Zwanger boven de 35

Het is niet van de laatste tijd dat vrouwen steeds vaker kiezen pas op latere leeftijd aan kinderen te beginnen. Voor iedereen zal de reden hiervoor anders liggen, maar werk en carrière spelen vaak een belangrijke rol. Ook het ontbreken van een geschikte partner kan een belangrijke factor zijn, net als drukte en hectiek of het ontbreken van een bepaalde financiële stabiliteit/zekerheid.

Zwanger boven de 35

Het gemiddelde stijgt

Maar wat de redenen ook zijn, de gemiddelde leeftijd stijgt nog steeds. De gemiddelde leeftijd van een eerste zwangerschap bij een vrouw was in 2015 29,6 jaar (bron). En dat terwijl vrouwen het meest vruchtbaar zijn rond hun 21e jaar. Voor vaders ligt de leeftijd zelfs nog iets hoger, namelijk op 32,5 jaar. Voor hoger opgeleiden vrouwen is de leeftijd zelfs gestegen naar 34.

Meer risico’s

Als je een keuze hebt, is het goed te weten dat de kans op een zwangerschap na je 35e afneemt. Tussen de 35 en 38 jaar neemt deze zelfs met 50 procent af. Dat is nogal wat. Natuurlijk is het uitstellen van de kinderwens niet altijd een vrijwillige keuze. Als je geen geschikte partner hebt, dan houdt het natuurlijk een beetje op. Dan kun je nog zoveel willen maar als je geen (bewust) alleenstaande moeder wilt worden, dan heb je je te schikken naar je lot.

Afname vruchtbaarheid

De afname van de vruchtbaarheid is niet het enige waarmee je te maken krijgt. De kans op een miskraam neemt ook nog eens toe, naarmate je ouder bent. En ben je eenmaal zwanger, dan heb je ook nog eens meer kans op complicaties. Denk bijvoorbeeld aan een hoge bloeddruk of zwangerschapssuiker.

Downsyndroom

Ook loopt je kindje meer risico dat hij afwijkingen heeft. Denk bijvoorbeeld aan het Syndroom van Down. Vanaf je 35e stijgt het risico van 0,5 naar 3 procent (op 45-jarige leeftijd). Belangrijk om vooraf goed met elkaar te praten over hoe jullie hierin staan en wat jullie zouden doen, mocht het daadwerkelijk jullie kindje treffen.

Meerlingen

Als je ouder bent heb je ook nog eens een grotere kans op het krijgen van een tweeling. Gewoon spontaan, zonder dat daar vruchtbaarheidspreparaten aan te pas moeten komen. Dat is zeker iets waarmee je rekening moet houden, want een tweeling betekent niet alleen dubbel geluk maar ook een dubbele zorg.

Waarom dan toch uitstellen?

En ondanks de vergroting van risico’s worden vrouwen toch steeds later zwanger. Blijkbaar is het wachten op een geschikt(er) moment toch belangrijker. Of wordt er wellicht vertrouwd op de ‘medische wetenschap’ dat die het allemaal wel oplost.

Natuurlijk heeft iedere zwangerschap risico’s. Als je jong zwanger wordt, kun je net zo goed met problemen en complicaties te maken krijgen, maar als je ouder bent is die kans net een beetje groter.

De béste leeftijd

Bestaat er zoiets? Ik denk het niet. Maar misschien wel fysiek gezien. Fysiek gezien is de leeftijd tussen 18 en 24 jaar de beste leeftijd om zwanger te worden en loop je de minste kans op complicaties. Ook loop je minder kans op een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Je lichaam is er in deze jaren helemaal klaar voor.

Of dat mentaal ook voor jou geldt of voor de levensomstandigheden waarin jij je dan bevindt, is natuurlijk weer een heel ander verhaal. Je lichaam is er in ieder geval helemaal perfect geschikt voor.
Het tegenstrijdige aan dit verhaal is dat een vrouw rondom haar 30e vaak psychisch het meest gezond is en daardoor minder stress ervaart van het moederschap. En ook dat is belangrijk.

Geen beste leeftijd

Uiteindelijk kun je dus de conclusie trekken dat ‘de beste leeftijd’ eigenlijk niet bestaat. Iedere leeftijd heeft voor- en nadelen. Uiteindelijk is de ‘beste leeftijd’ de leeftijd waarop jij en je partner er beiden klaar voor zijn.

Vruchtbaarheid van mannen?

Ondanks dat mannen vruchtbaar blijven, gaat ook de kwaliteit van spermacellen vanaf de leeftijd van 45 jaar naar beneden. Ze worden minder beweeglijk en in combinatie met de afname van de kwaliteit van de spermacellen kan dat net het verschil geven tussen vruchtbaar en verminderd vruchtbaar.

Advies

Ben je boven de 35 en wil je (nog) graag moeder worden, bespreek je wens en medische toestand met je huisarts, vroedvrouw of gynaecoloog. Vraag de arts om advies, zodat je eventuele medische complicaties kunt inschatten en weet wat je kunt verwachten.

Bereid je goed voor en houdt met een aantal dingen goed rekening.

liefs Marion

Extra informatie

Vier tips om sneller zwanger te worden!
Voorzorgsmaatregelingen voor een gezonde zwangerschap!
Oudere moeders vechten tegen deze vooroordelen. Hoe denk jij erover?
Downsyndroom. Wat is het? En hoe ontstaat het?
In verwachting van een kindje met Downsyndroom
Wat is de ideale leeftijd om zwanger te raken?
Prenatale screening of zwangerschapsscreening. Welke zijn er?
Cyclus en vruchtbaarheid. Inzicht in je cyclus!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *