Chantal (39): “Het AstraZeneca-vaccin werd bijna mijn dood”

Het AstraZeneca-vaccin werd bijna mijn dood

Voor de tweede keer ligt het vaccineren met het AstraZeneca-vaccin gedeeltelijk stil. Mensen onder de 60 jaar krijgen het middel voorlopig niet toegediend. Uit voorzorg, benadrukken experts. Bij tientallen mensen in Europa werd na de prik trombose vastgesteld, in combinatie met te weinig bloedplaatjes. Volgens de website Thuisarts.nl is de kans op ernstige bijwerkingen echter erg klein. Chantal (39) denkt daar anders over: “Het AstraZeneca-vaccin werd bijna mijn dood. Ik ben daarin blijkbaar niet de enige. Dit middel mag van mij per direct verboden worden.” Ze vertelt ons haar openhartige verhaal.

Vaccinatie bij BMI boven de 40

Chantal: “Enkele weken geleden kreeg ik een oproep van de huisarts. Omdat mijn BMI iets boven de 40 ligt en ik dus obesitas heb, kwam ik in aanmerking voor een vaccin tegen COVID-19. Mensen met ernstig overgewicht lopen immers meer risico op een ernstig ziekteverloop als ze met Corona worden besmet. Ik was daarvan op de hoogte en wilde het liefst zo snel mogelijk geprikt worden. Het idee dat ik één van die horrorverhalen op de IC zou worden, op mijn buik liggend aan de beademing, was voor mij zó beangstigend, dat ik liever gisteren dan vandaag een prikje wou.”

“Bijwerkingen van AstraZeneca? Nooit bij stilgestaan”

“Ik was dan ook dolblij dat ik eindelijk aan de beurt was voor mijn eerste prik. Of ik van tevoren had stilgestaan bij de risico’s? Nee, totaal niet. Sterker nog: ik vond mensen die de veiligheid van coronavaccins continu ter discussie stelden behoorlijk irritant. Ik heb altijd vertrouwen in de medische wetenschap gehad. Ik was dus niet bang toen ik mijn eerste AstraZeneca-prik haalde. Het prikken zelf deed geen pijn en ik had geen last van bijwerkingen, dus ik stond er verder ook niet bij stil.”

lijn groen oudersenzo
Het AstraZeneca-vaccin werd bijna mijn dood

De eerste berichten van trombose na AstraZeneca

“Toen druppelden de eerste berichten van trombose na vaccinaties met AstraZeneca binnen. Nog steeds gingen er geen alarmbellen af bij mij. Het was allemaal in andere Europese landen gebeurd en bovendien hoorde ik experts steeds zeggen dat het een zeer zeldzame bijwerking was. Toen ik op het nieuws iets opving over lage bloedplaatjes, ging ik me pas zorgen maken. Ik heb tijdens mijn zwangerschap 6 jaar geleden het HELLP-syndroom gehad. Dit staat voor de Engelstalige afkorting: Hemolysis, Elevated Liver Enzymes en Low Platelets. De afbraak van bloedplaatjes, dus.”

De huisartsassistente lachte mijn zorgen weg

“Toen heb ik de huisartsassistente gebeld. Mijn zwangerschap is destijds geëindigd in een spoedkeizersnede en een vroeggeboorte van 6 weken. Omdat ik toen dus ook lage bloedplaatjes had, spande het erom of ik wel geopereerd kon worden. Het is allemaal goed afgelopen, maar zowel mijn dochter als ik zijn door het oog van de naald gekropen.”

“De bijwerking van lage bloedplaatjes na het AstraZeneca-vaccin triggerde bij mij iets. Had ik, door mijn HELLP-syndroom, meer kans op bijwerkingen na de prik? Volgens de huisartsassistente niet. Ze deed een beetje lacherig en zei dat er écht geen relatie was tussen ernstige zwangerschapsvergiftiging met afbraak van bloedplaatjes en trombose met lage bloedplaatjes na de vaccinatie.”

Een dik, rood been

“In mijn achterhoofd bleef ik me toch een beetje zorgen maken. Een naar gevoel bekroop me. Toch besloot ik dit te negeren. De huisartsassistente zou er immers wel verstand van hebben, dacht ik. Ik haalde mij dingen in mijn hoofd. Ongeveer een week na de prik werd ik ’s nachts wakker met enorme pijnscheuten in mijn kuit. Mijn onderbeen voelde “anders” aan, dus deed ik het licht aan in de slaapkamer. Ik schrok me rot. Mijn hele onderbeen was rood en opgezet. Bovendien voelde het gloeiend warm aan en stond mijn huid zo strak dat mijn been glansde. Ik wist het gelijk: dit is niet goed. We konden dezelfde nacht nog terecht bij de huisartsenpost.”

“Ik zakte in elkaar op de parkeerplaats”

“Onderweg naar de huisartsenpost besefte ik dat ik al sinds een dag of twee af en toe een pijnscheut en een vreemd gevoel in mijn kuit had. Toen ik uit de auto stapte, bedacht ik me dat ik daar wel melding van moest maken bij de dienstdoende arts. Halverwege de parkeerplaats werd ik plotseling duizelig. Ik voelde een enorme druk op mijn borst, kreeg het uit het niets benauwd en diep inademen lukte niet en was bovendien extreem pijnlijk. De scherpe pijn tussen mijn schouderbladen maakte het onmogelijk. Ik herinner me het bezorgde en angstige gezicht van mijn vriendin nog heel goed. Dat is namelijk het laatste wat ik zag, voordat ik op de parkeerplaats in elkaar zakte.”

Levenslang bloedverdunners

“Toen ik wakker werd in een ziekenhuisbed was ik opgelucht: ik leefde in ieder geval nog. Langzaam maar zeker drong tot me door wat er was gebeurd. Ik had een trombosebeen en er zaten meerdere bloedpropjes in mijn long. Hoogst waarschijnlijk een bijwerking van het AstraZeneca-vaccin, meldde de dienstdoende arts direct. En daar kon ik het mee doen. Toen ik een beetje stabiel was na 4 dagen in het ziekenhuis, werd ik naar huis gestuurd met de boodschap dat ik levenslang bloedverdunners moest blijven slikken en zo nu en dan terug zou moeten komen op controle. Ik kreeg een folder mee over trombose, en dat was dat.”

“Vaccinatie met AstraZeneca? Ik raad het iedereen af”

“Intussen ben ik al even thuis en min of meer gewend aan het feit dat ik bloedverdunners moet slikken. Het is moeilijk te bevatten dat één vaccinatie zo’n groot gevolg kan hebben. Want ik vind het nogal wat voor iemand van mijn leeftijd, aan de bloedverdunners zitten. Intussen ben ik getest op Factor Vijf Leiden, een ziekte die zorgt dat je bloed sneller stolt. Die test was negatief. De artsen zijn er vrijwel zeker van dat mijn trombose is ontstaan door de AstraZeneca-vaccinatie. Ook had ik weer lage bloedplaatjes, dus het ziektebeeld was vrij duidelijk.”

“Volgens de internist heb ik gewoon pech gehad: bij sommige mensen treedt er een heftige reactie van het immuunsysteem op na de prik. Ik ben één van die mensen, blijkbaar. Voor mij is het net iets te toevallig: ik heb nog steeds het idee dat de doorgemaakte HELLP tijdens mijn zwangerschap er ook iets mee te maken had. Als ik van mensen in mijn omgeving hoor dat ze een Coronavaccin overwegen, raad ik AstraZeneca in ieder geval af.”

“Die vrouw die overleed na het AstraZeneca-vaccin? Dat had ik kunnen zijn”

“In Duitsland zijn er inmiddels meer dan 30 meldingen van trombose na het prikken met AstraZeneca. Toen ik hoorde dat er in een klein land als Nederland vijf gevallen zoals ik zijn, schrok ik echt even. Zeker toen bekend werd dat één vrouw is overleden aan de bijwerkingen van het AstraZeneca-vaccin. Ik heb echt even keihard staan janken. Die vrouw had ik kunnen zijn. En hoe onrechtvaardig is het? Je denkt iets goeds te doen om jezelf en je medemens te beschermen, maar het eindigt in je dood. Ik krijg daar een hele wrange nasmaak van.”

Liefs Amber

Meer informatie

Wat is het Rijksvaccinatieprogramma?
Hoe houd je de kids/pubers happy met al die maatregelen?
Immuunsysteem boosten. Hoe doe je dat dan?
Rare tijden voor examenleerlingen, hoe kan je ze helpen?
Een mondkapje op de basisschool. Is dat wel wenselijk?
Is het dragen van mondkapjes aan te raden?

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

2 reacties

  • Ik ben erg geschrokken van je verhaal… Ik heb 7 jaar geleden het HELLP-syndroom gehad met enorme lage waardes in witte bloedlichaampjes, ook ik ben net als jij door het oog van de naald gegaan samen met mijn dochtertje. Goddank hebben we het samen overleeft. Ik ben ook als de dood voor deze bijwerking van het coronavaccin. Maar het is niet alleen het vaccin wat jij hebt gehad, alle coronavaccins geven in meer of mindere mate deze bijwerking met je bloedplaatjes… Ik ben nog niet aan de beurt voorlopig voor een vaccin, ik ben 45 jaar, maar ik ben bang.. heel bang… ik twijfel erg of ik het vaccin wel ga nemen..

  • Ik maak mij ook grote zorgen. Ook ik had Hellp met Faktor V Leiden, heb het ternauwernood overleefd, meerdere bloedtransfusies gehad. Mijn huisarts vindt mij terughoudendheid terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *