Aardbeienvlek : Welke geboortevlekken bij je baby bestaan er?

Aardbeienvlek of hemangioom - Geboortevlekken

Er bestaan verschillende geboortevlekken en de aardbeienvlek, ook bekend onder de medische term “hemangioom” is daar één van. Deze geboortevlek ontwikkelt zich bij 8 tot 10 procent van de kinderen en ontstaat in de eerste zes weken na de geboorte. Gelukkig hebben de meeste kinderen er geen last van, maar in een enkel geval is het noodzakelijk om de vlek te behandelen.

Helderrood en verdikt

De vlek is helderrood, duidelijke lijnen en is verdikt en verschijnt, net als de ooievaarsbeet, de eerste dagen na de geboorte. Hij varieert sterk in formaat. De hemangioom kan de grootte hebben van een pukkeltje tot een plek van wel zo’n 8 centimeter doorsnede. Na het verschijnen kunnen ze ook nog wel even doorgroeien. Een aardbeienvlek kan behoorlijk opvallend zijn.

Hoe ontstaat een aardbeienvlek?

Over het ontstaan van de vlekken is nog niet zoveel bekend. Het schijnt overigens wel vaker bij meisjes en te vroeg geboren baby’s (minder dan 1500 gram) voor te komen. Een aardbeienvlek onstaat door een ophoping van bloedvaatjes in de huid. Ze vormen met elkaar in de bovenste huidlaag een verdikking. Als ze wat dieper in de huid liggen, kan de vlek wat blauw van kleur worden.

Verschillende typen

Er zijn verschillende typen aardbeienvlekken:

  • congenitaal (aanwezig bij de geboorte)
  • infantiel of verworven (afwezig bij de geboorte)
  • nodulair (afgebakend)
  • segmenteel (landkaartachtige vorm)
lijn groen oudersenzo
Aardbeienvlek of hemangioom - Geboortevlekken

Goedaardige gezwellen

De goedaardige gezwellen, in de bovenste laag van de huid, trekken in de loop van de jaren weer langzaam weg. De rode kleur zal wat grijzer worden en 70 procent van alle aardbeihemangiomen zijn rond het zevende jaar verdwenen. Op negenjarige leeftijd is zelfs 90 procent van deze vlekken verdwenen.

Niet behandelen

Doordat ze vanzelf verdwijnen, kun je ze beter niet behandelen. Zitten ze op een nare plek, bijvoorbeeld op het ooglid zodat ze het zicht gaan belemmeren dan kan je naar de dokter. Het schijnt dat bètablokkers de groei van de vlek remmen en zorgen dat de vlek eerder verdwijnt. Bij uitzondering kan er een behandeling (laser, bevriezing, bestraling, opereren, drukbehandeling of steroïden) worden gegeven.

Soms is actie noodzakelijk

Aardbeienvlekken worden ook wel eens frambozenvlekken genoemd. De meeste vlekken zijn onschuldig maar soms kun je ze toch beter laten verwijderen. Bijvoorbeeld als:

  • de vlek gaat bloeden of ontsteken
  • als hij in de weg zit (bijvoorbeeld op het ooglid)
  • wanneer de aardbeienvlek (ineens) snel gaat groeien
  • bij meerdere (4 of meer) aarbeienvlekken, want kan duiden op afwijkingen aan de bloedvaten

Maak je je zorgen? Bespreek het dan gerust met je huisarts of op het consultatiebureau.

Caverneus hemangioom

De caverneus hemangioom is groter dan de aardbeihemangioom. Ze zijn doorgaans wat blauw van kleur en heeft minder scherpe lijnen. Ze komen minder vaak voor, maar net als de aardbeienvlek, verdwijnt ook deze vlek in de loop van de jaren. De meeste zijn voor de tienerjaren weer verdwenen. Mocht er toch een behandeling nodig zijn, dan is deze gelijk aan de behandeling voor de aardbeihemangioom.

liefs Marion

Meer informatie

Welke geboortevlekken zijn er?
Zijn aangeboren moedervlekken onschuldige geboortevlekken?
De wijnvlek of naevus flammeus, een geboortevlek
Ooievaarsbeet of ooievaarsvlek
Archipelvlek of mongolenvlek
Café-au-lait vlekken
Smetplekken bij een baby
Baby acne, wat is het? Wat zijn toch die rode pukkeltjes?
Huidproblemen bij je baby: Berg

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *