Hoe maak je een vogelhuisje of nestkastje?

In mei leggen alle vogels een ei… maar dan moeten ze wel een plekje hebben om een nest te maken. Bijvoorbeeld in een vogelhuisje in jouw tuin. Hoe leuk zou het zijn als er in jouw vogelhuisje zal worden genesteld of misschien gebruikt gaat worden om te schuilen tegen roofdieren (zoals de buurtkat). Nou kan je er natuurlijk eentje in de winkel kopen, maar het is natuurlijk veel leuker (en duurzamer) om er zelf eentje te maken. Maar hoe dan? Nou wellicht met deze spoedcursus (want de vogeltjes willen nu graag een nestje maken) “Vogelhuisje maken voor dummies”.

Voor welke vogel maak je een vogelhuisje?

Vooraf is het overigens belangrijk een keuze te maken voor welke vogel je een vogelhuisje bouwt. Welke eisen stellen deze vogels? Wat is ervoor nodig? Voldoet de rest van de tuin aan de wensen van deze vogel?

Opening Breedte Hoogte Soort
3,2 cm 12 cm 26 cm Grote mezen: koolmees, kuifmees
2,8 cm 12 cm 26 cm Kleine mezen: pimpelmees, zwarte mees
3,4 cm 12 cm 26 cm Ringmus, huismus, bonte vliegenvanger, gekraagde en boomklever

Half open vogelhuisje

Niet alle vogels vinden het fijn om door een kleine opening te vliegen. De roodborst, grauwe vliegenvanger, merel, zwarte roodstaart en de witte kwikstaart hebben veel liever een vogelhuisje die half open is.

lijn groen oudersenzo
Hoe maak je een vogelhuisje?

Wat heb je nodig?

Houten planken (ongeveer 15 mm dik)
Zaag
Hamer en spijkers
Boor en boorbits
Houtlijm
Schuurpapier
Meetlint

Hoe maak je van deze materialen een vogelhuisje?

Begin met het selecteren van een geschikte houten plank. Zorg ervoor dat deze niet te dun is, anders kan het vogelhuisje instabiel zijn. Een houten plank van ongeveer 15 mm dikte is ideaal.

Teken op de plank de vorm van het vogelhuisje. Een eenvoudig ontwerp bestaat uit een rechthoekige basis met een driehoekig dak erop. Het dak moet breed genoeg zijn om de zijkanten van het huisje te bedekken en een kleine overhang aan de voorkant hebben om de ingang te beschermen. Zorg ervoor dat je het dak ook nog kunt verwijderen, zodat je het vogelhuisje kunt schoonmaken.

Zaag de plank langs de getekende lijnen.

Teken en zaag een gat in de voorkant van het huisje voor de ingang van de vogel. Het gat moet groot genoeg zijn voor de gewenste vogelsoort. Bijvoorbeeld, voor een mees kan een gat van 28 mm worden gebruikt en voor een spreeuw kan een gat van 45 mm worden gebruikt. Een stokje voor de opening om op te zitten is niet mogelijk.

Zaag een kleine groef aan de achterkant van het huisje om het op te kunnen hangen. Zorg ervoor dat deze groef groot genoeg is om een ​​draad of touw doorheen te rijgen.

Afwerking en ophanging van het vogelhuisje

Boor en spijker de onderdelen van het huisje aan elkaar vast. Gebruik houtlijm om de verbindingen te versterken.

Schuur de randen en hoeken van het huisje glad om scherpe randen te voorkomen.

Schilder het vogelhuisje in een natuurlijke kleur.

Zorg dat de constructie van de nestkast stevig is, let hierbij ook op de ophanghaak. Hang het huisje op een rustige plek met de invliegopening naar het noorden, noordoosten of oosten. Zorg ervoor dat hij uit de wind, regen en zon hangt. De ideale ophanghoogte is 1,5 tot 2 meter van de grond. Voor grondvogels eerder 1,5 meter en voor anderen vogels is 2 meter meer geschikt.

Eten en drinken

Wil je de diertjes helemaal van dienst zijn, zorg dan voor voldoende voedsel in de omgeving. Hang een voedersilo op en zet een waterschaal neer. Doe dit echter niet vlak bij het vogelhuisje (in verband met territorium conflicten) maar op een paar meter afstand.

Wat is de beste periode om een vogelhuisje op te hangen?

Ondanks dat in het voorjaar vogels op zoek zijn naar een veilige plek om te broeden, kun je toch beter alvast het vogelhuisje in het najaar ophangen. In die periode gaan vogels op zoek naar plekjes om te schuilen tegen de regen en kou. Grote kans dat ze datzelfde plekje in het voorjaar gaan gebruiken om een nestje te maken.

liefs Marion

Meer informatie

Een vogelhuisje in de tuin
Hoe maak je een vogelvriendelijke tuin?
Je tuin zomerklaar in zes stappen? Zo doe je dat!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *