Veelzijdige, gezonde en lekkere paprika recepten

Dat paprika’s ontzettend veelzijdig zijn, hoeven we jou waarschijnlijk niet meer te vertellen. Maar dat je juist met deze veel gegeten groente elk klassiek gerecht in een hip jasje kan steken is wel nieuw. Een vertrouwde smaakcombinatie van een klassiek gerecht, maar dan met een bijzondere presentatie. Vrijwel elk gerecht kan gecombineerd worden met één van de gekleurde paprika’s. Hieronder een kleine selectie met culinaire klassiekers in een gezond jasje. Durf jij het aan? De keuken is van jou en deze heerlijke paprika recepten.

Gevulde boerenomelet paprika

Veelzijdige, gezonde en lekkere paprika recepten

Ingrediënten

– 200g spinazie, goed gewassen en uitgelekt
– 200g kastanjechampignons, in plakjes
– 1el olie
– zout en peper
– 150g geraspte kaas
– 4 eieren
– 4 paprika’s om te vullen

– vergiet
– ovenschaal (oven voorverwarmen op 180C)

Bereiding

Paprika’s zijn werkelijk met van alles te vullen, maar heb je er wel eens aan gedacht om ze als ontbijt te serveren. Deze boerenomelet, waarbij het ei gaart ín de paprika, is wel een héél goed begin van de dag! Ook lekker als lunch overigens.

Verhit een hapjespan en op hoog vuur laat je de spinazie hierin slinken. Haal de spinazie eruit en laat in een vergiet helemaal uitlekken (eventueel met je handen overtollig vocht er uit knijpen). In dezelfde pan verhit je de olie en bak je, op hoog vuur, de champignons goudbruin aan.

Verdeel de spinazie en champignons over de paprika’s. Kluts de eieren los en breng op smaak met zout en peper. Giet in iedere paprika wat van het losgeklopte ei en bestrooi alle paprika’s tot slot met geraspte kaas. Bak de paprika’s in de voorverwarmde oven, tot het ei helemaal is gestold.

lijn groen oudersenzo

Gevulde paprika met bloemkoolrijst en citroen

Veelzijdige, gezonde en lekkere paprika recepten

Ingrediënten

– 1 bloemkool (ongeveer 500g)
– rasp van 1 citroen
– 2tl gedroogde oregano
– 2tl gedroogde basilicum
– zout en peper
– 400g spinazie, goed gewassen en uitgelekt
– 150g kleine tomaatjes, in kleine blokjes
– 4 paprika’s, kapje eraf en zaadlijst verwijderd
– beetje olijfolie

– ovenschaal (oven voorverwarmen op 180C)

Bereiding

Een trendy gevulde paprika met rijst van bloemkool in plaats van gewone rijst. Een verrassende smaakcombinatie door het zoete van de paprika en het frisse van de citroen. En ook heel fijn, in zijn geheel voor te bereiden!

Snijd de onderkant van de bloemkool af en rasp op een grove rasp de bloemkool tot rijst, de stronkjes houd je uiteindelijk over. Een bloemkool van deze grootte levert ongeveer 300g bloemkoolrijst op. Breng de bloemkoolrijst op smaak met de citroenrasp, oregano, basilicum, zout en peper.

Verhit een hapjespan en laat de spinazie daar, op hoog vuur, in 2-3 minuten slinken. In de laatste minuut de tomaatblokjes erbij. Dan de spinazie en tomaatjes overhevelen naar een zeef en duw in de zeef zoveel mogelijk van het vocht uit de spinazie en tomaatjes. Snijd de spinazie daarna grof.

Vul de paprika’s met de uitgeknepen spinazie en tomaatjes en met de bloemkoolrijst. Kapje op de paprika. Heb je nog bloemkoolrijst over verdeel dit dan in de ovenschaal. Besprenkel alles met wat olijfolie. Tot dit punt kun je het gerecht in zijn geheel voorbereiden.
Zet tot slot (of op de avond dat je het eet) de ovenschaal 15 minuten in de voorverwarmde oven en klaar ben je!

lijn groen oudersenzo

Gevulde paprika met broccoli

Veelzijdige, gezonde en lekkere paprika recepten

Ingrediënten

– 400g kippendijen, in blokjes
– 300g broccoli, fijngesneden
– 1el olie
– 2 tenen knoflook, fijngehakt
– 4el slagroom
– 1-2tl grove mosterd
– zout en peper, naar smaak
– handje geraspte kaas, naar keuze
– 4 paprika’s om te vullen

– ovenschaal (oven voorverwarmen op 180C)

Bereiding

Een romige vulling met een vleugje mosterd, die net dat beetje ‘bite’ aan deze gevulde paprika geeft. De vulling maak je in minder dan 10 minuten klaar, waarna je de oven de rest van het werk laat doen!

Verwarm een hapjespan met de olie. Bak hier de kipblokjes op hoog vuur in 3-5 minuten goudbruin in aan. Broccoli erbij en 2 minuten meebakken. Tot slot de knoflook toevoegen en nog een minuutje meebakken. Slagroom en mosterd erbij en goed mengen en warm laten worden. Tot slot op smaak brengen met zout en peper.

Vul de paprika’s en doe ze in een ovenschaal. Naar smaak met geraspte kaas bestrooien en in 15-20 minuten goudbruin en gaar in de oven bakken. Serveer met gebakken aardappeltjes.

lijn groen oudersenzo

Gevulde paprika met chili en gegrilde ananas

Veelzijdige, gezonde en lekkere paprika recepten

Ingrediënten

– 1 gele paprika, in blokjes
– 1 ui, gesnipperd
– 1 teen knoflook, fijngehakt
– 250g rundergehakt
– 150g ananas
– 100g mais (uit blik)
– 2 blikjes bonenmix (à 160g)
– 1 pot milde tacosaus (à 230g)
– versgemalen zwarte peper & zout
– optioneel: snufje cayennepeper
– handje nachochips (naturel)
– 100g geraspte kaas
– 4 paprika’s om te vullen

– ovenschaal (oven voorverwarmen op 180C)

Bereiding

Gevulde paprika smaakt in de zomer éxtra lekker als je de ananas voordat je ‘m toevoegt kort grilt op de barbecue of grillpan. Doe dit ook met de gehalveerde paprika’s zelf en je weet niet wat je proeft!

Verhit een hapjespan met een klein beetje olie en bak hierin de ui, paprika en knoflook, op matig vuur, 5 minuten in aan. Gehakt erbij, vuur iets hoger, en het gehakt rul bakken. Voeg mais, bonenmix en tacosaus toe en verwarm mee.

Wil je je gevulde paprika wat extra’s geven grill ze dan voor je ze vult op een hete barbecue of grillpan. Dit geeft niet alleen mooie grilstrepen aan je paprika, maar ook extra smaak. Doe hetzelfde met de ananas, die door het grillen ook nog karamelliseert.

Snijd de (gegrilde) ananas in blokjes en voeg als laatste toe aan de chili. Breng op smaak met zout en peper. Wil je iets meer pit dan nog een snufje cayennepeper. Vul de paprika’s, leg ze in de ovenschaal en verkruimel de nachochips erover heen. Tot slot nog wat geraspte kaas en dan nog 15-20 minuten in de voorverwarmde oven tot de kaas is gesmolten en de paprika door en door warm is.

lijn groen oudersenzo

Gevulde paprika met freekeh en zwarte bonen

Veelzijdige, gezonde en lekkere paprika recepten

Ingrediënten

– 100g gebroken freekeh, bereid volgens gebruiksaanwijzing (variatie: quinoa)
– 1 blik (à 400g) zwarte bonen, afgespoeld en uitgelekt
– 100g mais uit blik, uitgelekt
– 50g paprika, in kleine blokjes
– 1tl gemalen komijn
– mespunt gerookt paprikapoeder (voor mildere versie gebruik normaal paprikapoeder)
– zout en peper
– 150g gerookte kipfilet, in blokjes (optioneel)
– 4 paprika’s, gehalveerd

Bereiding

Een volledige maaltijd verstopt in een paprika. Met zwarte bonen, mais en nog wat extra paprika. Wil je wat extra’s voeg dan nog wat gerookte kipfilet toe. Maar ook als vegetarische maaltijd een absolute hit!

Bereid de freekeh volgens de gebruiksaanwijzing. In de tussentijd meng je de zwarte bonen met de mais, paprika, komijn, gerookt paprikapoeder, peper en zout. Proef en breng waar nodig verder op smaak. Laat staan totdat de freekeh gaar is. Meng die tot slot door de rest van de ingrediënten.

Halveer de paprika’s en vul ze met de freekehsalade. Ze hoeven hierna niet verder verwarmd te worden, maar kunnen meteen geserveerd worden.

lijn groen oudersenzo

Gevulde paprika met spinazie en ricotta

Veelzijdige, gezonde en lekkere paprika recepten

Ingrediënten

– 200g ricotta
– 200g verse spinazie, fijngesneden
– rasp van ½ citroen
– zout en peper
– 20 zwarte olijven, gesneden
– 1 bol buffelmozzarella (à 125g nettogewicht)
– 2 paprika’s, gehalveerd
– gekookte pasta of vers brood (optioneel)

Bereiding

Een Italiaanse gevulde paprika die je in minder dan 5 minuten maakt. Nog een kwartiertje in de oven en je supergezonde en verrassende maaltijd staat op tafel. Wil je de saus die ontstaat in de paprika niet verspillen, serveer er dan wat gekookte pasta of knapperig vers brood bij.

Doe de ricotta in een kom met de citroenrasp, zout en peper en roer los. Meng de spinazie er door heen en voeg de olijfplakjes toe. Vul de paprika’s met het mengsel en dek af met plakjes mozzarella. Leg in een ovenschaal en bak 15 minuten in de oven, tot de mozzarella goudbruin is en licht gesmolten.

Serveer met al dente gekookte pasta of vers brood, zodat je niks van de saus verspilt die in de paprika ontstaat.

lijn groen oudersenzo

Gevulde pizzapaprika

Veelzijdige, gezonde en lekkere paprika recepten

Ingrediënten

– 1 hele milde salami (à 250g)
– 1 teen knoflook, geperst
– 1 ui, fijngesnipperd
– ½ paprika, in kleine blokjes
– 1 blik gepelde tomaten
– verse basilicum, naar smaak
– 1 bol buffelmozzarella
– beetje olie
– 4 paprika’s om te vullen

– ovenschaal (oven voorverwarmen op 180C)

Bereiding

Wie houdt er nou niet van pizza, iedereen toch? Dat komt goed uit, want deze gevulde pizzapaprika’s lijken qua smaak in alle opzichten op een pizza, maar dan met een gezonde(re) insteek.

Snijd de helft van de salami in blokjes. Verhit een hapjespan, zonder olie, en bak daar de salamiblokjes 5 minuten op hoog vuur in aan. Dan knoflook, paprika en ui erbij en die ook nog 5 minuten, op lager vuur, mee fruiten. Doe de gepelde tomaten erbij, plet die een beetje en voeg basilicum toe en wat versgemalen peper. Breng aan de kook en laat dan zachtjes 15-20 minuten, zonder deksel, pruttelen zodat de saus kan inkoken.

Halveer de paprika’s, verwijder de zaadlijst en verdeel de saus over de paprika’s. Garneer met plakjes mozzarella en eventueel nog wat extra salamiblokjes. Smeer de randjes van de paprika lichtjes in met wat olie. Bak ze – in de ovenschaal – nu 15-20 minuten in de voorverwarmde oven. De paprika is dan beetgaar en de kaas lekker gesmolten.

lijn groen oudersenzo

Tunamelt

Veelzijdige, gezonde en lekkere paprika recepten

Ingrediënten

– 2 blikjes tonijn op water (à 160g)
– 1 rode ui, in kleine blokjes
– 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
– 4el verse platte peterselie, fijngehakt
– 4el citroenmayonaise
– 1tl dijonmosterd
– zout en peper
– 4 plakjes kaas
– 4 paprika’s, om te vullen

– ovenschaal (oven voorverwarmen op 200C)

Bereiding

De tunamelt is een beroemde sandwich, met z’n romige tonijnvulling en laagje gesmolten kaas. Maar wist je dat in plaats van brood het ook te gek smaakt als gevulde paprika. Een lekker lunchalternatief, of als lichte, zomerse maaltijd.

Giet de tonijn af en meng met de ui, bleekselderij, peterselie, mayonaise en mosterd. Breng op smaak met zout en peper. Vul de paprika’s met het tonijnmengsel en dek af met de kaas. Zet 8-10 minuten onder de voorverwarmde grill tot de kaas gesmolten is en goudbruin kleurt. Meteen serveren.

Barbecuetip

Wil je je gevulde paprika wat extra’s geven grill ze dan voor je ze vult op een hete barbecue of grillpan. Dit geeft niet alleen mooie grilstrepen aan je paprika, maar ook extra smaak. Vul daarna zoals hierboven beschreven.

liefs Marion

Meer informatie

Keto recepten
Wat gooien we allemaal op de BBQ?
Met de blender maak je heerlijke gerechten

Bronvermelding

Tekst & beeld: Tijd voor Paprika

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *