Koningsdag

Koningsdag


Lang leve de Koning: Hoezee, hoezee, hoezee!
Op 27 april is het weer zover, dan is het weer tijd voor onze nationale feestdag: Koningsdag! Dit is een van de weinigen feesten die in ons land door iedereen gevierd kan worden, ongeacht geloof, cultuur of afkomst. Koningsdag bestaat nog niet zo lang, pas sinds 2014, maar het was een logisch gevolg op Koninginnedag (1891-2013) en daarvoor werd er al Prinsessedag gevierd (1885-1890).

Het is dus een behoorlijke lange en rijke traditie om op deze feestdag het staatshoofd in het zonnetje te zetten. Willem-Alexander was trouwens sinds 123 jaar weer de eerste Nederlandse vorst! Daarvoor waren het 123 jaar lang alleen koninginnen.
Traditioneel brengt de koning op deze dag een (ceremonieel) bezoek (met zijn familie) aan één of meerdere gemeenten in ons land. Dit bezoek is uiteraard te volgen op TV. Maar er zijn wel meer leuke tradities rond deze dag. We belichten hier de leukste tradities!

Grande parade

Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima en andere leden van het Koninklijke Huis bezoeken op deze dag één van onze gemeente. Dit gaat gepaard met allerlei feestelijkheden en spelletjes. Dit jaar (2019) vindt dit plaats in Amersfoort! Absoluut de moeite waard om even naar toe te gaan. Niet bij jou in de buurt? Dan kun je het uiteraard ook via de TV volgen.

Wat je onder andere kunt verwachten in Amersfoort? Nou bijvoorbeeld Wudstik, Maria Fiselier, rapper Ginger en Marcel Fisser. Ook Amersfoort kent overigens een Koningsnacht voorafgaande aan de happening, waarbij volop gedanst kan worden. Misschien je tentje ergens in de buurt opslaan? Dan feest je gewoon 24 uur achter elkaar.

lijn groen oudersenzo
Koningsdag

Vrijmarkt

Wie kent het niet, de vrijmarkt of kleedjesmarkt, met natuurlijk de allergrootste in Amsterdam. Je zal vroeg uit de veren moeten om daar een goed plekje te bemachtigen! Gelukkig hoeven we niet allemaal naar Amsterdam af te reizen en zijn er door het hele land vrijmarkten. Dus graai je oude spullen bij elkaar, want dit is het moment om er vanaf te komen!

En de avond wordt natuurlijk traditioneel afgesloten met een etentje buiten de deur om al het zuur verdiende geld weer uit te geven (en vaak nog een beetje extra). Het is deze avond nogal een drukte, dus reserveren is wel aan te raden.

Kermis

Door het hele land zijn verschillende kermissen te bezoeken. Leuk! Kermis doet voor mij aan vroeger denken, mijn ouders namen me op (toen nog) Koninginnedag altijd mee naar de Kermis. Ik vond dat een feest! Eerst keken ze dan naar het Defilé op TV, toen nog met Koningin Juliana en aansluitend gingen we dus naar de kermis. Super leuk!

Oranjebitter

Misschien vind jij het lekker? Ik ben er geen liefhebber van, maar het drinken van Oranjebitter is wel heel traditioneel op deze dag. Het drankje stamt uit 1620. Met het aantreden van de eerste Koning Willem van Oranje, werd de likeur opnieuw op de markt gebracht. Ik zou zeggen, neus dicht en proost!

lijn groen oudersenzo
Koningsdag

Oranje boven!

Koningsdag vieren doe je natuurlijk in je oranje kloffie! Of het nou voor de WK is, EK of Koningsdag, maar op dit soort dagen steken we ons ‘allemaal’ in het oranje! Aangezien ik met Rocco regelmatig naar de vrijmarkt ben geweest, heb ik de nodige accessoires inmiddels wel liggen. Mocht het Nederlandse elftal eindelijk weer eens voet aan de grond krijgen, dan heb ik inmiddels het nodige alweer klaar liggen. Eigenlijk zou iedere Nederland standaard minstens één oranje outfit in zijn kast moeten hebben hangen. Gewoon naast dat standaard nette pak. Een oranje gekleurd Nederland (of je nou koningsgezind bent of niet) geeft toch een bijzonder gevoel van saamhorigheid.

Op Koningsdag mag je vlaggen!

Op Koningsdag mag het, dus vergeet de vlag niet buiten te hangen, met oranje wimpel! Een van de weinige dagen dat we de vlag met wimpel mogen buiten hangen. Heb je een vlag? Doe dan gezellig mee, want al die vlaggen is natuurlijk wel een vrolijk gezicht in de straten.

Tompouce

Zelfs de bakker en HEMA kleurt even mee in de Koningsdaggekte en komt op deze dag (sinds een paar jaar, dus het is al bijna een traditie te noemen) met oranje tompoucen! Die mogen natuurlijk niet ontbreken. Wie kan er nou zo’n heerlijke Tompouce weerstaan. Wist je dat de verkoop van deze tompoucen per jaar met zo’n 600% toenemen? Daar is toch niet tegenaan te bakken! Nou ja, als ik mag kiezen tussen Oranjebitter en een oranje tompouce, weet ik het ook wel.

Niet alleen in Nederland

Niet alleen in Nederland vieren we op deze dag feest, Koningsdag wordt natuurlijk ook gevierd op Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Bonaire. Ik zou het best daar wel eens een keertje mee willen maken.

lijn groen oudersenzo
Koningsdag

Festivals

Ook de muziekliefhebbers komen aan hun trekken. Eigenlijk begint dat in de nacht voorafgaande aan Koningsdag. Zo kent Den Haag de KoningsNach (zonder T) en heeft Rotterdam de Nacht van Oranje. Beiden spetterende muziekspektakels. Maar er zijn er nog veel meer.

Voorheen werden de Amsterdamse festivals nog in het centrum van Amsterdam georganiseerd. Een paar jaar geleden is dit gestopt zodat de toeristen over de hele stad verdeeld konden worden, zodat de veiligheid wat meer gewaarborgd kan worden. Ik kan me de drukte van die tijd nog wel herinneren. Je kon amper zelf bepalen waar je naar toe ging, maar ging volledig mee in de richting van de meute. Je had geen keuze, zo druk was het in de straten. Dat is gelukkig nu een beetje veranderd.

Zin in lekkere muziek? Misschien is er een festival bij jou in de buurt:

 

26 april 2019
18:00 – 23:30
Oranjekoorts Delft Markt
26 april 2019
22:00 – 05:00
Tiktak Kingsnight Amsterdam A’dam Air, Maassilo, Central Studios
26 april 2019
17:00 – 00:00
Smèrrig Koningsnacht Festival Den Bosch Tramkade
26 april 2019
12:00 – 00:00
Royal Dutch Eindhoven Stadhuisplein
26 april 2019
12:00 – 00:00
Free Your Mind Orange Edition Arnhem Roermondsplein
27 april 2019
14:00 – 00:00
Kingdance Zwolle Grote Voort
27 april 2019
13:00 – 23: 00
Kralingse Bos Festival Rotterdam Kralingse Bos
27 april 2019
12:00 – 23:00
Oranjebitter Rotterdam Het Park
27 april 2019
12:00 – 20:00
Urban Music Festival Kingsday Amsterdam Stadspodium

 

Kijk voor een volledig overzicht op: Festivalfans.nl

lijn groen oudersenzo
Koningsdag

Met de juiste make-up

Essence speelt goed in op de oranjehype en komt met bijpassende body tattoos, nagellakken, nagelstickers en haaraccessoires in de oer-Hollandse kleuren. Deze special edition draagt de toepasselijke naam “Get loud Holland”.

Zin om mee te zingen?

liefs Marion

Meer informatie

10 Feestelijke oranje musthaves voor deze Koningsdag
Prinsjesdag, lees meer over deze lange traditie
Verrassende oranje recepten voor Koningsdag
Kinderliedjes: Koningsdag

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *