Altijd ruzie in huis: hoe ga je ermee om?

Ruzie binnen het gezin is in veel gevallen normaal. Je woont in hetzelfde huis, ziet elkaar heel regelmatig en iedereen heeft zijn eigen mening. Een ruzie hier en daar is dus helemaal niet gek. Wanneer deze ruzies uitlopen op hele heftige ruzies en gezinsproblemen, wordt het tijd om in te grijpen. Op die manier met elkaar samenleven is namelijk niet goed voor de band die je met elkaar hebt, maar ook niet voor je eigen mentale gezondheid. Er zijn verschillende manier waarop je om kunt gaan met dit soort problemen. Het beste is om gezinsbegeleiding Nijmegen in te schakelen, zodat je professioneel advies en begeleiding krijgt, om mogelijke problemen op te lossen en te kunnen voorkomen in de toekomst.

Altijd ruzie in huis: hoe ga je ermee om?

Hoe ontstaan gezinsproblemen?

Om het probleem te kunnen begrijpen, is het belangrijk om de oorzaak ervan te weten. Nu hebben gezinsproblemen niet altijd één duidelijke oorzaak. Er kunnen allerlei verschillende factoren een rol spelen in het ontstaan van een probleem. Zo kan het zijn dat een van de gezinsleden last heeft van gedragsproblemen, wat grote invloed heeft op de rest van het gezin. Ook kunnen psychische problemen, zoals een depressie of een persoonlijkheidsstoornis, grote invloed hebben op de sfeer in huis. Veel mensen denken dat dit soort problemen vanzelf wel weer overgaan, maar dit is vaak niet het geval. Juist daarom kan het slim zijn om gezinsbegeleiding in te helpen om problemen binnen het gezin op te lossen, ongeacht of het nu gaat om een gezinsruzie of opvoedproblemen.    

Het probleem aanpakken

Naast het inschakelen van professionele hulp, zijn er ook een aantal stappen die je zelf kunt ondernemen. Probeer wat probleemoplossende vaardigheden te ontwikkelen. Dit geldt vooral voor jezelf: door te leren om een luisterend oor te zijn in plaats van direct in de verdediging of aanval te schieten, zul je minder conflicten krijgen. Tuurlijk kun je jouw mening verdedigen, maar probeer dit op een vriendelijkere manier te brengen. Daarna kun je dit met zijn allen oefenen. Ook door regelmatig een gezinsberaad te houden kun je moeilijkere problemen vroegtijdig bespreken, voordat het uit de hand loopt. Belangrijk is om de visie van anderen te respecteren, ook als je er zelf anders in staat.

Wanneer je zelf problemen wilt uiten die betrekking hebben op een ander persoon, is het belangrijk om met “ik zinnen” te praten, in plaats van direct de schuld bij iemand anders neer te leggen. Op die manier kun je voorkomen dat problemen escaleren. Zo wordt het makkelijker om het probleem uit te praten.

liefs Marion

Meer informatie

Ruziemakende peuters en kleuters
Concurrentiestrijd tussen kinderen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog betreft een samenwerking.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *