Huisregels voor pubers, waar liggen de grenzen?
Kinderen worden groot en er komt een dag dat je moet bekennen dat je kleine uk een echte puber geworden is. Dat neemt natuurlijk zo zijn eigen uitdagingen mee. Eén ervan zijn de huisregels die je stelt. Je kunt niet meer verwachten dat je puberzoon of -dochter braaf om acht uur naar bed gaat, om maar even een gek voorbeeld te geven. Maar je snapt nu wel even meteen wat er bedoeld wordt: niet alle regels die je bij kleine kinderen hanteert, kan je nog zomaar van ze verwachten. Ze krijgen hun eigen mening en hun eigen wensen. Maar waar liggen de grenzen en welke regels stel je dus wel?
Leer zelf te luisteren
Soms hebben we als ouders de nare neiging om te denken dat wij de waarheid in pacht hebben en dat die kinderen van ons maar gewoon moeten luisteren. Maar wat nu als die zonen of dochters toch best een puntje hebben? Door ook echt naar hen te luisteren en open te staan voor hun bezwaren op de regels, kan je een goed gesprek houden en samen kijken naar regels die ook echt redelijk zijn. Die veilig zijn en zowel jou als je kind recht doen.
Onderhandelen: hoe doe je dat?
Onderhandelen met je kind doe je het beste door zowel zelf aan te geven waarom je iets belangrijk vindt en hem ook de kans te geven om zijn mening hierin te geven. Vervolgens kijken jullie waar jullie dan van elkaar afwijken en hoe je dan dichter bij elkaar kunt komen. Probeer samen te bedenken hoe je dit zou kunnen oplossen. Vervolgens spreek je af welke oplossing jullie gaan hanteren. Je zou kunnen afspreken dat je dit bijvoorbeeld een maand ofzo uitprobeert en dan kijken jullie of het zo werkt.
Toon vertrouwen in je kind
Ja, natuurlijk hou je je kind in de gaten. Ze komen met van alles in aanraking en een beetje toezicht houden kan zeker geen kwaad. Maar je zal ook je kind beetje bij beetje los moeten gaan laten en hem de kans geven om zijn eigen leven te gaan leiden. Dus probeer daar de juiste middenweg in te vinden. Dat kan lastig zijn en het zal ook aan je kind/de situatie liggen in hoeverre je wel of niet moet controleren.
Duidelijkheid
Wees consequent als het op bepaalde afspraken aankomt. Een keer het goed vinden dat hij toch mag drinken voor zijn 18e, betekent vaak dat het dan steeds vaker zal gebeuren. Er zijn afspraken waar je best eens met elkaar over kunt overleggen of het niet een keer anders mag. Maar er zijn er ook die gewoon ‘heilig’ zijn. Door ook dit duidelijk naar je kind uit te leggen, voorkom je onnodige ruzies. Leg uit waarom je echt niet wil dat er gedronken of gerookt wordt (bijvoorbeeld) en dat daar dus gewoon niet over onderhandeld wordt. Maar over hoe laat hij thuis mag komen, daar kunnen natuurlijk best weleens feestjes bij voorkomen dat je ook wel snapt dat het een keer anders dan anders mag zijn.
Laat je niet uitspelen tegen elkaar
Voorkom dat er ruzies ontstaan tussen jullie als ouders onderling. Jullie moeten zo goed mogelijk op 1 lijn staan, zodat de kinderen snappen dat het geen nut heeft om het aan de andere ouder te vragen. Ze hebben heel snel door als ze jullie kunnen manipuleren omdat jullie het niet met elkaar eens zijn!
Gezamenlijk regels maken
Als gezin regels opstellen, dus niet alleen door jullie als ouders, kan ieder gezinslid meer verantwoordelijkheidsgevoel geven. Ze hebben immers zelf ingestemd en het is daarmee belangrijk voor ieder gezinslid!
Welke regels kan je hanteren?
Natuurlijk bepaalt iedere ouder zelf welke regels voor hem belangrijk zijn. Regels die vaak of regelmatig gehanteerd worden zijn toch wel:
Niet roken, drinken, drugs en dergelijke
Tijdens het eten geen smartphone erbij
Beeldschermtijden (hoewel dat steeds ingewikkelder wordt naarmate ze ouder worden…, want ook voor school moet van alles op de laptop of tablet. Hoe weet je dan of ze huiswerk maken of toch zitten te gamen?)
Afspraken of er vrienden mogen komen als je puber alleen thuis is
De consequenties die het niet nakomen van afspraken heeft
Heeft verbieden zin?
Ja en nee. Duidelijk zijn en verbieden dat ze drinken, bijvoorbeeld, schijnt te helpen. Zeker als je ook goed uitlegt waarom je dit niet wilt Dus welke risico’s je kind hiermee loopt. Er is uit onderzoek gebleken dat dit wel degelijk helpt. Maar verbieden om met een bepaald persoon om te gaan, zal vaak niet helpen. Misschien kan je uitleggen waarom je dat niet hebben wilt, maar is dat puur omdat jij hem niet mag en je zoon of dochter totaal niet ziet wat jij ziet, dan heeft het waarschijnlijk weinig zin. Veel meer doen dan waarschuwen waar jij bang voor bent kan vaak niet. Echt verbieden wil vaak zeggen dat je kind het stiekem doet en dan heb je helemaal geen ‘controle’ meer.
Meer informatie
Je kind is weggelopen, wat kun je doen?
Je kind de eerste keer stappen… en jij zit gespannen thuis
Hoe maak je je kinderen zelfstandig?
Opvoeding 2.0: Nieuwe trends die elke ouder moet kennen
Vrijheid, de ongrijpbare superheld van de kinderontwikkeling
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com