Boekenweek 2022 wordt dit jaar verplaatst van maart naar april

Boekenweek 2022 wordt dit jaar verplaatst van maart naar april

Ondanks de versoepelingen wordt de Boekenweek 2022 een maand verzet. Boekenweek 2022 vindt dit jaar daarom plaats van 9 t/m 18 april. De Boekenweek eindigt dit jaar niet op de traditionele zondag, maar op maandag Tweede Paasdag. Stichting CPNB neemt dit besluit in het licht van de huidige coronamaatregelen. De Boekenweek is pas echt een feest voor de lezer als de boekhandel en bibliotheek  weer volledig open zijn en op volle sterkte, meent de CPNB.

Boekhandel en bibliotheek zijn tijdens de Boekenweek dé plek voor literatuurbeleving, met allerlei feestelijke activiteiten en schrijversoptredens. Dat betekent niet alleen een feest voor de lezer, maar ook een belangrijk aandachtsmoment voor boekhandels, bibliotheken én makers, van auteurs tot vertalers en illustratoren.

Boekenweek 2022: Jaarlijks feest in boekhandel en bibliotheek

Eveline Aendekerk, directeur CPNB: ‘Net als vorig jaar vinden we dat het jaarlijkse feest in boekhandel en bibliotheek met de huidige maatregelen niet volledig tot zijn recht komt. We hebben nu nog geen zicht op het verloop van de coronabesmettingen maar willen daar wel alvast op voorsorteren. De Boekenweek is van groot belang voor het hele boekenvak. Met name voor de fysieke boekhandel en de makers die zo afhankelijk zijn van de vele optredens in zo’n week. En hoewel de boekenverkoop in 2021 prachtige cijfers haalde, hebben veel lokale boekhandels negatieve omzetten gedraaid. En missen schrijvers inkomsten uit schrijversoptredens.

We moeten boekhandels en makers de kans bieden de Boekenweek optimaal te benutten, en dat kan alleen als ze genoeg bezoekers kunnen ontvangen, de gezondheid van het personeel kunnen waarborgen en op adem zijn gekomen na deze voor hen zware lockdown.’

‘We geloven dat we met een maand genoeg tijd kopen. Op die manier hoeven boekhandels en bibliotheken hun programmering niet al te veel op de schop te gooien en kunnen uitgeverijen nieuwe titels die ze rondom de Boekenweek gepland hadden in hetzelfde tijdsbestek uitgeven. We hebben alles op alles gezet om van deze editie wederom een groot succes te maken en ik kijk uit naar de festiviteiten in april.’

lijn groen oudersenzo
Boekenweek 2022 wordt dit jaar verplaatst van maart naar april

Boekenbal en NS vrij-reizen dag

Het Boekenbal, de traditionele feestelijke aftrap van de Boekenweek, wordt vormgegeven aan de hand van de dan geldende maatregelen. Omdat ook het Boekenbal een belangrijk moment van zichtbaarheid is voor het gehele boekenvak, kijkt de CPNB nog naar een passende invulling daarvan. Hoe het Bal eruit komt te zien wordt op een later moment bekendgemaakt.

Vanwege het onzekere verloop van de coronapandemie vindt hoofdsponsor NS het niet passend om in deze tijd de vrij-reizen dag te organiseren, dus deze zal net als vorig jaar niet doorgaan.

Boekenweek 2022

Lezers krijgen het Boekenweekgeschenk, geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer, bij besteding van 15 euro aan Nederlandstalige boeken cadeau van de boekhandel. Het Boekenweekessay door Marieke Lucas Rijneveld ligt voor 5 euro in de winkel. Er zal ook een Friese en een Vlaamse editie van het Boekenweekgeschenk verschijnen. Tevens wordt er een gedicht geschreven door een Boekenweekdichter: deze wordt kort voor de Boekenweek bekendgemaakt.

Eerste liefde

De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende, die je niet kon vermoeden. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften, onzekerheden en twijfels openbaart zich aan je en om woorden te geven aan die emoties, wenden we ons telkens weer tot de dichters en schrijvers. Zij geven woorden aan de liefde, in al haar schoonheid en complexiteit. Eerste liefdes blijven je hele leven nagalmen en blijven zorgen voor een warm gevoel, een lichte verwarring of regelrechte heimwee

liefs Marion

Meer informatie

Kinderboekenweek 2020 blikt terug in de tijd!
Kinderboekenweek 2018 – Hoe wordt dit jaar de kinderboekenweek gevierd?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com


BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *