Wat is Asfyxie?

Wat is Asfyxie?

Bij Asfyxie is er sprake van zuurstofgebrek bij de baby, tijdens en/of direct na de geboorte. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn, maar in de meeste gevallen is de oorzaak te vinden in een verstoorde zuurstofaanvoer vanuit de placenta.
In principe kan op elke leeftijd asfyxie plaatsvinden, maar deze term wordt doorgaans alleen gebruikt voor zuurstoftekort wat tijdens de zwangerschap en/of geboorte is opgelopen.

Asfyxie betekent letterlijk ‘niet ademen’. Het komt redelijk vaak voor bij pasgeboren kinderen. Geschat wordt op zo’n 10% tot 15%.

Oorzaken asfyxie

Veelvoorkomende oorzaken zijn loslatende placenta (moederkoek) of scheuren van de baarmoeder (uterus), navelstrengomstrengeling en infecties. Vroeger werd de APGAR score gebruikt om asfyxie te definiëren. Tegenwoordig worden navelstreng-bloedgaswaarden als een bewijs van asfyxie beschouwd.

Wat is Asfyxie?

Asfyxie kan ook ontstaan als de foetus abnormaal in de baarmoeder ligt, of als er ontlasting (meconium) in het vruchtwater zit en hij deze heeft geïnhaleerd. Meconium is erg taai en teerachtig waardoor de baby niet of nauwelijks meer kan ademhalen. Een arts of verloskundige moet de longen van de baby goed uitzuigen en ervoor zorgen dat de ademhaling zo snel mogelijk weer op gang wordt gebracht.

Mogelijke gevolgen

Als direct gevolg van het tekort aan zuurstof loopt de energiehuishouding van organen gevaar. De hersenen, nieren en lever en darm zijn heel gevoelig voor het energietekort. Pasgeborenen met asfyxie kunnen in de eerste dagen na de geboorte epileptische aanvallen ontwikkelen. Bij een aantal kinderen moet de ademhaling en hartfunctie na de geboorte met apparatuur en medicamenten ondersteund worden. Als gevolg van de asfyxie kan ernstige, blijvende schade aan de hersenen ontstaan. Dit kan leiden tot beperkingen. Perinatale asfyxie is een van de belangrijkste oorzaken van chronische invaliditeit op de kinderleeftijd.

Liefs Marion

Extra informatie

Asfyxie. Wat is het en hoeveel kwaad kan het?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Bron: Wikipedia
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *