Hoe wordt je peuter zindelijk?

Hoe wordt je peuter zindelijk?

Je kunt je peuter helpen bij het zindelijk worden, maar hij zal het uiteindelijk zelf moeten leren. Ook zindelijk worden is een proces van vallen en opstaan. Ongelukjes zullen regelmatig voorkomen, ook op momenten dat je denkt dat hij allang zindelijk is. Toch zal er ook voor jouw peuter een dag komen dat hij geen luiers meer nodig heeft.

Ieder kind heeft zijn eigen tempo, je peuter moet er gevoelsmatig aan toe zijn om zijn luier overboord te gooien. Je peuter kan pas zindelijk worden wanneer zijn zenuwstelsel voldoende rijp is om de sluitspieren bewust aan te spannen en los te laten. In de praktijk is dit wanneer de luier minstens anderhalf tot twee uur droog blijft en zal hij bepaalde signalen afgeven.
Meisjes zijn meestal iets vlugger dan jongens.
Een kind is gemiddeld pas tussen zijn derde en vierde jaar overdag zindelijk. ‘s Nachts duurt het nog wat langer, ongeveer tussen zijn vijfde tot zevende jaar.

Zindelijk maken is kinderspel

Wanneer beginnen?

Vaak geven peuters zelf aan wanneer ze er klaar voor zijn met de zindelijkheidstraining te beginnen. Let op de volgende signalen:

 • Je ziet aan kleine gebaren dat ze willen gaan plassen of poepen. Op dat moment is het belangrijk dat je het potje snel pakt. Als hij dan inderdaad iets in het potje doet, beloon je peuter dan. Maar wees niet teleurgesteld of boos, wanneer het potje leeg blijft.
 • Je peuter blijft langere tijd droog. Je peuter moet namelijk lichamelijk in staat zijn om minstens 2 uur zijn plas op te houden.
 • Hij gaat interesse tonen in het naar het toilet gaan van anderen.
 • Je peuter zondert zich af wanneer hij een plasje moet doen of moet poepen. Hij zal ook een afkeer krijgen van poep.
 • Hij geeft aan een vieze luier te hebben door met zijn handje tegen de luier te drukken.

Pas als je peuter deze signalen afgeeft, is hij klaar om zindelijk te worden. Over het algemeen heeft het dus geen zin je peuter eerder zindelijk te willen maken. Forceren zal eerder averechts werken.

zindelijk

Tips

Je kunt je peuter helpen door op een goede manier te beginnen aan de training van je peuter.

 • Laat hem alvast kennis maken met het potje. Betrek je peuter hier actief bij. Laat hem bijvoorbeeld een knuffel of pop op het potje zetten.
 • Pak het rustig aan en forceer niets.
 • Doe je peuter makkelijke kleding aan, zodat hij zelf zijn broek naar beneden kan doen.
 • Maak je peuter bewust van zijn lichaam. Het bad is hiervoor een uitstekende plek. Op deze manier kun je hem leren waar de plas en poep vandaan komt. Het is gelijk een goed moment uit te leggen dat ze eigenlijk op een potje of toilet moeten plassen of poepen.
 • Zorg voor een geschikt potje (een potje waar je peuter met zijn voetjes op de grond kan en waarbij hij rustig in hurkzit kan zitten).
 • Houd je peuter goed in de gaten en als je aan hem ziet dat hij moet plassen of poepen, kun je hem vragen op het potje te gaan zitten.
 • Oefen geen druk uit op je peuter, dit werkt alleen maar in het nadeel, maar beloon hem daarentegen als het goed is gegaan. Overigens werkt overmatig prijzen ook averechts. Je peuter kan zich naar voelen als hij toch een ongelukje heeft gehad.
 • Laat je peuter niet te lang op het potje zitten, maar zet hem er regelmatig even op.
 • Geef je peuter het goede voorbeeld. Je peuter imiteert graag, neem hem mee naar het toilet als je zelf gaat en vertel wat je doet.

Ongelukjes

Natuurlijk zullen zich nog wel eens ‘ongelukjes’ voordoen, ook als het al een tijdje goed ging. Er kunnen hier diverse oorzaken voor zijn:

 • Stress
 • Gebrek aan concentratie
 • Verzet
 • Fysieke reden
 • Te vroeg begonnen met de training

Maak er geen punt van, ruim gewoon de rommel op en ga over tot de orde van de dag. Zindelijk worden is een natuurlijk proces dat je zo natuurlijk moet proberen te benaderen. Uiteindelijk zijn bijna alle kinderen tussen hun derde en vierde jaar zindelijk.

Zindelijk maken is kinderspel

Meer informatie over het zindelijk maken van je kind kun je lezen in het boek: ‘Zindelijk maken is kinderspel’ geschreven door Debby Mendelsohn. Dit boek helpt ouders en verzorgers om kinderen te begeleiden bij het zindelijk worden. Bovendien kunnen ze dat op een veel jongere leeftijd dan tegenwoordig gebruikelijk is. Stap voor stap en zonder stress kunnen kinderen in vrij korte tijd zindelijk worden, niet alleen overdag maar ook ‘s nachts.

Bestel het boek onine bij Bol.com

Potjes top 5

Om het voor je kind leuk en aantrekkelijk te maken is het fijn om een speels doch functioneel potje te hebben. Deze potjes zullen je kindje vast blij maken. En jezelf uiteindelijk ook.

Zindelijkheidstraining
Jippie’s My Carry Potty Lieveheersbeestje

De My Carry Potty is ideaal voor onderweg en beschikt over een speciaal design. Je kunt het deksel zo dicht doen en mee nemen. Geen gedoe meer met zakjes en luiers, gewoon even stoppen, plasje doen, deksel dicht en je gaat weer verder.
Dit potje is niet alleen super handig, maar ook nog eens ontzettend schattig!

Online te koop bij: Babypark.nl | 29,95 euro

lijn oker geel licht
Zindelijkheidstraining
BabyBjörn Zetelpotje

Wil jij dat je kindje zit als een prins of prinses? Dan is dit een erg leuk potje. De hoge rugleuning en de ronde, ergonomische vorm zorgen ervoor dat het kind comfortabel kan zitten ook tijdens langere perioden. Deze binnenpot maakt legen en reinigen eenvoudig en de spatbescherming verhindert morsen. Het potje is er in verschillende kleuren.

Online te koop bij: Babypark.nl | 31,90 euro

Zindelijkheidstraining
Bo Jungle Whale Potje

Een potje in de vorm van een walvis! Is hij niet super schattig? Het potje aan de binnenzijde is uitneembaar zodat je deze eenvoudig kan schoonmaken. Dankzij de hoge rugleuning kan je kindje comfortabel en goed gesteund zitten. Het potje is eenvoudig te verplaatsen en blijft veilig op zijn plek door de anti slip rand aan de onderzijde. Het potje is verkrijgbaar in de kleuren: grijs, roze en blauw.

Online te koop bij: Babypark.nl | 29,99 euro

Zindelijkheidstraining
Bebe-Jou Ollie Po

Een eenvoudig basic maar functioneel potje. Fijn van prijs ook. De po is eenvoudig in gebruik door middel van het ideale handvat aan de onderkant. Daarnaast beschikt de po over een comfortabele zit met een antisliprand aan de onderzijde. Je kunt de po makkelijk schoonspoelen onder de kraan en eventueel afnemen met een vochtige doek.

Online te koop bij: Babypark.nl | 8,99 euro

Zindelijkheidstraining
Bebe-Jou Potty Trainer

De ergonomische potty trainer groeit met je kindje mee en geschikt vanaf 1,5 tot 4 jaar. Als je het onderstel draait heb je een variabele hoogte, zodat je kindje genoeg beenruimte heeft voor een comfortabele zit. Het onderstel is uitgerust met een antisliprand en het inzetbakje met een spatschot. Verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Online te koop bij: Babypark.nl | 14,99 euro

Liefs Marion

Meer informatie

Zindelijkheidstraining – Uitdaging of avontuur?
Zindelijk maken is kinderspel
Wat zit er in een luiertas? Een handige checklist!
Reuzeleuke diploma’s
Wegwerpluiers of wasbare luiers – Wat ga je kiezen?
Luier verschonen en luieruitslag
Hygiëne: Een schone peuter
Lichamelijke ontwikkeling van je peuter
Geestelijke ontwikkeling peuter
Bedplassen – Kun je het voorkomen?
Bedplassen bij kinderen: hoe ga je hiermee om?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Een reactie

 • Ouders&opvang moeten er zelf ook de tijd voor nemen en het tijdelijke ongemak accepteren. Mijn dochter was met haar derde verjaardag dag&nacht zindelijk. Absoluut ook met dank aan haar Belgische opvang, waar ze gestructureerd met alle kindjes oefenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *