Help elkaar bij rouwverwerking om extra problemen te voorkomen

Help elkaar bij rouwverwerking om extra problemen te voorkomen

Afscheid nemen van een dierbare is wat niemand graag doet. Het is een vervelend proces waarin je beseft dat je niet meer met diegene kunt samenzijn die je zo lief hebt. Het verwerken van deze rouw is een lastig proces, waarvan velen vooraf niet weten wat voor impact dit op ze zal hebben.

Houd een oogje in het zeil

Een advies dat vaak gegeven wordt, is om dit met elkaar te doen. Ben er voor elkaar, sleep elkaar door deze lastige periode heen. Door een oogje in het zeil te houden bij elkaar zorg je er ook voor dat je elkaar op het rechte pad houdt. Wanneer je het niet onder controle hebt, kan rouw zelfs zorgen voor afleiding die je niet kunt gebruiken, waardoor het invloed op je leven gaat hebben. Samen sta je hierin vele malen sterker.

Verwerken op je eigen manier

Iedereen verwerkt rouw op zijn eigen manier. Veel terugdenken aan de dierbare die je verloren bent of juist alleen maar aan andere dingen proberen te denken. Helaas komen ook steeds meer mensen bij lastige situaties, zoals het verlies van een dierbare, in aanraking komen met overmatig gebruik van alcohol. Het kan voor sommigen een manier zijn om de gedachten even helemaal te verzetten.

lijn groen oudersenzo
Help elkaar bij rouwverwerking om extra problemen te voorkomen

Het gevaar van alcoholverslaving

Het gevaar wat op de loer ligt, is dat men in een alcoholverslaving terecht komt, waar je maar moeilijk uitkomt. Schakel hulp in op dat moment, maar voor iemand die verslaafd is, is het heel moeilijk om die stap te zetten. Op dat moment is het belangrijk om er voor elkaar te zijn. Herken de situatie wanneer iemand met zichzelf in de knoop zit en zijn of haar uitweg zoekt in alcohol. Wijs die persoon er dan op dat er voldoende mogelijkheden zijn tot professionele hulp bij rouwverwerking of alcoholverslavingen.

Maak het bespreekbaar

Een veel gehoorde opmerking bij rouwverwerking is om het bespreekbaar te maken. Samen met andere geliefden en dierbaren heb je afscheid moeten nemen van iemand, dat flinke impact op je kan hebben. Zit je ergens mee, wil je even wat kwijt en zijn er nog dingen waar je over wil praten, doe dat dan vooral met elkaar. Je zult merken dat je de steun die je nodig hebt, bij elkaar kunt vinden. Hoe moeilijk de periode van rouwverwerking ook is, samen met je naasten zul je er sterker uitkomen dan wanneer je het helemaal alleen moet doen.

liefs Marion

Meer informatie

Tips bij verwerking van rouw. Hoe verwerk je groot verdriet?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Trubendorffer.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *