft meer ruimte om te bewegen in een wandelwagen. Daarnaast zijn er bij studies conclusies getrokken dat te lang slapen in een autostoeltje tot verstikkingsdood zou kunnen leiden. Bij een buggy is het goed om op te letten dat je de rijrichting kunt veranderen. Wordt je baby een echte dreumes, dan zal hij of zij juist graag de andere kant opkijken! Uiteraard is ook hier het belangrijk dat je kind comfortabel zit en dat je de buggy in een slaapstand kunt zetten.

Een kinderwagen 3 in 1

Een kinderwagen moet in de eerste plaats natuurlijk handig zijn voor jouw dagelijkse leven. Heb je een auto, dan zal er ook een autozitje moeten komen. Het is natuurlijk ideaal als je die twee dingen kunt combineren. Met de auto weg en vervolgens het autostoeltje op een onderstel kunnen zetten is heel praktisch. Dat je bij een wandeltocht je kindje beter in een echte kinderwagenbak (reiswieg) kunt leggen is, zoals uitgelegd, beter voor je baby. Kan je dan hetzelfde onderstel gebruiken, dan scheelt dat weer ruimte in huis én geld. Nog mooier wordt het als je baby groter wordt en je de reiswieg kunt verruilen voor een zitje. Met andere woorden: een kinderwagen 3 in 1 is praktisch en lekker veelzijdig.

lijn groen oudersenzo
Zoveel soorten, maar welke kinderwagen past bij jou?

Let op de veiligheid

Kinderwagens, en al helemaal als ze ook als autozitje gebruikt worden, moeten natuurlijk veilig zijn voor je baby. Let bij een autostoeltje op of het voldoet aan de veiligheidsnormen. Maar ook de rest van de kinderwagen moet uiteraard deugdelijk zijn. Er is ook voor kinderwagens een Europees keurmerk (het ECE-keurmerk). De oude norm is de ECE-R44 en de nieuwe is ECE-R129 (i-Size). Kijk bij de aanschaf of de wagen hieraan voldoet. Een kinderwagen moet voorzien zijn van een aantal beveiligingen. Zo moet het extra beveiligd zijn tegen inklappen, een rem hebben en voorzien zijn van een driepunts- of vijfpunts tuigje

Is het handig in gebruik?

Hoe gebruik je de wagen? Is het handig in te klappen of kan dit helemaal niet? Wat zijn de afmetingen en past dit wel in jouw huis? Maar ook: hoeveel ruimte heb je in je auto om alles mee te kunnen nemen? Je wil toch ook weleens met de baby op stap!

Wat verwacht je van de kinderwagen?

Wat wil jij allemaal met de wagen kunnen doen? Ga je er enkel en alleen mee door de stad lopen om boodschappen te doen of wil je er ook mee door het bos kunnen kuieren? Uiteraard vraagt het één om een andere benadering dan de andere. Ben je van plan om veel op stap te gaan met de auto of het openbaar vervoer, dan is een lichtgewicht (opklapbaar) exemplaar waarschijnlijk handiger voor je. Wil je echt lekker aan de wandel door de natuur, dan kan je juist beter kiezen voor wagens met robuuste wielen. Grote wielen rijden nu eenmaal makkelijker over grond en zand e.d. dan de kleine wieltjes.

Extra’s

Veel kinderwagens hebben extra’s die je erbij kunt kopen. Natuurlijk kan je dit ook op een later tijdstip doen, maar het is wel zo mooi als alles bij elkaar past. Accessoires die echt bij de wagen horen zijn dan bijvoorbeeld in dezelfde stof als de kinderwagen, wat natuurlijk heel mooi staat. Hierbij kan je onder andere denken aan:

  • Parasolletje
  • Luiertas
  • Meerijdplankje voor grote broer of zus
  • Bekerhouder
  • Beschermde tas voor de kinderwagen als je hem meeneemt
liefs Wil

Meer informatie

Pimp je kinderwagen met korting!
Een buggy kopen, waar moet je op letten?
Lekker naar buiten met de buggy
Kosten baby in het eerste jaar
De buggy wuggy boogie

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog betreft een samenwerking.

BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *