De prinses en het kacheltje, een beetje teveel van alles

Patsy Backx is vooral bekend als illustrator, maar in “De prinses en het kacheltje” waagt ze zich ook aan het verhaal. Ze is een liefhebber van de Gebroeders Grimm en Andersen en dat proef je er zeker doorheen. Maar het gebruiken van bepaalde Grimm-en Anderseningrediënten maken nog geen goed verhaal.

De prinses en het kacheltje

Het verhaal

Er is een prinses, die een ridder bevrijdt uit een kachel. Ze willen trouwen maar ze mag haar vader niks vertellen. Dat doet ze toch en daarom verdwijnt de prins. Ze besluit hem te zoeken en moet daar een gevaarlijke weg voor doorstaan. Dat gaat goed en uiteindelijk vindt ze het kasteel van de prins. Daar komt ze erachter dat de prins inmiddels al met een ander is getrouwd. Eenmaal weer terug bij haar vader is ze trots op zichzelf. Eh… waarom dan? En waarom mocht ze niks vertellen? En waarom vindt ze een prins leuk die dat soort gekke eisen stelt? En waarom komt ze tijdens haar tocht al die gevaren tegen? En waar komen die kikkers ineens vandaan?

Illustraties

De illustraties zijn erg schattig en het zijn er ook echt heel veel. Zo’n beetje iedere zin staat op een nieuwe pagina mét afbeelding, eigenlijk is het een mooie verzameling van kleine schilderijtjes. Je ziet daaraan dat Patsy haar best heeft gedaan om er iets moois van te maken. En daar slaagt ze prima in. Ik vind dat het verhaal teveel ingrediënten bevat, waardoor het bij mij teveel vragen oproept op waar ik geen antwoord op heb gekregen als het boekje uit is.

Volwassen

Het eigenlijke verhaal is de groei van het prinsesje naar volwassenheid. En als je dat weet, dan kun je dat zeker wel uit bepaalde beelden en metaforen halen, maar of kinderen dit op deze manier ook gaan ontdekken, vraag ik me af. Er zitten overigens meer thema’s in het boek: vertrouwen, liefde, jaloezie, vriendschap, nieuwsgierigheid en ouderliefde, maar het zijn er zoveel. Ik zou er liever eentje hebben uitgehaald om die verder uit te diepen.

Het verhaal is gebaseerd op het sprookje ‘De ijzeren kachel’ van Grimm en ik moet eerlijk bekennen dat ik echt heel veel sprookjes ken, maar van deze heb ik nog nooit gehoord. Best mogelijk dat dit sprookje in grote lijnen overeenkomt met dit verhaal, maar dat weet ik dus niet.

Specificaties De prinses en het kacheltje

TitelDe prinses en het kacheltje
UitgeverijUitgeverij de Harmonie
AuteurPatsy Backx
IllustratorPatsy Backx
Aantal pagina’s94
ISBN9789463360241
Bestel directBol.com
liefs Marion

Meer informatie

Mijn dagboek, voor al je geheimen achter slot en grendel
Klein konijn wil met de trein
De mega grote en prachtige Lang Leve Fantasia

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *