Voorleesmarathon in teken van Annie M.G. Schmidt

Voorleesmarathon in teken van Annie M.G. Schmidt

Op 21 mei, Hemelvaartsdag, is het feest in Den Haag. ‘Feest!’ is het thema van de gratis te bezoeken Kinderboekenparade in het hartje van de stad, met dit jaar als belangrijkste onderdeel De Grote Annie Voorleesmarathon. Op het Plein – naast het Binnenhof – lezen en zingen bekende en onbekende Nederlanders hun favoriete versjes en liedjes van Annie M.G. Schmidt. “Een prachtig en zeer terecht eerbetoon aan Annie M.G. Schmidt, de koningin van de jeugdliteratuur, die 25 jaar geleden op deze datum overleed. Haar versjes en liedjes zijn nog altijd springlevend”, aldus Aad Meinderts, directeur van het Kinderboekenmuseum, de initiatiefnemer van het evenement.

Voorleesboeken van Annie M.G. Schmidt
Het belang van voorlezen

25e verjaardag

Het Kinderboekenmuseum viert dit jaar zijn 25e verjaardag en veel van de feestelijke activiteiten staan in het teken van Schmidt. In december 2019 opende het museum een nieuwe, interactieve expositie over de schrijfster en veel activiteiten staan gedurende het hele jaar in het teken van haar werk. De Kinderboekenparade, met als belangrijk onderdeel de voorleesmarathon, vormt het hoogtepunt van het jubileumjaar. Het sluit perfect aan bij de doelstellingen van het Kinderboekenmuseum: kinderen spelenderwijs laten kennismaken met de Nederlandse jeugdliteratuur en ze laten beleven hoe verrijkend en inspirerend verhalen zijn. Creatief omgaan met taal en het stimuleren van plezier in lezen en schrijven staan er centraal.

Voorleesmarathon in teken van Annie M.G. Schmidt

Feest!

In het thema ‘Feest!’ komt op 21 mei veel samen. “Om te beginnen is lezen op zich natuurlijk al een feest en dat hopen we ook met dit evenement te benadrukken”, vertelt Meinderts. “Verder vieren we deze dag midden in de stad het jubileum van ons museum en kan iedereen gratis onze extra feestelijke Kinderboekenparade bijwonen. Je ontmoet hier bijvoorbeeld bekende schrijvers, er zijn allerlei leuke activiteiten en er is aandacht voor feestvieren in verschillende culturen. Alle festiviteiten vinden plaats op het Plein én in het prachtige pand van Sociëteit de Witte, een locatie waar kinderen normaal gesproken niet zo snel binnenkomen. 

Fondsenwerving

De voorleesmarathon kent een fondsenwervend karakter. Alle activiteiten van de Kinderboekenparade zijn gratis te bezoeken, maar om de voorleesmarathon bij te wonen moeten bezoekers een kaartje kopen. Daarmee steunen zij het Kinderboekenmuseum, dé plek waar kinderen in hun lievelingsboek stappen en waar ze de magie van verbeelding ervaren. Mede dankzij deze extra steun maakt het Kinderboekenmuseum ook in de toekomst nieuwe fantasievolle doe- en leertentoonstellingen en worden inspirerende evenementen georganiseerd.

25 jaar Kinderboekenmuseum

Op 8 december 1994 opende het Kinderboekenmuseum als een van de allereerste musea voor kinderen zijn deuren. De afgelopen 25 jaar is het uitgegroeid tot een award winning museum waar kinderen van alle leeftijden verhalen ontdekken, beleven en maken. In 2020 viert het museum deze verjaardag met feestelijke activiteiten.

www.kinderboekenmuseum.nl 

Meer informatie

Kinderen voor kinderen proeverij bij Beeld en Geluid
Voorleesboeken van Annie M.G. Schmidt
Structureel aandacht voor leesbevordering.
Het belang van voorlezen
De waanzinnige podcast
De Nationale voorleesdagen 2020 zijn begonnen
De Nationale Voorleesdagen
Uitleg van het AVI-systeem
Leren lezen in groep 3
Wereldstotterdag – Hoe ga je om met stotteren?
Week van de woordenschat
Lees een boek dag

Bronvermelding

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *