De waanzinnige podcast

De waanzinnige podcast

Terwijl de nieuwsberichten over de afnemende leesvaardigheid en het leesplezier onder de jeugd ons om de oren vliegen, lanceren Marije Ravelli (redacteur/podcastmaker) en Maya Shamir (programmamaker) een podcast voor en door kinderen over kinderboeken.

Tot op heden was er geen actueel podcastkanaal voor kinderen, en er zijn ook geen podcasts gemaakt met kinderen over mooie verhalen en boeken. De Waanzinnige Podcast brengt daar verandering in. ‘Eindelijk een podcast voor en door kinderen, over kinderboeken! En dan ook nog waarin het kind als lezer centraal staat.’ zegt Eveline Aendekerk van de stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB).

De Nationale voorleesdagen 2020 zijn begonnen

Format van De Waaninnige Podcast

De Waanzinnige Podcast wil alle kinderen in Nederland aansteken met leesplezier. Want leesplezier is de sleutel tot verbeelding. En verbeelding is noodzakelijk voor een inclusieve, toekomstbestendige wereld. Daarom:

Vertellen kinderen zelf over hun (zelfgekozen!) lievelingsboek, wat hen daarin aansprak, wat grappig was of juist verdrietig en of het verhaal herkenbaar was.
Er wordt een kort fragment voorgelezen.
Het gesprek is snel en grappig gemonteerd met cartoongeluiden.
Een aflevering duurt in totaal maximaal 7 minuten.

De waanzinnige podcast

De Waanzinnige Podcast van 13 afleveringen

Elke reeks van De Waanzinnige Podcast heeft 13 afleveringen, 13 kinderen dus en 13 boeken. De eerste reeks is gemaakt door kinderen uit groep 4 van basisschool Piet Hein in Amsterdam Oost. Levi (7) vertelt over de gezonde school in Bob Popcorn (Maranke Rick en Martijn van der Linden), Fenna (7) over de bijzondere vriendschap in Rosie en Moussa voor Altijd (Michael De Cock en Judith Vanistendael) en Damiano (8) over een bizarre reis met een criminele vriend in Kalle en de Killercactus (Hermine Landvreugd en Shamrock). Er wordt steeds een reeks met 13 kinderen uit een andere klas van een basisschool in Nederland gemaakt.

Aanvullend lesmateriaal voor leerkrachten en ouders

‘Hoe kan een kind weten welk boek goed is? Ze hebben ons nodig! Leerkrachten, ouders en andere kinderen die enthousiast vertellen over een boek’, zegt Trix Derriks, directeur van de school. ‘De Waanzinnige Podcast helpt het onderwijs daarbij. En ook de ouders. Het is bovendien een hele praktische manier om invulling te geven aan de oproep van de ministers tot een leesoffensief.’ Basisschool Piet Hein neemt de podcast op als aanvullend lesmateriaal. De Waanzinnige Podcast biedt ouders een alternatief voor het scherm. Uit onderzoek blijkt dat een goed verteld audioverhaal je verbeelding net zo kan prikkelen als literatuur dat doet.

Lancering en verspreiding

De Waanzinnige Podcast lanceert met twee afleveringen op vrijdag 24 januari 2020 via de bekende podcastkanalen en verschijnt vervolgens tweewekelijks. Abonneren kan via de podcast app op je telefoon

Liefs Marion

Meer informatie

Kinderen voor kinderen proeverij bij Beeld en Geluid
Cartoon Network lanceert twee nieuwe gratis gaming apps
Voorleesmarathon in teken van Annie M.G. Schmidt
Het belang van voorlezen
De Nationale voorleesdagen 2020 zijn begonnen
De Nationale Voorleesdagen
Mao Mao: Heroes of Pure Heart
Uitleg van het AVI-systeem
Leren lezen in groep 3
Wereldstotterdag – Hoe ga je om met stotteren?
Week van de woordenschat
Lees een boek dag

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn oudersenzo met hartje
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *