Hoe en wanneer vertel je de omgeving over je zwangerschap?

Hoera, je bent zwanger! Je wilt het waarschijnlijk van de daken schreeuwen dat je dat bent. Maar kan je dat eigenlijk wel gelijk al doen? Of kan je hier beter even mee wachten? Wat zijn de voor- en nadelen om het wel meteen te vertellen? Wie vertel je het liefst direct over je zwangerschap en wie liever nog even niet?

Hoe en wanneer vertel je de omgeving over je zwangerschap?

Blijf bij jezelf!

Allereerst is er uiteraard niemand die voor jou bepaalt of je het wel of niet direct vertelt. Dat is echt enkel en alleen jou/jullie keuze. Als jij je er goed bij voelt om het meteen de hele wereld te laten weten, dan is dat gewoon jouw goed recht. Maar andersom ook: niemand bepaalt dat jij jouw zwangerschap direct moet vertellen aan jan en alleman. Ook je schoonmoeder niet, trouwens! Als jij liever wacht tot je meer zekerheid hebt of alles wel goed zal gaan, dan moet je dat vooral zo doen!

Waarom zou je het meteen vertellen?

Je kunt er zo vol van zijn dat je zwanger bent, dat je simpelweg je mond niet kunt houden. Heel simpel. En natuurlijk mag dat ook gewoon. Je zou nog wel onderscheid kunnen maken aan wie je het wel meteen vertelt en aan wie niet. Maar bedenk wel dat je dan wel goed moet communiceren dat je het in vertrouwen vertelt en dat zij het dus niet doorvertellen! Want het is niet leuk voor anderen (zeker niet als het om goede vriendinnen of familie gaat) als zij het van een ander moeten horen! Vraag je dus goed af waarom je het de één wel en de ander niet zou vertellen om zo nare situaties te voorkomen!

Waarom zou je het niet meteen vertellen?

Er kunnen meerdere redenen zijn dat je het niet direct wil vertellen. Zo kan je liever wachten tot je drie maanden zwanger bent, omdat de kans op een miskraam dan heel klein geworden is. Of je wilt niet de kans lopen dat je andere kinderen het al horen (om bovenstaande reden bijvoorbeeld, of omdat het anders nog zo lang duurt) en hou je daarom angstvallig je mond. Tevens heb ik ook weleens gehoord dat iemand het gewoon niet durfde te vertellen omdat dat voelde dat ze ‘de goden verzocht’. Met andere woorden: ze was bang dat het dan juist fout zou gaan. Doe dus gewoon wat bij jou past!

Voordelen van wel snel vertellen dat je zwanger bent

Natuurlijk zijn er voordelen als je anderen vrij snel vertelt dat je zwanger bent:

Ze begrijpen wat er aan de hand is, als je weer last van kwaaltjes hebt

Je kunt heerlijk met vriendinnen of zussen over baby’s kletsen…en om raad vragen

Je kunt dingen al gewoon regelen zonder bang te zijn dat er iets doorverteld wordt, zoals op je werk of alvast uitkijken naar kinderopvang

Ze kunnen je ondersteunen als het toch fout gaat

Nadelen van snel vertellen dat je zwanger bent

Mocht het mis gaan, dan kan het ook juist pijnlijk zijn om dit steeds opnieuw te moeten vertellen. Zeker als je al kinderen hebt, want zij krijgen dan ook met dit verdriet te maken. Daarnaast kan je er ook een punthoofd van krijgen als je al niet lekker bent door je zwangerschapsklachten en iedereen dat ook nog eens moet opmerken als ze je zien…

Hoe vertel je dat je zwanger bent?

Hoe je het gaat vertellen is helemaal heel divers. Je kunt het heel simpel gewoon plompverloren vertellen. Maar het is eigenlijk wel net zo leuk als je er iets speciaals van maakt. Een cadeautje geven waaruit het op te maken is, bijvoorbeeld. Een mooie foto met babyvoetjes bij jullie voeten of de kinderen met de tekst ‘ik word grote broer (of zus)’ op hun shirtjes. Verzin iets origineels! Natuurlijk kan je het simpelweg op Facebook zetten, maar eigenlijk is dit niet heel lief naar je ouders en vrienden toe. Zorg dat zij het persoonlijk van jou zelf horen! Vertel ook even bij iedereen erbij dat ze wachten met doorvertellen tot in ieder geval die dierbaren van je het weten.

Originele ideetjes

Lekker origineel zijn is gewoon leuk. Daarom een paar ideetjes ter inspiratie hoe jij kan vertellen dat je zwanger bent!

  • Een taart met een leuke tekst of foto erop
  • Sinterklaas of Kerst? Doe er een pakje bij voor ‘opa’ of ‘oma’
  • Nodig je ouders uit en zet midden op de tafel een paar babyslofjes…
  • Laat je kinderen het lekker op hun eigen heerlijke manier vertellen dat er een baby in mama’s buik zit
  • Geef je ouders een opa en oma album, waarin ze dingen kunnen schrijven voor hun kleinkind
  • Geef je (schoon-)moeder de opdracht om een leuk truitje te breien uit een babybreiboekje…
liefs Wil

Meer informatie

Hoe vertel je op een leuke manier het grote nieuws aan je (schoon)ouders?
Originele manieren om te zeggen: jullie worden opa en oma!
De eerste weken van de zwangerschap

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *