Hevig drinkwater tekort in Oost-Afrika: wat kun jij doen?

Hevig drinkwatertekort in Oost-Afrika: wat kun jij doen?

Als je in Nederland woont, is het moeilijk om je voor te stellen hoe het is om geen schoon drinkwater te hebben. Water komt hier immers bijna gratis én volledig gezuiverd uit de kraan. In Oost-Afrika is dat een heel ander verhaal. Daar sterven elke dag 1.400 kinderen aan diarree omdat ze vervuild water drinken. Daarnaast sterven in Oost-Afrika jaarlijks duizenden kinderen aan uitdroging omdat ze helemaal geen toegang tot water hebben. Een verdrietige en onmenselijke situatie. Gelukkig kun jij deze mensen helpen. Hoe? Lees snel verder!

Tekort aan drinkwater in Oost-Afrika, hoe komt dat?

Een goede gezondheid begint met schoon drinkwater. Sterker nog: ieder mens op aarde heeft recht op schoon water om te drinken. Door klimaatverandering en extreme droogte is er in Oost-Afrika echter een enorm tekort aan drinkwater ontstaan. In landen als Somalië en Ethiopië hebben 2 op de 5 mensen geen toegang tot schoon water. 30% van alle ziekenhuisbedden worden in Oost-Afrikaanse landen bezet door mensen die ziek zijn door het drinken van vervuild water. Kinderen raken aan de diarree door het drinken van vies water. Ook lopen ze ziekten als cholera en tyfus op.

Dichterbij dan je denkt

Oost-Afrika: het klinkt misschien heel ver weg. Maar vergeet niet dat de klimaatcrisis de hele wereld in zijn greep houdt en uiteindelijk zal raken. Ook in Nederland kampen we al jaren met droge zomers door te weinig regenval. Dit is een rechtstreeks gevolg van opwarming van de aarde. Daarmee is het probleem van watertekort dichterbij dan je denkt. Dat is overigens niet alles. Als we niets doen tegen de klimaatverandering, zullen er tussen 2030 en 2050 wereldwijd ruim 250.000 extra doden vallen door een tekort aan drinkwater, oververhitting en diarree.

lijn groen oudersenzo
Hevig drinkwatertekort in Oost-Afrika: wat kun jij doen?

Wil jij helpen? Teken de petitie!

Gezondheidsorganisatie Amref Flying Doctors maakt zich al jaren hard voor een sterk en gezond Afrika. Maar zonder schoon drinkwater is het voor de Afrikaanse bevolking onmogelijk om zelfstandig te worden en hun landen op te bouwen. Daarom heeft Amref in 2021 al heel wat bewerkstelligd op het gebied van schoon drinkwater. Zo hielpen zij 27.455 mensen aan schoon drinkwater, kregen 46.685 gezinnen een schoon en veilig toilet en kregen 500.000 Ethiopiërs een betere kennis over Corona en een goede hygiëne.

Een geweldige prestatie, maar helaas niet voldoende om te voorkomen dat kinderen sterven aan het drinken van vervuild water, of zelfs helemaal geen toegang tot drinkwater hebben. Daarom wil Amref de Nederlandse regering laten zien dat de maat echt vol is. Dat er nu écht iets moet gebeuren om klimaatverandering en alle ellende die daaruit voortvloeit, tegen te gaan. Om die reden is Amref een petitie gestart. Door die petitie te ondertekenen laat jij aan de regering zien en horen dat er nu echt iets moet veranderen. Teken hier de petitie voor schoon drinkwater.

Wat kan ik verder doen?

Natuurlijk is het lastig om vanuit Nederland iets te doen aan de situatie in Oost-Afrika. Het liefst zou je er misschien zelf heen vliegen en waterputten slaan, maar niet iedereen heeft daarvoor de tijd en middelen. Je kunt er ook voor kiezen om geld te doneren aan een organisatie als Amref, maar er is meer dat je zelf kunt doen. Zo kun je jouw steentje bijdragen aan het klimaatprobleem door je ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit doe je bijvoorbeeld door de kachel een paar graadjes lager te draaien, minder lang te douchen of de auto wat vaker te laten staan en in plaats daarvan de fiets naar je werk te pakken.

Ook kun je ervoor kiezen om niet op vliegvakantie te gaan, maar de auto te pakken of beter nog, het openbaar vervoer. Elke kleine actie kan bijdragen aan de oplossing van dit wereldwijde probleem.

Ga jij de petitie van Amref ondertekenen? En ben jij geschrokken van het feit dat er zoveel kinderen in Oost-Afrika sterven door een tekort aan drinkwater? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Liefs Amber

Meer informatie

Wat is drillrap? En hoeveel kwaad kan het?
Hoe belangrijk is mediaopvoeding?
Wennen aan water voorkomt overgewicht

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Amref.nl.

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *