De groei van je baby – Wat is normaal?

De groei van je baby - Wat is normaal?

Je kindje zal regelmatig gecontroleerd worden op het consultatiebureau. Door een kinderarts wordt onder andere zijn lengte, gewicht en hoofdomtrek gemeten. Deze uitkomsten zullen worden bijgehouden in een groeidiagram. TNO ontwikkelde deze groeidiagrammen voor kinderen in Nederland. De groeidiagrammen zijn een hulpmiddel voor professionals voor het opsporen van afwijkende groei van je kindje.

Bezorgd

De groeicurven geven slechts een gemiddelde aan, maar als kersverse ouder kan het je wel een houvast geven of je kindje zich niet afwijkend ontwikkelt. Het is heel normaal dat je daar bezorgd over kan zijn. Je staat hierin zeker niet alleen. Voor de meest jonge ouders, is de meest gestelde vraag op het consultatiebureau: ‘Ontwikkelt mijn kindje zich goed? Groeit hij goed?’

Wat is normaal?

Ieder kindje ontwikkelt zich op zijn eigen manier. De een groeit wat sneller in de lengte, de ander in gewicht. Wat normaal is, is dus een breed begrip. Als er een redelijk constant groeipatroon is, kun je spreken van ‘normaal’. Maar er zijn zoveel factoren die hierin een rol spelen, zoals bijvoorbeeld de genen van de ouders.

Tot zijn eerste verjaardag verdriedubbelt je kindje zo’n beetje zijn gewicht en groeit hij in lengte maar liefst zo’n 25 centimeter. Ook dit geldt niet voor alle kinderen. De een groeit wellicht zo’n 20 centimeter en de ander misschien wel 30.

De groei van je baby - Wat is normaal?

Indicatie ontwikkeling groei

TNO heeft voor ouders een groeicalculator gemaakt. Je kunt door het ingeven van een paar basisgegevens, kijken hoe lang je kindje ongeveer gaat worden. Natuurlijk is dit slechts bij benadering, want ook hierin zal je kindje zijn eigen lijn volgen.

De groeicalculator maakt een schatting van twee eindlengten:
– één op basis van de lengte van de (biologische) ouders
– één op basis van de lengte van je kindje op het moment van invullen

Beide uitkomsten zijn grove indicaties van de verwachte eindlengte. Wil je het ook eens berekenen? Dan vind je hier de app.

Maak je je toch zorgen?

Als je je zorgen maakt over de ontwikkeling van je kindje, dat hij te snel of juist te langzaam zich ontwikkelt, maak dan een afspraak met je huisarts en bespreek dit met hem. Wanneer je kindje fors afwijkt van de groeilijnen, kan er sprake zijn van een groeistoornis.

Downloads

Als je het prettig vindt, kun je ook zelf de groeicurven bijhouden. Je kunt hiervoor de volgende formulieren downloaden:

0-15 maanden Nederlandse jongens
0-15 maanden Nederlandse meisjes
0-4 jaar Nederlandse jongens
0-4 jaar Nederlandse meisjes
1-21 jaar Nederlandse jongens
1-21 jaar

Afwijkende groeicurven

Voor Turkse, Marokkaanse en Hindoestaanse kinderen zijn er afwijkende formulieren te downloaden.

Turkse afkomst, jongens 1-21 jaar
Turkse afkomst, meisjes 1-21 jaar
Marokkaanse afkomst, jongens 1-21 jaar
Marokkaanse afkomst, meisjes 1-21 jaar

Hindoestaanse afkomst

jongens 0-15 maanden
meisjes 0-15 maanden
jongens 0-4 jaar
meisjes 0-4 jaar
jongens 1-21 jaar
meisjes 1-21 jaar

Liefs Marion

Interessante links

Gezond groeien: app van het Voedingscentrum
Groeicalculator TNO
Groeigids

Extra informatie

Ontwikkeling baby per maand
Lichamelijke ontwikkeling baby
Het Consultatiebureau – Wat mag je ervan verwachten?
Reflexen pasgeboren baby – Welke bestaan er?
Onzekerheden: Help, ik ben een ouder!
Wat ziet een pasgeboren baby?
De eerste momenten met je baby
De eerste dagen van je baby

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Een reactie

  • Selma van der Harst,arts maatschappij&Gezondheid

    Ha Marion,
    Kleine maar belangrijke aanvulling op je tekst over de groei. Op het consultatiebureau werken jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen bijgestaan door een dokstersassistente.
    De jeugdarts is de specialist op het gebied van gezonde groei en ontwikkeling. Een kinderarts is de specialist op het gebied van afwijkende groei en ziekten en werkt in het ziekenhuis.
    De huisarts is een familiedokter en weet veel over zeer verschillende onderwerpen. Bij vragen of zorgen over de groei of ontwikkeling van een overigens gezond kind is dus de jeugdarts of jeugdverpleegkundigen de aangewezen persoon. In heel het land zijn de consultatiebureaus telefonisch en vaak ook per mail voor vragen bereikbaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *