Met deze tips houd je het huis koel tijdens de zomer

De zomer is een prachtig seizoen, met lange dagen, zonnige weekenden en vakanties. Maar het is ook het seizoen van de hitte. Als de zon hoog aan de hemel staat en de temperaturen oplopen, kan het binnenshuis al snel ondraaglijk heet worden. Gelukkig zijn er manieren om de warmte buiten te houden en je huis zo koel mogelijk te houden. In deze blog geef ik je een aantal handige tips om de zomerse hitte te overleven.

Houd ramen en deuren gesloten

Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar het sluiten van ramen en deuren kan een groot verschil maken als het gaat om het koel houden van je huis. Zodra de temperatuur buiten hoger is dan binnen, laat je warme lucht binnen als je deuren en ramen open hebt staan. Houd deze gesloten en gebruik eventueel een ventilator of airconditioning om de lucht circulerend te houden.

Maak gebruik van zonwering

Een andere manier om de warmte buiten te houden, is door gebruik te maken van zonwering. Denk hierbij aan zonneschermen, gordijnen of jaloezieën. Zonwering kan de hitte van de zon blokkeren en voorkomen dat deze je huis binnendringt. Elektrische rolluiken zijn hierbij een uitstekende optie. Deze kunnen op afstand worden bediend en bieden een uitstekende bescherming tegen de zon.

Maak gebruik van isolatie

Een goed geïsoleerd huis is niet alleen ideaal om de warmte binnen te houden in de winter, maar kan ook helpen om de warmte buiten te houden in de zomer. Zorg voor goede isolatie in muren, daken en vloeren en verminder zo de warmte die je huis binnendringt. Ook het gebruik van isolerend glas kan een groot verschil maken.

lijn groen oudersenzo
Houd je hoofd én huis koel tijdens de zomer: tips & tricks

Zorg voor ventilatie

Ventilatie is essentieel om de lucht in je huis koel te houden. Zet ramen en deuren open als de temperatuur buiten lager is dan binnen en maak gebruik van ventilatoren. Hiermee kun je de lucht laten circuleren en voorkomen dat warme lucht blijft hangen.

Gebruik geen apparaten die warmte produceren

Sommige apparaten produceren warmte en dragen zo bij aan de opwarming van je huis. Denk hierbij aan de oven, wasdroger of vaatwasser. Maar ook apparaten waar je niet zo snel bij stil staat, zoals computer, televisies en andere elektronische apparaten dragen bij aan de opwarming van je huis. Probeer deze apparaten te vermijden of gebruik ze op momenten dat het minder warm is.

Ook verlichting kan warmte produceren en bijdragen aan de opwarming van je huis. Zet daarom lampen uit als je ze niet nodig hebt en maak gebruik van natuurlijk licht.

Maak gebruik van airconditioning

Als het echt heel warm is en bovenstaande maatregelen niet voldoende zijn, dan is airconditioning de beste optie. Een airconditioning kan de lucht in je huis koelen en zorgen voor een aangename temperatuur. Een airconditioning kan echter wel behoorlijk wat energie verbruiken.

Gebruik een ventilator

Een ventilator kan een goede alternatieve optie zijn voor een airconditioning. Ze verbruiken minder energie en zorgen ervoor dat de lucht in je huis kan circuleren en afkoelen. Zet de ventilator in de richting van de ramen of deuren zodat er een verkoelende bries ontstaat.

Maak gebruik van natuurlijke ventilatie

Als het buiten koeler is dan binnen, is het een goed idee om gebruik te maken van natuurlijke ventilatie. Dit houdt in dat je de ramen en deuren openzet om de frisse lucht binnen te laten. Dit zorgt ervoor dat de warme lucht wordt afgevoerd en er koele lucht binnenkomt.

Vermijd warme maaltijden

Tijdens warme dagen is het een goed idee om koude maaltijden te eten. Het koken van warme maaltijden kan de temperatuur in huis verhogen. Eet daarom salades, fruit en andere koude gerechten.

Houd jezelf koel

Het is niet alleen belangrijk om je huis koel te houden, maar ook om zelf koel te blijven. Draag lichte en ademende kleding, drink voldoende water en vermijd zware inspanningen tijdens de warmste uren van de dag.

Maak gebruik van natuurlijke schaduw

Als je een tuin of balkon hebt, maak dan gebruik van natuurlijke schaduw. Dit kan bijvoorbeeld door het plaatsen van een parasol of het gebruik van bomen en struiken. Hierdoor blijft de temperatuur in je buitenruimte lager en kun je ook daar verkoeling vinden.

Huis koel houden!

Het koel houden van je huis tijdens warme zomerdagen kan een uitdaging zijn, maar met bovenstaande tips kun je de hitte buiten de deur houden. Houd ramen en deuren gesloten, maak gebruik van zonwering, zorg voor isolatie, ventilatie en vermijd het gebruik van warmte producerende apparaten. Als het echt heel warm is, kun je ook gebruik maken van airconditioning of ventilatoren. Elektrische rolluiken kunnen een goede optie zijn om de warmte buiten te houden en bieden ook nog eens extra veiligheid en privacy. Vergeet ook niet om zelf koel te blijven en te genieten van de zomer!

liefs Marion

Meer informatie

Met deze eenvoudige tips houd je de werkkamer koel
Hoe houd je hoogzomer de babykamer lekker koel?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *