Een petitie ter bescherming van onze kinderen!

Een petitie ter bescherming van onze kinderen

In deze blog willen we je aandacht vragen voor een petitie. Dat doen we niet snel, want we vinden het belangrijk zoveel mogelijk neutraal te blijven, maar… in dit geval gaat de petitie over het welzijn van onze kinderen. Daarom denk ik dat veel bezoekers dit graag zouden willen weten. Je keuze om wel of niet te tekenen, is geheel je eigen keuze; ieder mens heeft recht op een eigen mening. Sommige mensen vinden de huidige Coronamaatregelen veel te zwaar, anderen vinden juist dat er te weinig wordt gedaan. Respecteer de ander hierin, want beide gedachten zijn uit liefde voor onze kinderen ontstaan.

Onlangs plaatsten we een blog over de impact van de Corona maatregelen op onze kinderen. De zomervakantie was toen nog in volle gang en de basisschool leek nog heel ver weg. Inmiddels hebben we de vakantieperiode achter ons gelaten en zijn de scholen weer begonnen. Althans, sommige scholen hebben hun deuren alweer gesloten, wegens Corona besmetting. Bij de besmettingen gaat het met name om personeelsleden en niet om de kids.

Ik snap dat ouders niets liever willen dan goed onderwijs voor hun kids en dat niemand zit te wachten op (opnieuw) sluitende scholen, maar ik zag op Twitter hierdoor ook al geluiden opduiken over het (verplicht) dragen van mondkapjes door kinderen. En ook al snap ik waar die roep vandaan komt, het verplichten van mondkapjes voor de kids zou niet wenselijk moeten zijn, noch een bijdrage leveren aan het beperken van het aantal besmettingen.

Ons landje ging op slot

In maart gingen de scholen dicht wegens een “nieuw virus”. Om te voorkomen dat de IC’s overbelast werden bleven we een tijdje zoveel mogelijk thuis. Inmiddels zijn we een half jaar verder en zijn we veel meer over het virus te weten gekomen. Bijvoorbeeld dat verspreiding via aerosolen (minuscuul kleine druppeltjes) gebeurt en niet via druppelbesmetting (tijdens hoesten of praten). Dat betekent dat een niet-medisch mondkapje geen functie heeft, want daar gaan aerosols met gemak doorheen. Je kunt het vergelijken met gaas spannen om de muggen buiten de tuin te houden. Totaal overbodig, want ze vliegen met gemak door het gaas heen. Dat geldt dus ook voor aerosolen en de gaten in de stof. Misschien zie jij de gaatjes niet, maar aerosolen zijn zo klein, dat ze met gemak door het mondkapje heen vliegen. Ook de anderhalve meter afstand van elkaar, heeft niet zoveel zin. Aerosols zweven in de lucht en komen ook op verdere plekken.

Zelfs het RIVM geeft zelf toe dat er geen enkele onderbouwing voor de 1,5 meter regel bestaat. Je kunt je afvragen waarom deze dan nog wel steeds wordt gehanteerd, maar dat is een andere discussie.

Gelukkig is het geen killervirus

Gelukkig bleek het “killervirus” niet zo’n killer te zijn. De mortaliteit is ongeveer 0,2% en de kans dat je aan dit virus sterft, is dus gelukkig maar heel klein. Als je tot de risicogroep behoort, dan is de kans iets groter, maar nog altijd kleiner dan 1%. Kinderen lijken maar weinig met het virus te maken te hebben. Ze worden er niet ziek van en kunnen daarom het virus ook niet verspreiden. Zij hoesten en proesten immers geen aerosolen uit.

lijn groen oudersenzo
Een petitie ter bescherming van onze kinderen

Goed nieuws, of toch niet?

Dit lijkt allemaal goed nieuws, maar toch worden op sommige scholen de maatregelen strenger. Dat is eigenlijk best een gek verhaal en ook geen wenselijke situatie. Aan welke maatregelen moet je dan denken?

Verboden voor ouders

Op sommige scholen is het voor ouders verboden om in de school te komen en/of op het schoolplein. Dat betekent dus ook dat er geen klassenouders zijn, geen lees moeders, geen vrijwilligers, geen overblijfouders of luizenpluizers. Terwijl ze juist zo hard nodig zijn. De druk voor de leerkrachten neemt toe, terwijl ze al genoeg voor hun kiezen kregen.

Los van bovenstaande, is het ook geen wenselijke boodschap naar onze kinderen. Want, welke indirecte boodschap geven we hiermee af? Dat hun ouders een virus kunnen verspreiden in hun school? Daarbij komt ook dat we onszelf de vraag moeten stellen; vanaf wanneer kunnen de ouders wél weer bij de scholen naar binnen? 

Blijf op afstand

Een andere maatregel is de 1,5 meter afstand naar elkaar. Op jonge leeftijd wordt dit kinderen aangeleerd, terwijl er geen enkele wetenschappelijke onderbouwing voor bestaat. In onze eerdere blog liet Chiara van der Linden al weten welke nadelige gevolgen dit heeft op kleine kinderen en hoe het bewaken van de afstand doorwerkt op het onderbewuste van kinderen. Onbewust worden kinderen geprogrammeerd dat de ander een potentieel gevaar is en dat ze zelf een gevaar zijn voor een ander. Dat is beschadigend en traumatiserend en het staat het gevoel van veiligheid in de weg. Kinderen hebben het juist nodig om aangeraakt en geknuffeld te worden, maar vooral om zich veilig te voelen en geen potentieel wandelend gevaar.

Elkaar op afstand houden is niet normaal en moet op die manier kinderen niet worden aangeleerd. We creëren daarmee een beschadigde generatie, met kans op hechtingsproblemen en angststoornissen.

Je weerstand wegwassen

Een andere maatregel is het wassen van de handen. Onze Minister President heeft het zelfs over “handen stuk wassen”. Het teveel en te vaak wassen van de handen, kan leiden tot een vermindering van de weerstand. De gezondheidsraad publiceerde in december 2016 een rapport dat we ziek kunnen worden van bovenmatig handen wassen. Er is niks mis met op gezette tijden je handen te wassen, maar je moet het zeker niet overdrijven.

Mondkapjes

Op sommige middelbare scholen zijn mondkapjes verplicht. Geen medische mondkapjes, maar gewoon de niet-werkende-eventueel-zelfgeknutselde-mondkapjes. Waarom kiezen scholen er niet voor om leerlingen weerbaar te maken in plaats van angstig? 

Petitie

Een groot aantal ouders, grootouders, verzorgers, studenten en docenten zijn bezorgd om deze maatregelen. Daarom is Fiona Zwart, zelf moeder van twee dochters, een petitie gestart. Zij constateerden dat deze maatregelen buitengewoon beschadigend zijn voor de sociale en emotionele ontwikkeling van kinderen, terwijl kinderen niets te maken hebben met de verspreiding van het virus. Zij wil dat de coronamaatregelen op kinderdagverblijven, basisscholen en middelbare scholen per direct stoppen.

liefs Marion

Meer informatie

Leesdip bij kinderen is deze zomer groter dan ooit
Het doemscenario voor onze kinderen: In quarantaine of uithuisplaatsing
De impact van de Corona maatregelen op onze kinderen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *