Alle soorten babypap: zo maakt je kleintje de overstap

Zodra je baby rond de 4-6 maanden oud is, mag je voorzichtig starten met de eerste oefenhapjes. Naast gepureerde groente of fruit kun je ook babypap proberen. Dit is een milde, voedzame manier om je kindje te laten wennen aan vaste voeding. Maar welke soort pap kies je? We zetten de verschillen en de juiste volgorde voor een soepele overstap voor je op een rij.

Alle soorten babypap: zo maakt je kleintje de overstap

Verschillende soorten babypap

Er is een groot aanbod aan pap voor baby’s, maar de meeste zijn in te delen in drie hoofdcategorieën: rijstebloem-, volkoren- en havermoutpap. Deze soorten verschillen met name in vezelgehalte, structuur en de leeftijd waarop je het kunt introduceren aan je kleintje.

Rijstebloempap: mild en licht verteerbaar

Rijstebloempap is vaak de eerste soort die je aan je kindje geeft. Deze variant is heel fijn van structuur en bevat weinig tot geen vezels, wat het licht verteerbaar maakt voor het buikje van je baby. Ideaal voor kindjes vanaf vier maanden, wanneer je begint met het ontdekken van nieuwe smaken en texturen.

Gebruik rijstebloempap bij voorkeur een paar keer per week als aanvulling op groente- of fruithapjes. Zo went je baby langzaam aan vaste voeding zonder dat het te zwaar op de maag valt. Begin altijd geleidelijk met nieuwe voeding en kijk goed hoe je kindje erop reageert.

Volkorenpap: de tussenstap

Is je kindje gewend aan rijstebloempap en heeft hij of zij geen last van krampjes of verstopping? Dan kun je na een paar weken overstappen op een volkoren variant. Deze bevat al wat meer vezels, wat goed is voor de darmontwikkeling. Volkorenpap is meestal geschikt vanaf ongeveer 6 maanden. Het vult goed én helpt om de spijsvertering op gang te houden.

Havermoutpap: voedzaam en vullend

De meest vezelrijke optie is havermoutpap. Deze is wat steviger van structuur, vult goed en is uitermate geschikt voor oudere baby’s (vanaf 8-12 maanden). Veel ouders blijven havermoutpap zelfs lang geven, omdat het een gezonde en voedzame start van de dag is.

Pap opbouwen in de eerste maanden

Pap hoeft, zeker in het begin, niet dagelijks gegeven te worden. Een paar keer per week is voldoende om je kindje te laten wennen. Naarmate je baby ouder wordt, kun je dit vaker geven en overstappen op soorten met meer vezels.

Let daarbij altijd op de signalen van je baby: heeft hij of zij last van krampjes, winderigheid of verstopping? Dan kan het zijn dat je iets te snel bent gegaan. In dat geval kun je een stapje terug doen of een mildere soort kiezen.

De weg naar vast voedsel

De eerste hapjes, zoals babypap, vormen de opstap naar een volwaardig eetpatroon. Door af te wisselen met smaken en structuren help je je kindje wennen aan eten met een lepel en aan verschillende smaken. Een belangrijke stap in de ontwikkeling, en vaak ook een gezellig momentje om samen aan tafel te zitten.

liefs Marion

Meer informatie

Eten en drinken: belangrijk voor jouw kleintje
Je baby aan de fles laten wennen: hoe en wanneer begin je?
Alles wat je moet weten over flesvoeding voor je baby
Andere voeding voor je baby

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *