Babymenstruatie – Vaginaal bloedverlies bij pasgeboren baby’s

Babymenstruatie, dat klinkt natuurlijk best een tikkeltje vreemd, want de echte menstruatie laat nog flink wat jaar op zich wachten. Toch kan vaginaal bloedverlies bij je baby voorkomen. Het is niet eens een echte uitzondering, want tussen de 5 en 10 procent van de pasgeboren baby’s kan tussen de tweede en tiende dag na de geboorte wat bloed verliezen uit de vagina. Niet schrikken en geen paniek, want het is volkomen onschuldig! Maar wat is het dan? En waar komt het vandaan?

Wat zijn de symptomen van babymenstruatie

Vaginaal bloedverlies bij baby’s wordt ook wel “pseudo-menstruatie” genoemd. Verwacht geen groot bloedverlies, want dat is gelukkig niet het geval. Hooguit een klein bloedplekje in de luier. Het gaat om een slijmerige afscheiding waar een klein beetje bloed doorheen kan zitten. Het gaat dus om heel beperkt bloedverlies en het duurt hooguit een weekje.

Waar komt de babymenstruatie vandaan?

De babymenstruatie wordt op gang gebracht door de hormonen van de moeder. Tijdens de zwangerschap krijgt je kindje via de placenta al die hormonen in het lichaam. Die hormonen zorgen ervoor dat het baarmoederslijmvlies van je dochter gaat groeien. Na de geboorte stopt de toevoer van hormonen en doordat het baarmoederslijmvlies niet verder wordt gestimuleerd, wordt het door haar lichaam afgestoten. Eigenlijk hetzelfde wat er ook in het lichaam van een vrouw gebeurt, tijdens de menstruatie.

lijn groen oudersenzo
Babymenstruatie - Vaginaal bloedverlies

Kan het kwaad?

Nee, dit vaginale bloedverlies kan geen kwaad en je kindje merkt er zelf niks van. Het is volstrekt onschuldig. Er zijn echter wel een aantal signalen waarbij je beter wel aan de bel kunt trekken bij de huisarts:

  • bloedverlies na de tiende levensdag
  • als je kindje opnieuw gaat bloeden (nadat het gestopt was)
  • wanneer het bloedverlies langer dan een week duurt
  • als het bloedverlies erg hevig is
liefs Marion

Meer informatie

Vaginaal bloedverlies bij zuigelingen. Schrik niet van de babymenstruatie.
Hoe ontwikkelt je baby zich lichamelijk?
Ontwikkeling van je baby

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *