Hoe gebruik je een zilverkapje?
Borstvoeding geven is niet alleen goed voor je baby, maar geeft ook een sterke binding tussen moeder en kind. Toch gaat het niet altijd even makkelijk en kunnen er ongemakken ontstaan. Eén van die ongemakken zijn bijvoorbeeld het ontstaan van tepelkloven of het doorlekken. Wat kan je doen om zo onbezorgd mogelijk borstvoeding te geven?
Klachten door borstvoeding
Er zijn diverse, uitéénlopende klachten die kunnen ontstaan als je borstvoeding geeft. Gelukkig is er aan veel wel iets te doen en kan je ook veel doen om dit soort klachten te voorkomen. Vaker voorkomende ongemakken zijn tepelkloven, pijnlijke borsten wat kan duiden op een borstontsteking, blaren en schrale plekken op de tepel, maar ook zaken als het ongemak omdat je melk lekt. Bij laatstgenoemde is het dragen van zoogkompressen een eenvoudige manier om het ongemak te verminderen. Zorg voor een goede hygiëne, leg je kindje regelmatig aan zodat je borsten niet te vol raken, draag niet te strakke kleding en voorkom dat je je kindje op de verkeerde manier aanlegt. Heb je pijnklachten raadpleeg dan een arts. Wacht hier niet mee omdat je zo misschien nog kan voorkomen dat je een borstontsteking krijgt of anders dat het heel erg wordt!
Ook andere zaken kunnen een medische behandeling nodig hebben. Spruw is bijvoorbeeld een bacteriële infectie die ook behandeld moet worden. Bedenk dat borstvoeding geven helemaal geen pijn hoort te doen, dus dat stoppen hierom niet nodig is! Behandel ‘simpelweg’ de pijnklachten en je kunt gewoon blijven genieten van het voeden van je kindje.
Tepelkloven
Een vervelende bijkomstigheid bij borstvoeding kunnen kloven, blaartjes en andere schrale plekken zijn. Eén van de redenen dat dit ontstaat kan zijn dat je kindje niet goed aangelegd wordt. Als je kindje je tepel op een verkeerde manier in zijn mondje heeft kan dit tot blaren leiden. Je kunt hierover advies vragen aan een lactatiekundige of een borstvoedingsspecialist. In je kraamweek zal de kraamverzorgende uiteraard je bijstaan bij het geven van borstvoeding, dus ook aan haar kan je dan vragen of je kindje goed aanhapt. Het kan ook helpen om zelf anders te gaan zitten of liggen. Speciale zalven kunnen eveneens helpen. Je kunt ook gebruik maken van tepelbeschermers, zodat je kleding niet ook nog voor extra irritatie zorgt!
Waarom tepelkloven behandelen?
Uiteraard wil je geen pijn voelen als je voedt of er tussendoor. Maar daarnaast zijn tepelkloven ook een ideale bron van infectie. Bacteriën krijgen zo immers meer kans om binnen te dringen. Als je nog weinig klachten hebt, dan kan je beginnen met het behandelen van de kloofjes door er gewoon een beetje moedermelk overheen te wrijven als je klaar bent met het geven van borstvoeding! Laat het vervolgens eerst bloot intrekken. Laat het vervolgens eerst bloot intrekken of gebruik een zilveren tepelkapje om het genezingsproces te laten doorwerken.
Zilverkapjes
Zilverkapjes zijn een ideaal middel tegen ongemakken aan de tepel. Door het dragen van deze kapjes voorkom je extra wrijving van de tepel tegen kleding en het beschermt helemaal tegen invloeden van buitenaf. Het helpt door deze afsluiting het genezen van de tepels te versnellen. Door het gebruik van een zilveren oppervlakte wordt de verspreiding tegengegaan van micro-organismen. Dat zilver helpt bij dit soort problemen was al bekend in de Middeleeuwen! In die tijd werden hiervoor zilveren lepels gebruikt. Overigens worden deze zilverkapjes gezien als een bewezen medisch hulpmiddel.
Bij het gebruik van deze kapjes zal er snel verlichting van de (pijn-)klachten ontstaan. Deze genezing wordt tot stand gebracht door de combinatie van de moedermelk en het zilver op de huid. Omdat de kapjes van zilver gemaakt zijn, is een allergische reactie niet aan de orde. Lekken wordt natuurlijk zo ook verminderd. Door het metaal van de kapjes treedt er verkoeling op wat bij pijnklachten ook fijn is. De Zilverkapjes zijn “Dutch Original” en met medisch zilver geproduceerd.
Hoe gebruik je een zilverkapje?
Het kapje draag je op je tepel tussen de voedingen door. De zilverkapjes kan je gewoon schoonmaken met warm, stromend water. Af en toe reinig je ze extra door de kapjes met reinigings soda en warm stromend water af te spoelen.
Omsmelten tot sieraad!
Geef je geen borstvoeding meer, dan kan je van je Zilverkapjes kapjes een sieraad laten maken door het zilver te laten omsmelten! Zo heb je een mooi herinneringssieraad aan een bijzondere periode. Een setje van deze kapjes kost 55 euro. Er is maar 1 maat, waarbij de vorm zo is samengesteld dat het de tepel netjes omsluit. Het voorkomt dat de tepel geplet wordt, wat belangrijk is omdat afsluiting kan leiden tot verstoppingen van de melkkliertjes.
Er zijn 3 maten Zilverkapjes: De kleinste maat is geschikt voor een tepelhof kleiner dan 4 cm, de maat M is geschikt voor een tepelhof tot 4,5 cm en het XL model is perfect geschikt voor vrouwen met een tepelhof vanaf 4,5 cm. De prijs van de Zilverkapjes varieert van 45 tot 65 euro.
Meer informatie
Lactatiekundige Karin Tiktak over het geven van borstvoeding
Gouden tips voor een ontspannen borstvoeding
Tepelkloofjes door het geven van borstvoeding kun je voorkomen
Borstvoeding, van colostrum tot tepelkloofjes
5 Gouden tips bij het geven van borstvoeding
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com
#ad Deze blog wordt je aangeboden door Zilverkapjes.nl.
De Zilverkapjes hebben mij goed geholpen bij tepelkloven. Ik was bang om te moeten stoppen, maar gelukkig heb ik dit product adviseert gekregen van mijn kraamhulp.