Met deze tips kun je zuigflescariës voorkomen bij je baby!

Met deze tips kun je zuigflescariës voorkomen bij je baby!

Zuigflescariës, het woord zegt het natuurlijk al: tandbederf door de fles. Maar het begrip is ruimer bedoeld. Hier wordt eigenlijk alle tandbederf tijdens het hebben van een melkgebit mee bedoeld. Hoe komt dit en wat kan je er tegen doen? En hoe zit het nu met die melktandjes als er gaatjes in komen?

Waar komt zuigflescariës door?

Komt het melkgebit teveel in aanraking met suikers (koolhydraten) dan kan er tandbederf ontstaan. Een berucht voorbeeld hierbij is het langdurig drinken uit de fles. Vandaar ook de naam dus. Deze suikers worden in de mond omgezet in zuren en ja, die zuren tasten dus het tandglazuur aan. Hoewel een flesje mee naar bed zo’n bekend voorbeeld is, is het niet de enige reden dat zuigflescariës ontstaat.

Neutraliseren

Speeksel in je mond neutraliseert het zuur. Dit lukt echter niet als er iedere keer opnieuw een zuuraanval komt. Teveel tussendoortjes is dus ook een reden tot cariës. Hierdoor kan ook vaak borstvoeding geven een oorzaak zijn! Even terzijde: toch is voeden op aanvraag gezond voor je kindje en zeker aan te raden. Met beide zaken in je achterhoofd kan je natuurlijk tot een geschikte manier komen of vraag hierover informatie aan bij een deskundige van bijvoorbeeld La Leche League. Overige zaken zij natuurlijk makkelijker te regelen. Geef niet continue een tussendoortje of te vaak drankjes. Gewoon water of thee zonder suiker kan uiteraard wel. In de nacht is de speeksel productie lager en dat is nog een reden dat een flesje mee naar bed gewoon niet handig is. Wil je kindje toch een flesje mee? Doe hier dan gewoon enkel en alleen water in!

lijn groen oudersenzo
Met deze tips kun je zuigflescariës voorkomen bij je baby!

Hoe herken je het?

Meestal wordt deze vorm van cariës pas ontdekt als het eigenlijk al te laat is. Het is te zien als doffe, witte vlekjes op de tanden. Vooral de boventanden zijn hier ‘slachtoffer’ van, omdat de tong bij het drinken onder de ondertandjes heen zit. Maar het sluit ze natuurlijk niet uit! Later verkleuren de tandjes naar geel, bruin en zwart.

Hoe voorkom je zuigflescariës?

Maar hoe voorkom je dit tandbederf nu bij je kleintje? We hebben een aantal maatregelen voor je op een rij gezet:

Min mogelijk eet- en/of drinkmomenten
Laat je kindje zo min mogelijk snoep- en drinkmomenten hebben tussen de maaltijden door (let op: genoeg drinken is uiteraard wel belangrijk!). In principe kan je uitgaan van zeven eet- en drinkmomenten op een dag.

Leer je kind dat hij zijn drinken en eten niet uitspreidt over een langere tijd, maar het gewoon in één keer opeet of drinkt. Zo heb je maar 1 aanval en kan het speeksel daarna zijn werk gaan doen!

Geen suiker
Geef je kindje drinken zonder suikers. Alle suikerhoudende drankjes en eten zijn een aanval op de tandjes. Beperk dit dus zoveel mogelijk. Geef geen drinken mee naar bed en anders alleen water.

Mondverzorging
Begin direct met het poetsen van de tandjes als ze doorkomen. Hiervoor zijn speciale babytandenborstels en tandpasta. Het mag voor zich spreken dat je in ieder geval poetst voor het slapen gaan in de nacht.

Laat je kindje al jong kennis maken met de tandarts. Neem hem mee als jullie zelf op controle gaan en laat hem alvast even in de stoel zitten. Zo went hij (zij) aan de tandarts en kunnen de tandjes goed in de gaten gehouden worden!

Laat hem uit een beker drinken
Leer je kind vanaf negen maanden (als hij goed rechtop kan zitten) om uit een beker te drinken.

Een gaatje in een melktand

Het hangt van de situatie af of er iets aan het probleem van de tandjes gedaan moet worden. Natuurlijk is hierbij de leeftijd van je kindje belangrijk en of hij er last van heeft. Trekken heeft namelijk ook nadelen. Je kind kan bang worden voor de tandarts, wat uiteraard voorkomen moet worden. Maar ook kan het gat wat ontstaat ervoor zorgen dat het blijvend gebit problemen gaat krijgen. Het kan namelijk zo zijn dat de overgebleven tandjes gaan verschuiven door het gat wat is ontstaan. En daarmee kan het blijvend gebit weer problemen krijgen met het doorkomen.

Speciale kindertandarts

Is het helaas toch noodzakelijk om een behandeling te ondergaan voor je kleuter of peuter?  Dan kan het zo zijn dat je doorgestuurd wordt naar een speciale tandarts. Hij of zij weet precies hoe hij hierop in moet spelen en is hier ook voor uitgerust. Maar een ander voordeel is ook dat je kindje zo niet bang wordt voor je eigen tandarts!

liefs Marion

Meer informatie

Alles wat je moet weten over flesvoeding voor je baby
Van fles naar beker. Leren drinken uit een beker.
Spruw, hoe ontstaat het en hoe los je het op?
Reiniging babyfles en spenen. Hoe doe je dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *