Onderzoek baby – Welke onderzoeken zijn er?

Onderzoek baby - Welke onderzoeken zijn er?

Onderzoek baby – Welke onderzoeken zijn er eigenlijk? En waarom worden ze gedaan?
Alle baby’s krijgen binnen zes dagen na hun geboorte een hielprik. Door middel van deze hielprik wordt wat bloed afgenomen uit het hieltje van de baby. Het bloed wordt onderzocht om te kunnen vaststellen of de baby lijdt aan een aantal aangeboren ziekten. Deze onderzoekmethode wordt ‘neonatale screening’ genoemd. Doel is het vroegtijdig opsporen van kinderen met aanleg voor PKU (een stofwisselingsstoornis), CHT (een afwijking aan de schildklier), AGS (een erfelijke ziekte van de bijnier) en nog 14 andere ziekten.

Voorkomen van ernstige schade

Snelle opsporing en behandeling van deze ziekten is van groot belang om ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling te voorkomen. Door jaarlijks 200.000 kinderen te onderzoeken, wordt bij 90 een ernstige stoornis in de ontwikkeling voorkomen. De organisatie van de hielprik is in handen van de entadministraties. Concreet geeft de wijkverpleegkundige, de huisarts, de verloskundige of de kraamverzorgende de hielprik.

De hielprik – Waar is die goed voor?
Taaislijmziekte, cystic fibrosis of mucoviscidose

Onderzoek baby: Hielprik en gehoortest

Baby’s die een hielprik krijgen, moeten voortaan meteen getest worden op aangeboren gehoorafwijkingen. Om praktische redenen wil de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de gehoortest combineren met de hielprik. Dit jaar is hiervoor een overgangsjaar. Vanaf 1 januari 2007 is voor hielprik en gehoortest nog maar één huisbezoek nodig door het consultatiebureau of de thuiszorg. De gehoorscreening gebeurt sinds de zomer van 2005 een paar dagen na de geboorte. Vroeger kregen baby’s de test pas na negen maanden.

nijntje steunt Sikkelcelfonds

Onderzoek baby - Welke onderzoeken zijn er?

Onderzoek baby: Uitbreiding neonatale screening

De staatssecretaris van VWS heeft in een kamerbrief kenbaar gemaakt het aantal aandoeningen waarop tijdens de hielprik wordt gescreend met vijftien uit te breiden. Ze neemt hiermee het advies van de Gezondheidsraad over.

Sikkelziekte

De uitbreiding is in het gezondheidsbelang van het kind. Het gaat bijvoorbeeld om de opsporing van sikkelcelziekte en MCAD-deficiëntie, aandoeningen die na opsporing behandelbaar zijn. Hiermee is de eerste stap gezet naar een zorgvuldige en verantwoorde uitvoering van de uitbreiding van het aantal aandoeningen, aangezien er nog het nodige moet worden voorbereid, ontwikkeld en uitgezocht. De patiënten- en ouderorganisaties en de beroepsgroepen vragen om een zorgvuldige geleidelijke invoering, goede voorlichting en geïnformeerde toestemming.

Deelname zou niet vrijblijvend moeten zijn

Neonatale screening is succesvol. Meer dan 99 procent van de ouders van pasgeborenen doet mee. De staatssecretaris vindt het daarom belangrijk dat ouders het belang van de uitgebreidere screening volledig onderschrijven. Ouders zijn vrij om te beslissen of hun kind een hielprik moet ondergaan. De staatssecretaris tekent daarbij wel aan dat deelname niet vrijblijvend zou moeten zijn. De hielprik is in het belang van het kind en ouders behoren in het belang van hun kind te beslissen.

Cystic Fibrosis (CF)

Vanaf 1 januari 2008 wordt in de provincies Gelderland, Limburg, Noord-Brabant en Utrecht onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om Cystic Fibrosis (CF) toe te voegen aan de hielprik.

Gehoorscreening

Behalve een hielprik krijgt elke pasgeboren baby een gehoorscreening. In de meeste regio’s gebeurt dat tegelijkertijd met de hielprik.

Liefs Marion

Meer informatie

De hielprik – Waar is die goed voor?
Taaislijmziekte, cystic fibrosis of mucoviscidose
nijntje steunt Sikkelcelfonds
De gezondheid van je baby – Waar moet je op letten?
Gebarentaal, spreken met je handen
Het eerste contact met je baby
De eerste momenten met je baby
Geelzucht – Wat is het? Hoe krijgt je kindje dit?
Onzekerheden: Help, ik ben een ouder!
Consultatiebureau – Sluit het advies nog wel aan?
Het consultatiebureau – Wat mag je ervan verwachten?
Hoe ziet een pasgeboren baby eruit?
De routine van je baby – Hoe ziet zijn dag eruit?
Ontwikkeling van je baby per maand

Bronvermelding

Tekst: RIVM
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *