Het Consultatiebureau – Wat mag je ervan verwachten?

Het Consultatiebureau - Wat mag je ervan verwachten?

Het consultatiebureau is er niet alleen voor de inentingen maar hier wordt ook door deskundigen (kinderarts) de ontwikkeling van je kindje gevolgd. Bij elk bezoek gaat je baby op de weegschaal en op de meetbalk. Ook wordt de omtrek van zijn hoofdje gemeten. Alles wordt bijgehouden in een groeiboek en getekend in een groeidiagram. De lijnen van jouw kindje worden middels deze diagrammen vergeleken met de ‘standaardlijnen’ (gemiddelde).

Geestelijke ontwikkeling van je baby
Lichamelijke ontwikkeling van je baby
Onderzoek baby – Welke onderzoeken zijn er?
De groei van je baby – Wat is normaal?

Naast de periodieke controles kun je bij het CB ook terecht met alle vragen over jouw kindje. Je bent niet verplicht om naar het consultatiebureau te gaan, maar het is wel aan te raden. Het CB is voor iedereen gratis.

Een paar dagen na de geboorte van je kindje komt er een wijkverpleegkundige bij je thuis, zij overhandigt je het ‘Groeiboek’ (Groene boekje). In dit boekje worden de ontwikkelingen van de eerste vier jaar van je kindje bijgehouden. Tijdens dit bezoek wordt er direct een afspraak gemaakt voor je eerste bezoek op het consultatiebureau.

Tot je kindje een half jaar oud is, ga je ongeveer elke maand naar het consultatiebureau. Hierna (tot anderhalf jaar) wordt dit eens per 2 à 3 maanden, hierna nog één keer per jaar.
Je eerste bezoek aan het consultatiebureau is als je kindje ongeveer vier tot zes weken oud is.

Het Consultatiebureau - Wat mag je ervan verwachten?

Consultatiebureau – Sluit het advies nog wel aan?

In 1901 gingen in Den Haag voor het eerst de deuren open van het consultatiebureau. Het was een particulier initiatief vanuit de kruisvereniging om de kindersterfte terug te dringen. Die was in die tijd schrikbarend hoog door slechte hygiëne en amper voorlichting over zuigelingenzorg.
Rond 1920 kwamen er in heel Nederland steeds meer consultatiebureaus en jonge moeders maakten hier dankbaar gebruik van. De kindersterfte werd hierdoor teruggedrongen. In de jaren daarna werd het CB een begrip en werd de zorg steeds beter toegespitst op moeder en kind.

Meer uitgebreid

Anno 2017 en meer dan een eeuw verder kunnen jonge moeders nog altijd terecht bij de consultatiebureaus en is de zorg die geboden wordt meer en meer uitgebreid. De thuiszorg heeft het inmiddels van de kruisvereniging overgenomen en deze dienst is gratis. Hoewel niet verplicht door de overheid, gaat 98% van de jonge moeders naar het consultatiebureau. Op het consultatiebureau wordt de gezondheid, groei en ontwikkeling van baby’s en peuters van 0-4 jaar gevolgd en wordt het rijksvaccinatieprogramma uitgevoerd. Ouders vinden het prettig om de gezondheid en ontwikkeling van hun kindje in kaart gebracht te hebben en om (eventueel) gebruik te maken van het rijksvaccinatieprogramma. Daarnaast kunnen ze met hun vragen over (borst)voeding, gedrag, slapen, veiligheid en opvoeden op het consultatiebureau terecht. Mocht er iets niet goed zijn dan word je automatisch doorverwezen naar gespecialiseerde reguliere hulp, zoals de huisarts, kinderarts, fysiotherapeut,e.d. Al met al is het CB dus een nuttig instituut met hardwerkende, speciaal opgeleide artsen en verpleegkundigen.

Consultatiebureau – Sluit het advies nog wel aan?
Wat is het Rijksvaccinatieprogramma (RVP)
Je baby lekker laten doorslapen

Liefs Marion

Meer informatie

Lees verder: Consultatiebureau – Sluit het advies nog wel aan?
Geestelijke ontwikkeling van je baby
Lichamelijke ontwikkeling van je baby
De gezondheid van je baby
Wat is het Rijksvaccinatieprogramma (RVP)
Je baby lekker laten doorslapen
Onderzoek baby – Welke onderzoeken zijn er?
Inbakeren, een doekje voor het bloeden
De groei van je baby – Wat is normaal?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *