Quality time, ahum. Lukt dat met een baby?

Quality time, ahum #blog2

Iedere pas geworden ouder herkent het wel. Je baby slokt alle aandacht en energie op, waardoor je dat eerste jaar (en daarna…) geen moment meer tijd voor jezelf hebt. En als je die ruimte al wel een keer hebt, ben je vaak te moe om nog iets leuks te ondernemen en val je vroegtijdig op de bank in slaap.

Op bed

Terwijl ik aan het schrijven van deze blog begin, ligt mijn dochter net op bed. Mama is kort na het eten vertrokken naar de sportschool. Iets waar ze de afgelopen maanden ook niet of nauwelijks aan toe kwam. Maar een zoektocht naar een nieuw adres wat dichterbij huis trok haar eindelijk over de streep, om toch iets voor haarzelf te claimen. En nu werkt ze zich twee keer per week in het zweet bij een sportschool in het nabij gelegen dorp.

Lekker tutten

Dat betekende dus dat ik vanavond Lune in bad heb gedaan. En uiteraard afgedroogd en wat crème opgesmeerd, pyjama en luier aangedaan, haartjes gekamd, tandjes gepoetst, verhaaltje voorgelezen, kus gegeven en het licht uitgedaan. Het is een ritueel dat ik intussen kan dromen en dus haast op de automatische piloot afwerk. Toch vind ik het als vader, nu ze ruim anderhalf jaar oud is, heerlijk om een beetje te tutten met haar. Het is, zo vind ik, ook niet bepaald iets om je voor te schamen als man. Ik geniet van haar zichtbare plezier in bad. Het gebrabbel wat steeds meer op praten begint te lijken en haar eindeloze drang om steeds maar weer dingen te onderzoeken, te grijpen, in haar mond te stoppen en om mij te blijven uit te dagen.

lijn groen oudersenzo
Quality time, ahum

Prima bewoonbaar

Het is een leuk, telkens terugkerend spel, maar het leven als jonge ouder kan soms best zwaar zijn. Zeker nu we de verhuizing van eind december achter de rug hebben en er in de nieuwe woning eigenlijk nog van alles moet gebeuren. Maar ach, het huis is prima bewoonbaar en dat nog niet overal een nieuwe lamp hangt, is eigenlijk een luxeprobleem.

Even er tussenuit

Om alle stress van de verhuizing definitief achter ons te laten, dacht ik er goed aan te doen om er even tussenuit te gaan. Ideaal zou het zijn om als vader en moeder tijdelijk even afstand van het ouderschap te kunnen nemen en er met zijn tweeën een dag en een nachtje tussenuit te knijpen. Maar ik wilde onze dochter dit keer niet bij een van de oma’s onderbrengen, maar gewoon meenemen naar het familiehotel dat ik voor ogen had.

Hoe moet dat dan?

Mama vroeg zich hardop af, toen ik de verrassing die ik in petto had aan haar bekendmaakte, hoe dat dan moest met het noodzakelijke middagslaapje. Maar daar zouden we wel een mouw aanpassen, zo stelde ik haar gerust. Dus reden we die zaterdag, na het doen van de wekelijkse boodschappen, af naar een plaatsje aan de kust, niet al te ver van huis. We genoten ervan om er even met z’n drieën tussenuit te zijn. Al was het wat minder dat dochterlief uitgerekend tijdens de lunch zo’n volle broek produceerde, dat verschonen geen seconde langer mocht duren. Daar stonden we met z’n drieën in de voorraadkamer tussen de stellages en potten en pannen een verkleedpartij uit te voeren, omdat ze van boven tot beneden ‘onder’ zat.

lijn groen oudersenzo
xxx

Babybadje

Dan maar snel naar het hotel. Het inchecken duurde wel even, want het was behoorlijk druk aan de balie. Bovendien moest het babybedje nog op de kamer worden afgeleverd, want dat was met de reservering niet goed doorgekomen. Enfin, terwijl wij ook even op bed gingen liggen, ‘droomden’ we ervan dat onze dochter zou genieten van haar middagdutje. Dat gebeurde uiteraard niet, dus dan maar bijtijds aan tafel in het restaurant.

Dat ging enige tijd goed en we konden redelijk genieten van ons eten, totdat Lune per se uit haar kinderstoel moest. Terwijl ze in de rondte drentelde door het restaurant, de aangrenzende bar en de lobby rende ik, de lachende gezichten van de andere gasten zoveel mogelijk negerend, continu achter haar aan. Uitgeput zag ik eindelijk hoe haar moeder mij in de verte wenkte ten teken dat het toetje allang was gearriveerd. Na het diner gingen we uiteraard naar boven en na het badritueel legden we dochter snel in bed. Eindelijk konden we zelf nog even ontspannen en vanuit bed tv kijken, voordat ook wij vroeg gingen slapen.

Niks lazy Sunday

De volgende dag zouden we na het ontbijt nog tot 15.00 uur over de kamer kunnen beschikken. Een Lazy Sunday check out had mij bij de reservering als muziek in de oren geklonken. Mijn dochter dacht er uiteraard anders over. Die nacht werden we geschrokken wakker van haar gehoest en gespuug. Ze had in haar bedje overgegeven en presteerde dat nog een keer toen we haar in alle vroegte tussen ons in hadden gelegd.

Weg goede nachtrust. En na een goed verzorgd, maar vroeg ontbijt was er maar één optie mogelijk: snel naar huis. Want Lune was mega verkouden en vooral erg benauwd. Geen zwembad, sauna en jacuzzi, maar in plaats daarvan verlieten we even na 10.00 uur enigszins teleurgesteld het hotel.

Minder quality

Tijd met z’n drieën doorbrengen was gelukt, maar helaas met minder ‘quality’ dan gehoopt en gedacht. De volgende keer toch maar weer even oma lief aankijken en er met z’n tweeën tussenuit. Deze kleine meid laat zich nu eenmaal (nog) niet regisseren.

Liefs Menno

Extra informatie

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Menno Schraven

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *