Op vakantie met de kleine: voorkom chaos en denk hieraan

Op vakantie met de kleine: voorkom chaos en denk hieraan

Ik ga op vakantie en neem mee… mijn zonnebril. Ik ga op vakantie en neem mee mijn zonnebril en haarborstel. Ik ga op vakantie en neem mee… Wie kent dit spelletje nou niet? Ik heb het regelmatig met mijn zoon in de auto gespeeld, hoewel de woorden dan wel een ander karakter hadden. Hij was dol op dino’s en wist daar ook de Latijnse benamingen van. Dus bij ons ging het in de auto meer als: Ik ga op vakantie en neem mee… een Stegosaurus. Ik ga op vakantie en neem mee een Stegosaurus en een Pachycephalosaurus. Ik ga op vakantie… Je snapt het. Ik hakkelde al vrij snel en Rocco kwam dan meestal als winnaar uit de bus. Uiteindelijk ben ik me ook maar gaan verdiepen in die verschillende prehistorische reptielen om het wat langer vol te houden. Maar terug naar de vakantie chaos!

Volksverhuizing

Als je op vakantie gaat met kleine kinderen is dat doorgaans een hele volksverhuizing. Het is echt een waslijst aan spullen die je allemaal moet meeslepen. Je auto lijkt al snel te klein als je ziet wat je erin moet proppen. En dan moeten jullie er zelf ook nog bij. In de hectiek van het vertrek is het makkelijk iets over het hoofd te zien of misschien denk je er van te voren niet aan omdat je de regelgeving simpelweg niet kent. Daarom een paar belangrijke reisbenodigdheden op een rij.

Veiligheid voor alles

Belangrijk om in ieder geval op de hoogte te zijn van de veiligheidsregels in de auto. Wat zegt de wet over het vervoer van kleine kinderen? Misschien is je kindje al uit de Maxicosi gegroeid maar dat betekent nog niet dat je hem nu zomaar op de achterbank mag zetten. Vanaf 2017 geldt een nieuwe, strengere regelgeving. De zitverhoger met rugleuning is verplicht tot je kind een gewicht heeft bereikt van 22 kg of een lengte heeft van 1.25. Je kindje zit dan in de autogordel, maar wel op goed passende hoogte. Zijsteunen geven nog meer veiligheid. Er zijn ook zitverhogers zonder rugleuning voor oudere kinderen.

Pas boven de 1.25 mag een losse zitverhoger zonder rugleuning worden gebruikt. Dit is meestal rond de leeftijd van 5 jaar. Een zitverhoger blijft verplicht tot een lengte van 1.35 meter. Auto zitverhogers zijn er voor zowel de passagierstoel als op de achterbank.

lijn groen oudersenzo
Op vakantie met de kleine: voorkom chaos en denk hieraan
Op vakantie met de kleine: voorkom chaos en denk hieraan

Reisbenodigdheden

Informeer bij de ANWB of er voor de landen waar je doorheen rijdt en het land van bestemming bepaalde dingen noodzakelijk zijn. Voor Duitsland heb je bijvoorbeeld een milieusticker nodig, als je door/naar grote steden wilt rijden. In Frankrijk ben je verplicht een alcoholtest in de auto te hebben. Dingen waar je niet zo snel bij stil staat, maar wat voor hoge boetes kan zorgen als je ze niet hebt geregeld.

Zorg voor voldoende afleiding

Doorgaans is zo’n autoreis een flinke zit voor kleine kinderen. Om de reis zo voorspoedig en rustig mogelijk te laten verlopen, neem dan regelmatig een stop. Neem een voetbal mee en laat ze even lekker bewegen. Er zijn zelfs parkeerplaatsen langs de snelwegen met een kinderspeelplaats. Bij de ANWB is hiervan een adressenlijst verkrijgbaar. Maak daar dankbaar gebruik van. Ze kunnen dan gelijk naar de WC zodat je daar tussendoor geen last meer van hebt.

Goede temperatuur

Zorg voor een goede temperatuur in de auto en laat je kindje niet in de brandende zon zitten. Dek eventueel zijn ramen af met zonneschermen of doeken. Een nat washandje kan voor een fijne verfrissing zorgen en parkeer de auto het liefst tijdens de pauzes in de schaduw zodat de temperatuur binnen in de auto niet teveel kan oplopen. Zet liever geen twee ramen tegen elkaar open tijdens het rijden.

Gezond eten en drinken

Geef je kindje voldoende drinken bij warm weer en zorg er voor dat hij regelmatig iets kan eten maar stel het snoepen zo lang mogelijk uit. Zoetigheid kan je kindje misselijk maken, dus maak liever vooraf wat fruit en rauwkost klaar. Kinderen vanaf 1 jaar kun je onderweg wat fingerfood geven. Dit zijn kleine, eetbare producten zoals popcorn, soepstengels, fruit, kleine hapjes brood, stukje ontbijtkoek, schijfjes komkommer, et cetera.

Voorkom verveling

Om te voorkomen dat je kind zich enorm gaat vervelen en jou lastig gaat vallen met gegil, gekrijs of gejammer, zorg voor voldoende afleiding. Je vindt hier een hele lijst met tips om je kindje zich te laten vermaken tijdens de rit. Vanaf zo’n twee jaar is de draagbare DVD met zijn favoriete film natuurlijk een absolute uitkomst, maar je wil natuurlijk ook niet dat hij 10 uur achter elkaar naar het scherm aan het turen is. Dus zorg voor afwisseling. Zet eens een luisterboek op, een gezellige meezing CD, vertel hem zelf een verhaaltje of lees een verhaaltje voor uit zijn favoriete voorleesboek, doe een spelletje, laat hem tekenen of zijn raam volplakken met van die plastic plakkers of vol tekenen met speciale stiften.

Handige checklist

Voor het inpakken van de rest van de bagage hebben we een handige checklist voor je baby gemaakt, zodat je niks hoeft te vergeten.

Laatste tip: Begin de vakantie zo uitgerust mogelijk zodat je genoeg energie hebt om de reis zo ontspannen en gezellig mogelijk te ervaren. Hoe meer energie jij hebt, hoe beter je kunt omgaan met jengelende kids op de achterbank.

Heel veel vakantieplezier!

liefs Marion

Meer informatie

We gaan op gezellig met de kids op reis ABC

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *