Navelverzorging van je baby

Navelverzorging van je baby

Na de bevalling heeft de navelstreng geen functie meer, dus zodra je kindje is geboren wordt de navelstreng ongeveer 2 cm van de buik afgebonden en doorgeknipt. Dit navelstompje wordt al snel na de geboorte gelig van kleur. Het voel zacht en geleiachtig aan. Het stukje dat overblijft wordt afgedekt met een steriel gaasje en een navelbandje. Het stompje moet namelijk droog blijven om goed te kunnen genezen. Maar waarop moet je eigenlijk letten bij de navelverzorging van je baby?

Voorkomen van infecties

In de dagen na de geboorte heeft het navelstompje nog wel wat verzorging nodig, vooral om infecties te voorkomen. Veeg het geregeld af met een nat watje en één keer per dag met een klein beetje alcohol. Geef de alcohol wel even de kans om te verdampen voor je het steriele gaasje er weer op doet.

Als het navelstompje bloedt, meld dit dan aan de verloskundige of arts. Waarschijnlijk zal hij je wat vitamine K geven om het bloed wat beter te laten stollen. Op zich hoeft het bloeden niks te betekenen en geneest het uiteindelijk vanzelf. Bedoeling is dat het stompje langzaam uitdroogt en er uiteindelijk vanzelf afvalt, meestal na een zo’n zeven tot vijftien dagen. Tot het wondje is genezen, kun je er een steriel gaasje overheen leggen.

lijn groen oudersenzo
Navelverzorging van je baby

Geen pijn

Misschien huilt je kindje tijdens de verzorging maar het aanraken van het navelstompje doet je kindje geen pijn. Het kan zijn dat hij schrikt van de alcohol, wat een beetje koud kan aanvoelen op zijn huid. Begint de navel een beetje te stinken? Dan is hij wellicht ontstoken. Maak de ontstoken navel goed schoon en vraag eventueel advies bij de verloskundige over aanvullende verzorging van het naveltje. Is de navel na twee weken nog niet droog? Neem dan even contact op met je huisarts of verloskundige.

Samenvatting richtlijnen dagelijkse navelverzorging

Handen wassen met water en zeep voor de verzorging.
Dagelijkse verzorging of wanneer de navelstreng bevuild is (urine/ontlasting).
Houdt de navelstreng droog en zuiver.
Wassen met water en zeep en goed nadrogen.
Probeer de luier zo om te doen dat het net onder de navel zit.
Eén keer per dag schoonmaken met wat alcohol.
Als de stomp goed droog en verschrompeld is, mag de navelklem worden verwijderd.

liefs Marion

Meer informatie

Baby acne, wat is het? Wat zijn toch die rode pukkeltjes?
Baby in bad – Waar moet je op letten?
Hygiëne van je baby, hoe houd je hem schoon en gezond?
Stappenplan baby in bad
De kwetsbare babyhuid. Hoe verzorg je hem?
Draai de handige checklist “Baby in bad” uit (pdf)

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *