Themapagina: Valentijnsdag en liefde!

Valentijnsdag en liefde

Op 14 februari vieren we Valentijnsdag. De dag waarop geliefden elkaar extra aandacht geven. Met een kaartje, cadeautje of bloemetje. Eigenlijk ligt de oorspronkelijke nadruk op de anonieme liefde, maar je kunt op deze dag ook gewoon de liefde voor elkaar vieren. Ook als er niks anoniem meer aan is, omdat je al jaren getrouwd bent.

Oorsprong Valentijnsdag

Valentijnsdag is een smeltkroes van verschillende christelijke, Germaanse en Romeinse tradities. Er schijnt ook ergens een heilige Valentijn te zijn, maar dat is eigenlijk ook een beetje vaag. Maakt dit wat uit? Welnee, we vieren vandaag gewoon de liefde.

Valentijnsdag is een commercieel succes geworden. Vooral voor cadeauwinkels, boekwinkels, bloemenwinkels en lingeriewinkels. Iedereen probeert een graantje mee te pikken en de prijzen voor specifieke Valentijnsproducten gaan makkelijk over de kop rond deze dag. Neem bijvoorbeeld de (rode) rozen, deze zijn rond Valentijnsdag echt schrikbarend duur. Dan denk ik: “Een bosje tulpen is óók heel erg leuk”. Maar dan spreek ik voor mezelf, ik ben nou eenmaal gek op tulpen.

lijn donker geel oudersenzo
Valentijnsdag en liefde
lijn donker geel oudersenzo

Actief lobbyen van de bloemisten

Natuurlijk hoef je er niet aan mee te doen. Iedere dag is immers een mooie dag om je geliefde extra te verrassen of te verwennen. Dat hoeft echt niet alleen op Valentijnsdag. Liever niet zou ik zelfs zeggen. Voor de jaren negentig werd het zelfs nagenoeg niet gevierd in Nederland, terwijl bloemisten daar echt hun best voor hebben gedaan. Heel wat jaren hebben ze van alles bedacht om deze feestdag van de grond te krijgen. Pas halverwege de jaren negentig begon dit gestalte te krijgen en konden bloemisten eindelijk profiteren van hun promoties.

Niet alleen in Nederland

Valentijnsdag wordt in veel landen gevierd, maar niet in alle landen. In ons buurland Duitsland bijvoorbeeld, daar wordt Valentijnsdag niet gevierd. Sterker, in Duitsland is 14 februari zelfs een onheilsdag omdat Judas (dé Judas, verrader van Jezus) op deze datum is geboren.

Commerciële bullshit?

Vind je Valentijnsdag commerciële bullshit? Dat kan, dat mag. Maar je partner eens lekker extra verwennen, hoeft natuurlijk geen geld te kosten. Je kunt hem bijvoorbeeld ook verrassen met een uitgebreide massage, zijn lievelingskostje koken, oppas regelen voor de kids voor een avondje samen of allemaal lieve briefjes door het hele huis heen leggen… Daar is echt niets commercieels aan.

Valentijnsdag & liefde


Bij elkaar blijven voor de kinderen

Valentijnsdag – Verwen je geliefde

Kleuterverliefdheid

Opnieuw verliefd – Met kinderen

Ik hou van jou

Wat bewerkstelligt de liefde?

Lieve Valentijnsdagcadeautjes

Valentijnsdag in andere landen

Valentijnsboeket – Zeg het met bloemen!

Willy Woef viert Valentijnsdag

Knutselen voor Valentijnsdag
Baby en relatie
Wat verandert een baby aan je relatie?
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *