Veilige seks tijdens de zwangerschap. hoe dan?

Veilige seks tijdens de zwangerschap

Veilige seks tijdens de zwangerschap kan dat? Ja, dat kan! Loopt mijn kindje dan geen gevaar? Nee hoor, zonder medische redenen, loopt hij geen enkel gevaar. Sterker nog… seks tijdens de zwangerschap kan je bekken soepel en sterk houden! En een orgasme voelt voor je kindje als een zachte streling…

Juist we! Of juist niet?

In de eerste helft van je zwangerschap kun je gewoon veilige seks hebben zoals je het ook deed voordat je zwanger was. Je lichaam vertoont immers nog niet veel veranderingen. Sommige kleine veranderingen kunnen nu zelfs voor grotere opwinding zorgen. Denk maar eens aan gevoeligere borsten. Hoewel er ook vrouwen zijn die op dit moment aanraking van de borsten als pijnlijk ervaren. Aan de andere kant kun je in het eerste trimester door allerlei kwaaltjes je te beroerd voelen voor seks. Als je de hele dag misselijk hebt rondgelopen en je voelt je zo moe als een hond, is het echt niet zo vreemd dat je ’s avonds even geen zin hebt in gefriemel aan je lichaam.

Creatief

Naarmate je buik gaat groeien, worden sommige posities een beetje lastiger. Maar wanneer je creatief bent, hoef je je hier niet door te laten ontmoedigen. Wil je liever op een andere manier bevredigd worden? Ook geen probleem. Niets moet, alles mag. En jullie bepalen zelf wat dit voor jullie inhoudt. Praat er samen over en laat je vooral niets opdringen omdat je denkt dat het ‘moet’. Vrijen, seks, of hoe je het ook wilt noemen, is een zaak van jullie samen.

Veranderingen

Je lichaam verandert in de loop van je zwangerschap, dat is zichtbaar en kosten ook een hoop energie. Maar geestelijk verander je net zo goed en vlak de invloed van de hormonen ook niet uit. Het is dan ook helemaal niet vreemd dat je seksleven net zo goed verandert.
Doordat de vagina tijdens de zwangerschap wat meer doorbloed is, kun je meer zin in vrijen hebben, maar het hoeft natuurlijk helemaal niet.

lijn groen oudersenzo
Veilige seks tijdens de zwangerschap. Hoe dan?

Niet gevaarlijk

Of je nou wel zin hebt, minder zin, meer zin of geen zin, dat is helemaal aan jou. Maar weet in ieder geval dat seks tijdens de zwangerschap absoluut niet gevaarlijk is. Je kindje wordt goed beschermd in de baarmoeder. Hij zit verpakt in de vliezen en het vruchtwater en is van de buitenwereld afgesloten met een slijmprop. Penetratie of een orgasme kan dus geen kwaad voor je baby. De baarmoeder is een spier, die zich regelmatig samentrekt en dus niet alleen tijdens een orgasme. Dit samentrekken zorgt er voor dat je baarmoeder juist in goede conditie blijft voor de bevalling.

Zachte streling

Het samentrekken van de baarmoeder tijdens een orgasme, voelt voor je kindje aan als een zachte streling. Verder blijkt ook dat seks hebben tijdens de zwangerschap de vrouw beschermt tegen een gevaarlijke vorm van hoge bloeddruk die tijdens een zwangerschap wel eens kan optreden.

Meningen verdeeld

De meningen over seks in de achtste of negende maand van de zwangerschap zijn verdeeld. Sommige artsen adviseren om in dat stadium geen seks meer te hebben, omdat de vliezen dan elk moment kunnen breken. Wanneer je wel wilt vrijen, raden deze artsen je aan om in ieder geval een condoom te gebruiken.

Geen penetratie

Er zijn echter wel momenten wanneer je beter geen penetratie kunt hebben. Deze momenten zijn veelal in het derde trimester. Bijvoorbeeld als je vliezen zijn gebroken, wanneer je last hebt van bloedingen na het vrijen, een voorliggende placenta heb of bij een dreigende miskraam of vroeggeboorte. En als je twijfelt? Vraag het dan gewoon aan je verloskundige.

Verschillende mogelijkheden van seks tijdens de zwangerschap

Vrouw bovenop

Hierdoor heb je controle op de diepte van de penetratie en er komt niet te veel druk op je buik en borsten. Ook kun je zelf het tempo bepalen.

Man bovenop

Je partner steunt op zijn handen en knieën, terwijl jij op je rug ligt zodat je buik niet in de verdrukking komt.

Zijligging

Je ligt met de gezichten naar elkaar en trek één been op om je partner de ruimte te geven.

Lepeltjeshouding

Je ligt allebei op je zij tegen elkaar aan. Je hebt met dit standje een minder actievere rol tijdens het vrijen wat je misschien prettig vindt.

Masturbatie

Het gebruik van een vibrator kan absoluut geen kwaad. Zorg er echter wel voor dat hij schoon is voordat je hem gaat gebruiken. Het masturberen met de hand kan uiteraard helemaal geen kwaad.

Zittend

Je partner zit op een (stevige) stoel en jij zit op zijn schoot met je gezicht naar hem toe. Jij kunt op deze manier het tempo bepalen.

Orale seks

Orale seks is niet gevaarlijk voor je wanneer je zwanger bent, met één uitzondering: laat geen lucht in de vagina blazen. Lucht die in de vagina wordt de geblazen is gevaarlijk, en kan zelfs fatale gevolgen hebben, of je nu zwanger bent of niet.

Anale seks

Op zich kan anale seks tijdens de zwangerschap, geen kwaad. Je moet alleen wel even oppassen wanneer je van anaal naar vaginaal wilt gaan. De penis moet eerst goed worden schoongemaakt, of je moet even van condoom wisselen. Zou je dit niet doen, dan heb je een verhoogde kans op het krijgen van bacteriële vaginitis, deze infectie kan het water doen breken en een te vroege geboorte inluiden. Even opletten dus.

N.B: Voorkom dat je op je rug ligt, dit wordt niet aanbevolen na de vierde maand van de zwangerschap (16 weken).

liefs Marion

Meer informatie

Seks tijdens de zwangerschap, kan dat kwaad?
Seks na de bevalling, wanneer kan het weer?
Doeltreffende baby making seks. Hoe dan?
Te moe voor passie? Breng de ontspanning terug!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *