Juridische hulp bij letselschade. Nodig of niet?

Juridische hulp bij letselschade: nodig of niet?

Stel je voor: je raakt betrokken bij een ongeval. Bijvoorbeeld omdat je aangereden wordt, of een bedrijfsongeval krijgt. In zo’n geval krijg je te maken met hoge (zorg)kosten en niet te vergeten de nodige emotionele schade. In zulke gevallen kun je deze kostenpost vaak verhalen op de veroorzaker van het letsel. Het beste kun je hiervoor juridische hulp inschakelen. Zo voorkom je dat je niet alle kosten vergoed krijgt. Bovendien is een letselschadeadvocaat gespecialiseerd in dit soort zaken, waardoor hij precies weet waar je recht op hebt. In dit artikel lees je wat je kunt verwachten als je met letselschade te maken krijgt.

Recht op schadevergoeding na een ongeval?

Of je na een ongeval recht hebt op een schadevergoeding hangt van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld of het ongeval duidelijk de schuld was van de andere partij. Daarnaast komen er nog veel meer dingen bij kijken als het aankomt op een schadevergoeding. Om deze reden is het handig om juridisch advies in te winnen na een ongeval. Een letselschadespecialist weet precies waar je wel en geen recht op hebt. Wil je alvast ongeveer weten of je een vergoeding kunt verwachten? Doe dan de Letselschadetest!

Kan ik smartengeld krijgen?

Als je een ongeval meemaakt, maak je vaak hoge kosten. Allereerst materiële schade, maar natuurlijk ook immateriële schade. Dit laatste wordt ook wel smartengeld genoemd. Stel je voor, je wordt door een automobilist aangereden op een rotonde. Naast schade aan je fiets en het nodige fysieke letsel, is ook de immateriële schade behoorlijk groot. Zo ben je bang om nog op de fiets te stappen en heb je ’s nachts flink te lijden onder nachtmerries. Je ontwikkelt een angststoornis of erger nog: een posttraumatisch stress syndroom. Dat is een voorbeeld van immateriële schade.

Om recht te hebben op smartengeld moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Een letselschadeadvocaat weet precies aan welke eisen je moet voldoen en of je in jouw geval in aanmerking komt voor smartengeld.

lijn groen oudersenzo
Juridische hulp bij letselschade: nodig of niet?

Welke schade wordt verder vergoed?

Is jou een ongeval overkomen waar een ander (particulier of bedrijf) aansprakelijk voor kan worden gesteld? Dan is het altijd verstandig om juridische hulp te zoeken. Zo weet je zeker dat je het maximale vergoed krijgt. De tegenpartij heeft namelijk óók een advocaat, en hoe oneerlijk ook: die zal uit alle macht proberen het letselschadebedrag zo laag mogelijk te laten uitvallen. Het zelf regelen van je schadevergoeding na een ongeval is daarom zo goed als onmogelijk.

Maak je na een ongeval extra kosten? Bijvoorbeeld omdat er schade aan je voertuig was, of omdat je medische zorg nodig had? Dan kun je deze kosten vaak verhalen op de tegenpartij. Ook reiskosten kunnen worden vergoed. Kun je niet meer (volledig) werken als gevolg van het ongeval? Dan kun je vaak een flinke vergoeding krijgen. Neem altijd een letselschadeadvocaat in de arm om dit te realiseren. Dan weet je precies wat je wel en niet vergoed krijgt.

Letselschade: hoe hoog is de vergoeding?

Hoe hoog de schadeclaim is, hangt van veel factoren af. Een advocaat bekijkt met jou precies welke kosten er gemaakt zijn. Het gaat dan om zowel materiële als immateriële schade. Houd er rekening mee dat immateriële schadeclaims in Nederland nooit heel hoog zijn. Toch is het de moeite waard om er goed naar te laten kijken. Je weet namelijk nooit precies hoe het in jouw situatie zit. Een letselschadespecialist kijkt heel specifiek naar jouw persoonlijke geval. Want er kunnen net zaken meespelen die ervoor zorgen dat je wél een forse vergoeding kunt krijgen.

Want eerlijk is eerlijk: als je slachtoffer wordt van een ongeval door toedoen van iemand anders, is dat heel zuur. Een schadevergoeding dekt de lading niet en zal zeker niet alle pijn, angst en frustratie wegnemen. Maar het is wél waar je recht op hebt, en het voorkomt dat je zelf met hoge kosten blijft zitten na een ongeval.

Heb jij weleens te maken gehad met letselschade? En heb je daarvoor juridische hulp ingeschakeld? Hoe is het opgelost? We horen graag van je in de comments!

Liefs Amber

Meer informatie

Overstappen of niet: hoe zit het met jouw zorgverzekering?
Een goede zorgverzekering voor je baby
Zo regel je het geregistreerd partnerschap met een niet-Nederlander
De wereld aan zijn voeten

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Flyct.nl.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *