Voor het eerst logeren, hoe pak je het aan?

Iedere ouder ervaart op enig moment dat hun kleintje voor het eerst gaat logeren als spannend. Het is een nieuwe mijlpaal in de ontwikkeling van een kind en het markeert het begin van een nieuwe fase. In deze blog gaan we het hebben over hoe je je kind voorbereidt op een logeerpartijtje, wat je meegeeft en hoe je zelf rustig blijft tijdens deze nieuwe ervaring.

Voor het eerst logeren, hoe pak je het aan?

De eerste keer: een nieuwe mijlpaal

Wanneer een kind voor het eerst gaat logeren, is het belangrijk om de ervaring zo positief mogelijk te maken. Het is een uitgelezen kans voor een kind om zelfstandigheid en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Voordat het zover is, bespreek met je kind wat het kan verwachten en beantwoord alle vragen die het heeft. Door open communicatie zorg je ervoor dat je kind zich veilig voelt en weet wat er gaat gebeuren.

Stap voor stap voorbereiden

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bespreek ruim van tevoren met je kind dat het gaat logeren en bij wie. Leg uit waarom het leuk is om te logeren en wat het allemaal kan verwachten. Voor een kind kan het helpen om een kalender te maken waarop het de dagen kan aftellen tot het logeerpartijtje.

Proefdraaien

Voordat je kind echt gaat logeren, kan het helpen om thuis een keer proef te draaien. Laat je kind een nachtje in een andere kamer slapen met zijn logeerspullen. Zo went je kind aan een nieuwe omgeving en kan het ervaren hoe het is om niet in zijn eigen bed te slapen.


E-book Slaaprtraining voor baby's: Zo slaapt je baby lekker door (en jij dus ook)

Slaaptraining voor baby’s: Zo slaapt je baby lekker door! (En jij dus ook)

Dit e-book is bedoeld voor ouders die hun baby willen helpen doorslapen. Het biedt praktische tips, slaaptrainingstechnieken en ondersteuning bij het creëren van een ideale slaapomgeving. Daarnaast behandelt het boek ook het belang van voeding, het omgaan met slaapregressie en het bevorderen van zelfstandigheid bij het slapen. Met behulp van dit e-book kun je een slaapritueel opbouwen en leren omgaan met slaapassociaties.


Bestel hier


Wat neem je mee?

Het inpakken van de logeertas kan ook een leuk moment zijn. Laat je kind helpen met inpakken en bespreek samen wat er allemaal mee moet. Hier een handige checklist:

  • Pyjama
  • Tandenborstel en tandpasta
  • Knuffel
  • Reservekleding
  • Lievelingsspeelgoed
  • Eventueel een boekje voor het slapengaan

Zorg dat je kind weet wat het bij zich heeft en waar het ligt in de tas. Dit geeft een veilig en vertrouwd gevoel.

Het moment suprême

Het afscheid kan emotioneel zijn, zowel voor het kind als voor de ouders. Het is belangrijk om zelf rustig en positief te blijven. Geef je kind een knuffel, zeg dat je het later weer ophaalt en wens het veel plezier. Probeer niet te lang te blijven hangen, dit kan het afscheid moeilijker maken.

Contact houden

Het kan helpen om af te spreken dat je kind je mag bellen als het heimwee heeft of als er iets is. Maak wel duidelijke afspraken over wanneer en hoe vaak er gebeld mag worden. Te veel contact kan het losmakingsproces in de weg staan.

Omgaan met heimwee

Heimwee is normaal, vooral bij de eerste keer logeren. Het kan helpen om hier vooraf met je kind over te praten. Bespreek wat heimwee is en dat het normaal is om je ouders te missen. Geef je kind tips over wat het kan doen als het heimwee krijgt, zoals denken aan leuke dingen, praten met de logeeradres, of een foto van het gezin bekijken.

Ontspan en vertrouw

Voor ouders kan het ook spannend zijn om hun kind voor het eerst te laten logeren. Probeer te ontspannen en vertrouw erop dat je kind in goede handen is. Gebruik de tijd om zelf ook te ontspannen en iets leuks te doen. Wees beschikbaar als je kind je nodig heeft, maar probeer ook te genieten van de tijd voor jezelf.

Een nieuwe ervaring voor iedereen

Het eerste logeerpartijtje is een grote stap voor zowel kinderen als ouders. Een goede voorbereiding, open communicatie en positieve instelling zijn cruciaal om deze nieuwe ervaring zo soepel mogelijk te laten verlopen. Het is een kans voor kinderen om zelfstandigheid en zelfvertrouwen te ontwikkelen en voor ouders om hun kind los te laten. Geniet van deze nieuwe fase en de vele logeerpartijtjes die nog gaan komen!

Bonus tip

Om het eerste logeerpartijtje extra speciaal te maken, kun je er een klein feestje van maken. Geef je kind bijvoorbeeld een klein cadeautje mee, zoals een nieuwe pyjama of een klein speeltje. Dit kan het afscheid net iets makkelijker en leuker maken!

liefs Marion

Extra informatie

Op zomerkamp? Dit mag je niet vergeten in te pakken!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *