Lachen is gezond – Ontdek 5 tips om vaker te lachen!

Lachen is gezond - Ontdek 5 tips om vaker te lachen

Ik kende het bestaan niet, maar dit jaar hoorde ik voor het eerst over World Smile Day. En dat terwijl de dag al bijna 10 jaar bestaat. In 1999 heeft Harvey Ball de Word Smile Day bedacht. En wie is Harvey Ball? Nou, dat is de man die in 1963 de smiley bedacht. De smiley, als teken van goede wil en blijdschap. De smiley kennen we vast allemaal, waarschijnlijk al vanuit onze jeugd. Bijvoorbeeld met de smileystickers, maar ook uit chatprogramma’s zoals ICQ, MSN en Whatsapp. Lachen is gezond! Dus er zou veel vaker gelachen moeten worden. Belangrijke dag dus!

Juiste betekenis

De bedenker van de smiley vond dat we een dag moesten invoeren om de juiste betekenis van de smiley te benadrukken. Namelijk dat je op deze dag moet lachen en aardige dingen voor een ander zou moeten doen. Sinds 1999 is de eerste vrijdag van de maand oktober de World Smile Day. Natuurlijk hoef je niet tot deze dag te wachten om te lachen, anders wordt het leven wel heel erg saai. En aardig zijn voor anderen, maar ook voor jezelf, mag natuurlijk ook meer dan één keer per jaar.

Glimlach

Een glimlach is niet alleen fijn om te krijgen maar ook om te geven. Ooit stond ik eens voor het rode verkeerslicht. Naast me stond een auto met een man achter het stuur die nogal nors voor zich uit keek. Terwijl ik naar hem keek, draaide hij zijn hoofd en keek mij aan. Op dat moment gaf ik hem een stralende glimlach. Hij glimlachte terug en onze glimlach veranderde vanzelf in een echte lach en uiteindelijk zelfs in een schaterlach.
Op het moment dat het licht weer op groen schoot, reden we allebei met een enorme lach verder. Die lach is – in ieder geval bij mij – nog een behoorlijke tijd blijven plakken. Hoe simpel kan het leven soms zijn en hoe weinig is er voor nodig om een met elkaar te lachen.

lijn groen oudersenzo
Lachen is gezond - Ontdek 5 tips om vaker te lachen

Verschillende soorten lachen

De glimlach is slechts één manier van lachen, maar er zijn natuurlijk nog veel meer soorten manieren om te lachen. Denk bijvoorbeeld aan de grijnslach, de giechellach, een flirtende lach, een scheve lach, de schalkse lach, de schaterlach of de slappe lach. Die laatste is mijn favoriet. Ik had daar als puber al last van (en stond om die reden ook vaak genoeg gedurende mijn schooltijd op de gang) maar ik kan dat nog steeds. Regelmatig heb ik de slappe lach, inclusief tranen over mijn wangen en kramp in mijn buik. Vaak om helemaal niks. Gelukkig heb ik een partner die dit ook heeft, zodat we soms samen bulderen van het lachen. Wat een heerlijk gevoel is dat, wat een saamhorigheid en wat een ontspanning. Mijn puber vindt dat trouwens allemaal maar niks dat geschater van ons. Volgens hem moeten ouders vooral heel saai zijn en zeker niet zo achterlijk uitbundig lachen. Zijn woorden. Ach, we lachen er gewoon om.

Lachen is gezond

Lachen remt de aanmaak van cortisol. Cortisol is een stresshormoon die de kransslagaderen doen verstijven. Als je minder cortisol aanmaakt dan geeft dat voor diezelfde aderen een betere doorbloeding en zou de kans op een hartaanval kunnen verminderen. En er zijn stofjes die juist wel worden aangemaakt, zoals endorfine, serotine en dopamine. Deze stofjes geven een fijn gevoel en zorgen voor meer weerstand. Het is goed voor je bloeddruk. En het schijnt dat je er knapper van uit gaat zien… Alleen dat is al een goede reden om vaker te lachen!

Onderzoek heeft aangetoond dat vrolijke mensen gezonder zijn dan mensen die over van alles piekeren. Mensen die lachen hebben een beter immuunsysteem en zijn daardoor minder vatbaar voor infecties. Dit komt door de endorfine, het gelukshormoon, wat tijdens lachen wordt aangemaakt. Endorfine heeft een pijnstillende en kalmerende werking.

Lachen als therapie

Wist je dat lachen zelfs als therapie wordt gebruikt? De lachtherapie is een vorm van meditatie uit India om je mentaal te laten ontspannen en te genieten van het moment. Het is de bedoeling dat je gewoon uit het niets gaat lachen. Er is dus geen aanleiding, geen reden, je gaat gewoon beginnen met lachen. Uiteindelijk verandert die eerste gemaakte lach, vanzelf in een echte schaterlach. Misschien zelfs inclusief pijn in je buik en tranen over je wangen. Het mooie is dat als je zo ongeremd kunt lachen, alle lastige gedachten en zorgen verdwijnen en zodat je even helemaal kunt ontspannen.
Ik zou zeggen: pak iedere dag zo’n lachmomentje. Misschien voelt het even geforceerd maar uiteindelijk moet je toch echt wel lachen. Al was het maar om jezelf! Als je over die eerste grens heen bent, komt de rest vanzelf.

Lachtips!

Aangezien lachen hartstikke leuk én gezond is, hebben we wat tips voor je om eens wat vaker de mondhoeken omhoog te trekken.

Tip 1: Zelfspot

Lach eens wat vaker om jezelf. Het hoeft echt niet allemaal zo serieus. Niks mis met een gezond portie zelfspot!

Tip 2: Deel je lach met anderen

Trakteer de mensen om je heen, ook onbekenden, eens vaker op een stralende glimlach. Wedden dat je regelmatig een mooie lach terug krijgt?!

Tip 3: Humor

Gevoel voor humor luistert best nauw. Zelf houd ik bijvoorbeeld niet van ‘onderbroekenlol’ maar juist wel weer van droge humor, woordgrappen, zelfspot, cynisme en sarcasme. Belangrijk dus om mensen te vinden met dezelfde gevoel voor humor. Dan komt het lachen vanzelf.

Tip 4: Wees niet te kritisch

Neem niet alles zo zwaar op en lach gewoon eens om je fouten. We zijn mensen en die maken nou eenmaal dagelijks fouten. Waarom boos op jezelf zijn, terwijl je ook om jezelf kunt lachen?

Tip 5: Maak van binnenpretjes, buitenpretjes

Laat anderen vooral mee genieten van je lach. Een binnenpretje is leuk, maar samen lachen is nog veel leuker! Van binnen kan je ook lang niet zo intens lachen, zodat de tranen over je wangen lopen. Gooi het er gewoon lekker uit en je zal zien dat jouw lach aanstekelijk werkt op anderen!

liefs Marion

Meer informatie


Hoe gezond is lachen?

Hoe blijf je positief met een haperende gezondheid?
Familiejargon en gezinshumor, hoe specifiek en bijzonder is dit?
Hoe blijf je een ontspannen ouder?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *