Wat zijn de mogelijkhede gevolgen van Asfyxie?

Bij asfyxie is er sprake van zuurstofgebrek bij de baby, tijdens en/of direct na de geboorte. Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn, maar in de meeste gevallen is de oorzaak te vinden in een verstoorde zuurstofaanvoer vanuit de placenta.
In principe kan het op elke leeftijd plaatsvinden, echter deze term gebruikt men doorgaans alleen gebruikt voor zuurstoftekort wat tijdens de zwangerschap en/of geboorte is opgelopen.

Asfyxie betekent letterlijk ‘niet ademen’. Het komt redelijk vaak voor bij pasgeboren kinderen. Zo’n 10% tot 15% van de baby’s krijgen hiermee te maken.

Wat zijn de mogelijke gevolgen van Asfyxie?

Wat kunnen de oorzaken zijn van asfyxie?

Veelvoorkomende oorzaken zijn loslatende placenta (moederkoek) of scheuren van de baarmoeder (uterus), navelstrengomstrengeling en infecties. Vroeger gebruikte men de APGAR score om asfyxie te definiëren. Tegenwoordig worden navelstreng-bloedgaswaarden als een bewijs van asfyxie beschouwd.

Asfyxie kan ook ontstaan als de foetus abnormaal in de baarmoeder ligt, of als er ontlasting (meconium) in het vruchtwater zit en hij deze heeft geïnhaleerd. Meconium is erg taai en teerachtig waardoor de baby niet of nauwelijks meer kan ademhalen. Een arts of verloskundige moet de longen van de baby goed uitzuigen en ervoor zorgen dat de ademhaling zo snel mogelijk weer op gang wordt gebracht.

Wat zijn de symptomen

Baby’s met asfyxie hebben vaak problemen met de ademhaling en hartslag. In veel gevallen is reanimatie noodzakelijk. Bij lichte asfyxie huilt hij veel, is gespannen en prikkelbaar. Bij matige, is de baby wat slomer en reageert trager op prikkels en bij een ernstige vorm is de baby bijna in coma. Wanneer zuurstofgebrek dreigt voor de nog ongeboren baby, zullen de artsen ervoor kiezen de baby zo snel mogelijk geboren te laten worden. Eventueel met een keizersnede.

Mogelijke gevolgen

Als direct gevolg van het tekort aan zuurstof loopt de energiehuishouding van organen gevaar. De hersenen, nieren en lever en darm zijn heel gevoelig voor het energietekort. Pasgeborenen met asfyxie kunnen in de eerste dagen na de geboorte epileptische aanvallen ontwikkelen. Bij een aantal kinderen moet de ademhaling en hartfunctie na de geboorte met apparatuur en medicamenten ondersteund worden. Als gevolg van de zuurstoftekort kan ernstige, blijvende schade aan de hersenen ontstaan. Dit kan leiden tot beperkingen. Perinatale asfyxie is een van de belangrijkste oorzaken van chronische invaliditeit op de kinderleeftijd.

liefs Marion

Extra informatie

Asfyxie. Wat is het en hoeveel kwaad kan het?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Bron: Wikipedia
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *