Coronaproof op vakantie? Met deze tips gaat dat lukken!

Coronaproof de vakantie door: hoe doen we dat?

De vakantie staat voor de deur en de berichten dat we toch wel naar het buitenland mogen vullen regelmatig het nieuws. Maar moet je dat wel willen? Hoe veilig is dat nu en wat komt er allemaal bij kijken? Voorspellingen maken is in deze Coronatijd niet echt makkelijk, want niemand weet immers hoe het verder gaat. Dus hoe pakken we die vakantie aan?

Wel of niet op vakantie?

De eerste vraag die je waarschijnlijk jezelf stelt is of je wel of niet wel zult gaan. Misschien had je je vakantie al geboekt en vraag je je nu af of je wel kunt gaan. Of misschien zelfs wel of je je geld nog terug kunt krijgen, want je blijft misschien juist wel liever thuis. Natuurlijk hangt veel er vanaf naar wat voor land je op vakantie wilt. Naar een land toegaan waar het risico op besmetting groter is dan hier, zou ik persoonlijk niet willen, maar dat is een afweging die iedereen voor zichzelf maakt.

Vanuit de overheid worden er kleuren gegeven aan de landen waar je heen mag. Je kunt op hun eigen site precies de stand van zaken lezen, want die verandert natuurlijk continue. Deze site vind je gewoon op de site van rijksoverheid.nl. Je kunt daar ook lezen welke rechten je hebt als je al een vakantie had geboekt. Kortweg is het afhankelijk van het soort reis wat je geboekt hebt, wat je wel of niet terug kunt krijgen. Een voucher hoef je niet te accepteren, maar het is natuurlijk voor de reisbranche wel fijn als je dat wel doet. Zij hebben het immers ook zwaar in deze periode.

Hoe  gaat het in het vliegtuig?

Vliegen naar de toegestane landen is dus mogelijk. Natuurlijk zijn er regels die in acht genomen moeten worden en ook die zullen regelmatig veranderen, dus hou ook dit goed in de gaten. Op dit moment is een mondkapje verplicht vanaf zes jaar. Deze moet dan de hele vlucht opblijven en bij lange vluchten moet je er ook rekening mee houden dat ze iedere vier uur vervangen moeten worden. Dus neem er voldoende mee! Zelfgemaakte mondkapjes mogen niet, net als sjaals en dat soort zaken. Je moet een mondkapje hebben welke zowel mond als neus bedekt. Op de luchthaven moet je uiteraard de afstandsregel goed accepteren. En overal vanzelfsprekend de aanwijzingen goed opvolgen.

lijn groen oudersenzo
Coronaproof de vakantie door.

In Nederland op vakantie

Ga je in Nederland op vakantie? Dan zijn de regels je bekend, want die gelden immers overal hetzelfde. Gelukkig worden er regelmatig versoepelingen doorgegeven, dus ook hier geldt dat je het nieuws goed moet volgen. Op dit moment mogen mensen uit verschillende huishoudens alleen met elkaar op vakantie als ze anderhalve meter afstand houden. Dit houdt dus eigenlijk in dat samen een huisje huren bijna onmogelijk is… hoewel het heel onduidelijk is wat de regels in sommige gevallen nu inhouden. Want wanneer is iets nu bijvoorbeeld een samenscholing? Natuurlijk kan je alle ellende voor zijn en gewoon twee huisjes huren en toch gezellig met elkaar weg zijn.

In de auto

Gisterenavond bij de persconferentie van onze Minister President konden we horen dat we weer met z’n allen in de auto mogen. Dat is vooral fijn te horen voor samengestelden gezinnen of wanneer je met ouders of schoonouders iets leuks wilt gaan doen. Je krijgt dus geen boete meer als je met vrouw en schoonouders in één auto zit. Het was mij niet volledig duidelijk of je in de auto dan een mondkapje op moet en na wat speurwerk heb ik daar nog geen helder antwoord op kunnen vinden.

Thuis blijven

Misschien wil je toch liever thuis blijven. Gelukkig kan je ondertussen wel weer, zij het op een aangepaste manier, veel dingen gewoon doen. Parken zijn weer open en ook de horeca is weer te bezoeken.

Als jij of iemand anders uit je gezin tot de risicogroep hoort zal je toch ook thuis bepaalde voorzorgsmaatregelen moeten nemen. Door niet de drukte op te zoeken kan je het risico verminderen. Maar wat doe je dan tijdens de vakantie?

Ga lekker naar buiten, maar zoek geen drukke plekken op

Maak er een feestje van in je eigen tuin: zet een zwembadje op, maak een blote voetenpad, schaf iets nieuws aan voor de kinderen, slaap buiten in een tentje…

Zorg bij slecht weer voor nieuwe, verrassende spellen en neem echt de tijd voor elkaar in plaats van allemaal achter je eigen beeldscherm zitten!

Adviezen

Het enige advies wat eigenlijk rondom Corona gegeven kan worden is dat je goed de ontwikkelingen in de gaten moet houden. Omdat nog heel veel onderzocht wordt, komt men nog altijd weer tot andere inzichten. Het is in ieder geval altijd goed om hygiënisch te handelen en afstand te bewaren tot anderen. Neem de beslissingen weldoordacht met wat je gaat doen. Ga niet op vakantie als je eigenlijk zo je bezwaren erbij voelt!

liefs Wil

Meer informatie

Vakantieplannen tijdens de zomervakantie van 2020? Zo ga je wijs op reis!
Hoe houd je de kids/pubers happy met al die maatregelen?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *