Met deze tips maken kinderen op een leuke manier kennis met kamerplanten

Met deze tips maken kinderen op een leuke manier kennis met kamerplanten

Om verveling op de woensdagmiddag of tijdens vakantiedagen tegen te gaan, kun je aan de slag met kamerplanten. Kinderen zullen het bijvoorbeeld geweldig vinden om een plant te verzorgen en de groei van planten stekjes in de gaten te houden. Wil je groene vingers bij je kinderen aanmoedigen? Met de volgende activiteiten kun je samen met je kinderen aan de slag gaan!

Samen kamerplanten verpotten

Het verpotten van kamerplanten is niet alleen gezellig om samen te doen, maar waarschijnlijk ook erg praktisch. Want zeg nou zelf, wanneer is het de laatste keer dat de kamerplanten verpot zijn?

Haal van te voren genoeg potgrond en leg een paar oude handdoeken of vuilniszakken neer op de grond. Zo beperk je de rommel! Haal samen de plant uit zijn oude bloempot, en laat je kind de oude aarde van de kluit verwijderen. Niets leuker dan samen wroeten in de aarde!

Stekken en vermeerderen van kamerplanten

Na het verpotten van kamerplanten is het maar een kleine stap naar het stekken ervan. Een stekje is een deel van een plant, afkomstig van de stengel, het blad of de wortel. Vanuit een stekje kan vervolgens weer een nieuwe plant groeien. Het leuke aan het stekken van kamerplanten is dat je weken erna er nog plezier van hebt. Samen kijken naar stekjes die wekelijks meer wortels ontwikkelen, dat is een leuke bezigheid.

Het fijne aan stekken is, dat je bij de meeste plantensoorten alleen een stengel met enkele bladeren hoeft af te knippen. Knip een stek vlak boven een blad, en plaats deze in een vaas of glas met water. Binnen enkele weken heeft het stekje al wortels ontwikkeld!

lijn groen oudersenzo
Met deze tips maken kinderen op een leuke manier kennis met kamerplanten

Ecosysteem met planten in elkaar zetten

Een leuke, maar makkelijke manier om met groen aan de slag te gaan is een ecosysteem. Een ecosysteem is een afsluitbaar glaswerk met hierin enkele plantjes. Hierbij is het zowel mogelijk om te kiezen voor een kant-en-klaar DIY ecosysteem of een zelf samengesteld ecosysteem. Het principe van het maken van een ecosysteem blijft hetzelfde! Vul het glaswerk laag voor laag met de juiste bodem en plant daarna enkele tropische plantjes.

Stappenplan voor het maken van een ecosysteem

Maak om te beginnen het glaswerk schoon. Zo vermijd je dat er bacteriën verspreid worden, die later de planten kunnen aantasten.

Plaats dan voorzichtig een hoeveelheid kiezels en stenen op de bodem.

Strooi hierboven een laag actieve houtskool. Deze laag voorkomt schimmels.

Bovenop deze twee lagen kun je een flinke laag aarde strooien. Indien gewenst kun je mos aanbrengen aan de zijkanten van het glas.

Plant dan de plantjes in het midden van het ecosysteem.

Spray een enkele keer met een plantenspuit in het ecosysteem, voor de juiste luchtvochtigheid.

Laat de eerste 12 tot 24 uur het ecosysteem luchten. Hierna kun je de deksel of kurk op het glaswerk plaatsen.

Succes gegarandeerd!

liefs Marion

Meer informatie

Giftige kamerplanten – Welke zijn gevaarlijk?
Het gevaar van de Berenklauw

Bronvermelding

Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Twenty Four Webvertising.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *