Afscheidsmuziek – Als troostende woorden te kort schieten, vult muziek aan

Afscheidsmuziek – Als troostende woorden te kort schieten, vult muziek aanAfscheidsmuziek – Als troostende woorden te kort schieten, vult muziek aan…

De muziekkeuze bij een begrafenis of crematie is een van de mooiste manieren om de uitvaart van je kindje een persoonlijk tintje te geven. Sommige teksten kunnen heel toepasselijk zijn en mooie, dierbare, leuke of emotionele herinneringen oproepen.
Muziek geeft een heel persoonlijk tintje aan de uitvaart. De muziekkeuze is voor iedereen anders. Het kan een liedje zijn, uitgevoerd door een bepaalde artiest vanaf een cd, maar je kunt ook kiezen voor live muziek.

Bekijk onze kinderuitvaartmuzieklijst

Toch hoor jij er altijd bij

Muziek is emotie… Muziek is onlosmakelijk verbonden aan gevoel en er is geen mooiere manier dan je gevoelens uit te drukken met noten, in plaats van woorden. Maar een combinatie van de juiste noten en woorden, kan pas écht wonderen verrichten…
Vadersenmoeders heeft KSK Productions, Wieteke van Dort, Tom Pearce, Hans Meijer en muziekstudio The Box bereid gevonden – geheel belangeloos, maar vol enthousiasme en overtuiging – speciaal voor onze engeltjes een liedje uit te brengen.
Een uniek concept wat is uitgewerkt tot een prachtig resultaat. Toch hoor jij er altijd bij is een liedje speciaal geschreven voor baby’s die voor, tijdens of vlak na de bevalling alweer afscheid van ons moeten nemen…
Omdat wij op geen enkele wijze willen verdienen aan dit grote verdriet, is dit liedje gratis (legaal) bij ons te downloaden.

Lees verder – Toch hoor jij er altijd bij

Kindje

Na de lancering van ‘Toch hoor jij er altijd bij…’ kwamen we er achter dat er nog een liedje is over dit thema. en óók gratis te downloaden. Het gaat hier om het prachtige liedje ‘Kindje’ van Elly Zuiderveld-Nieman (Elly & Rikkert). Dit mooie nummer is hier gratis te downloaden. Meer informatie vind je op www.ellyenrikkert.nl.

Afscheidsmuziek – Als troostende woorden te kort schieten, vult muziek aan

Afscheidsmuziek van CD

Als je zelf voor de muziek wilt zorgen, bijvoorbeeld met een cd of cassettebandje, zorg er dan voor dat de muziekdrager met de muziek een dag van te voren bij het uitvaartcentrum is.
Vaak is er een muziekstuk bij het binnenkomen, bij het verlaten van de zaal en een nummer tussendoor. Maar ook hier ben je weer heel vrij in de keuzes die je wilt maken. Informeer bij je uitvaartverzorger naar alle mogelijkheden.

Live muziek

Live muziek raakt mensen vaak meer dan de muziek vanaf een geluidsdrager. Maar ook dit is weer een zeer persoonlijke keuze. Bij live muziek moet wel meer geregeld worden dan wanneer je kiest voor een cd. Je kunt – in overleg met de uitvaartverzorger – de musici zelf zoeken, maar je kunt dit ook aan de uitvaartverzorger overlaten.
Misschien heb je zelf al een voorkeur? Een familielid kan misschien mooi zingen of muziek maken?
Veel muzikanten hebben goede stoelen nodig en ook de plaats waar ze zitten is van belang. Wanneer je bijvoorbeeld live muziek bij het grafje wilt hebben, zijn de weersomstandigheden van belang. Bij regenachtig weer kunnen sommige instrumenten niet worden gebruikt.
Steeds meer aula’s hebben een eigen orgel of piano, deze is vaak gratis te gebruiken. Je uitvaartverzorger kan hiernaar informeren of wellicht is hij hiervan al op de hoogte.
Denk er goed over na wanneer je zelf – bijvoorbeeld – besluit live te zingen op de uitvaart van je kindje. Dit laatste eerbetoon kan enorm emotioneel zijn.

Top 10 (volwassen) uitvaart muziek

In Nederland wordt veel populaire muziek gekozen. Vaak genoemde titels zijn November Rain (Guns ‘n Roses), Tears in Heaven (Eric Clapton), Who wants to live forever (Queen) en Heroes (David Bowie).
Maar ook Nederlandse muziek wordt vaak gedraaid. Denk bijvoorbeeld aan Het water (Marco Borsato), De steen (Paul de Leeuw), Alles wat ademt (Rob de Nijs).

Volgens de Dela Uitvaartmuziek Top 50 is de top 10 (niet specifiek gericht op een kinderuitvaart) als volgt samengesteld:

01. Andrea Bocelli & Sarah Brightman | Time To Say Goodbye (Con Te Partirè)
02. Eric Clapton | Tears In Heaven (Album Version)
03. Marco Borsato | Afscheid Nemen Bestaat Niet (Live 2006 Symphonica)
04. Robbie Williams | Angels (2004 Digital Remaster)
05. Stef Bos | Papa
06. Metallica | Nothing Else Matters
07. Guus Meeuwis | De Weg
08. Paul de Leeuw | De Steen
09. Guns N’ Roses | November Rain (Album Version)
10. Queen & The National Philharmonic Orchestra | Who Wants To Live Forever (2011 Remaster)

Bron – december 2014

Bekijk de clips

Meer informatie

Gratis download – Toch hoor jij er altijd bij…
Bekijk onze kinderuitvaartmuzieklijst
Stichting Melodies from the Heart brengt een nieuw liedje over verlies
Brand een kaarsje
Afscheidsgedichten

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto’s: 123rf.com, vlindervaria.nl en/of dreamstime.com

Kijk ook naar...

2 reacties

 • Beste mensen van deze website,

  Ik heb een gedicht geschreven naar aanleiding van de vroeggeboorte van mijn kleinzoontje, maar dit opgedragen aan alle moeders en vaders die hun baby tijdens de zwangerschap heb verloren, en om het verdriet te verzachten rond alle naamloos geboren baby’s in het verleden. Daar moet m.i. onbeschrijflijk veel leed zijn. Nu mag het kindje en het verdriet een naam en een plek krijgen. Maar hoe was dat een paar decennia geleden?
  Daarvoor heb ik het geschreven. Het is te beluisteren op YouTube: Always Beloved Song.
  Van mij mag u het op uw website plaatsen. Is dat mogelijk?

  Met vriendelijke groet,

  Ria Pasman

 • Bedankt voor je reactie! We hebben je song inmiddels hierboven erbij geplaatst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *