Met de hele klas 24 uur lang niets eten

Honger! Met de hele klas 24 uur lang niets eten

24 uur lang helemaal niets eten. Het enige dat mag is water of theedrinken. Zip Your Lip is een challenge voor schoolkinderen. Het doel is om een stukje bewustwording te creëren voor armoede. Want een hongergevoel vergeet je niet zo snel! Met de actie wordt geld ingezameld voor ruim 18.000 kinderen die dagelijks met honger naar school gaan.

18.000! Dat zijn ongeveer 800 schoolklassen vol met leerlingen. In dit geval schoolkinderen uit Afghanistan. Daar zijn door de enorme droogte van afgelopen jaar grote voedseltekorten ontstaan, met als gevolg dat duizenden kinderen nu dagelijks zonder ontbijt naar school gaan en ‘s avonds met honger weer naar bed. Kinderen worden zwak, ziek en lopen soms zelfs een groeiachterstand op door langdurige ondervoeding.

‘Maar mama maakt toch ontbijt?’

Voor kids in Nederland is het niet altijd even gemakkelijk om zich in te leven in dit soort schrijnende situaties. Voor hen is het vaak logisch dat mama ‘s morgens een ontbijtje heeft klaargezet als ze uit bed komen en dat ze elke middag en avond een gezonde maaltijd voorgeschoteld krijgen. Via Zip Your Lip kunnen schoolkinderen zelf sponsoracties opzetten en geld inzamelen door met de hele klas 24 uur lang niets te eten. Een leerproces en een stukje bewustwording, die je als ouders samen met hen kunt beleven.

Bewustwording bij kinderen

Het is belangrijk dat kinderen weten wat armoede is, zodat ze zich hier in hun latere leven bewust van zijn. Bewust van de waarde van producten, maar ook van het feit dat er mensen op de wereld zijn die het een stuk slechter hebben. Het is ook goed om ze mee te geven wat we samen tegen honger en armoede kunnen doen. Het terugdringen van voedselverspilling bijvoorbeeld of een inzamelactie opzetten.

lijn groen oudersenzo
Honger! Met de hele klas 24 uur lang niets eten
Honger! Met de hele klas 24 uur lang niets eten

De Zip Your Lip actie

Een Zip Your Lip actie begint met het verzamelen van een enthousiaste groep klasgenoten, die allemaal op zoek gaan naar sponsoren. Mensen die willen doneren voor het goede doel. Dit kan van deur tot deur – en in de familie zullen ook vast nog wel wat gulle gevers zijn – maar ook online. Op de website van Zip Your Lip kun je een profiel aanmaken en iedereen laten weten dat jullie meedoen. Naast scholen, kunnen ook kerken zich aanmelden.

Lippen op elkaar

Op de actiedag zelf mag 24 uur lang niet worden gegeten, water en thee (zonder suiker) mag wel. Het is ook leuk om die dag activiteiten te organiseren. Misschien kunnen jullie daar nog iets extra’s mee ophalen…en de kids zijn in ieder geval even afgeleid van hun hongergevoel! Een paar tips: verkoop zelfgemaakte knutselwerkjes, organiseer een markt, een bingo of laat bezoekers raden naar de totale opbrengst.

Xperiencetour

Scholen en kerken die meevechten tegen honger, kunnen zich ook aanmelden voor een Xperiencetour. Een paar weken voor de actiedag komt een gastdocent van Zip Your Lip langs op school, om de klas op een interactieve manier kennis te laten maken met de gevolgen van honger. Met filmpjes van jeugdambassadeurs bijvoorbeeld, die op allerlei plekken in de wereld zijn geweest waar armoede heerst.

lijn groen oudersenzo
Honger! Met de hele klas 24 uur lang niets eten
Honger! Met de hele klas 24 uur lang niets eten

De opbrengst

Met elke 21 euro die wordt opgehaald via een sponsoractie op school kan een gezin in Afghanistan een week lang eten. Zip Your Lip deelt voedselpakketten uit en geeft families zadenpakketten, waarmee ze in de toekomst weer kunnen oogsten. Daarnaast verzorgen ze ook een stukje educatie: mensen worden voorgelicht over gezond voedsel en de mogelijkheden om bij droogte toch eten te verbouwen.

Armoede facts

 • Wereldwijd leven 1.4 miljard mensen in extreme armoede
 • 385 miljoen hiervan zijn kinderen onder de 18 jaar
 • Zij wonen in gezinnen die per dag 1,70 euro per persoon te besteden hebben of minder
 • Vooral kinderen in Afrika en Zuid-Azië hebben het zwaar
 • Van de bijna 200 landen in onze wereld zijn er 25 superrijk en ongeveer 20 extreem arm
 • De Verenigde Naties hebben afgesproken om vóór 2030 een eind te maken aan extreme armoede
 • Vaak zijn maar een paar eenvoudige hulpmiddelen nodig, zoals grondstoffen en voorlichting
 • Experts denken dat onderwijs uiteindelijk de beste manier is om honger te bestrijden
Liefs Marlouk

Meer informatie

Creatieve tips voor een gezonde lunchbox!
Bezuinigingstips of bespaartips die werken
Een duurzaam huishouden
Gezonde lunch voor mee naar school
Met je gezin leven in armoede
Wat kost een kind?
Low-budget doetips voor de vakantie!

Bronvermelding

Tekst: Marlouk Rodijk
Foto’s: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Zipyourlip.worldvision.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Een reactie

 • Duncan Auray

  Iedere school en alle ouders van minderjarige kinderen die hieraan meewerken.moet gemeld worden bij Veilig Thuis en de Schoolinspectie.
  Dit valt onder kindermishandeling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *