Dierendag, feest voor de dieren!

Op 4 oktober is het weer dierendag! Jaarlijks komt deze feestdag voor de dieren terug en ook dit jaar zullen er heel wat huisdieren extra vertroeteld, verwend en geknuffeld worden.

Maar wat is dierendag nu precies, waarom vieren we dit en hoe kun je iets speciaals doen voor jouw dier? De Internationale Dierenbescherming heeft in 1927 Dierendag in het leven geroepen. Deze dag is bedoeld om je trouwe twee- of viervoeter (of meer) een keer extra in het zonnetje te zetten. Deze dag is ook bedoeld om alle dieren die niet vanzelfsprekend verzorgd worden, maar juist bedreigd of gemarteld, onder de aandacht te brengen.

Franciscus van Assisi

Vroeger leefde er in Italië een man genaamd Franciscus van Assisi. Hij was een grote dierenvriend die zich inzette voor het wel en wee van zieken dieren en mensen. Na zijn dood op 4 oktober 1226, toen hij 44 jaar was, werd hij heilig verklaard. De Internationale Dierenbescherming gebruikte dit gegeven om van 4 oktober Dierendag te maken.

Iets extra’s

Naast de dagelijkse en gebruikelijke verzorging die jouw huisdier nodig heeft kun je op Dierendag iets extra’s doen. Dat hoeft niet altijd extra eten te beteken, er zijn ook heel veel leuke andere verwennerijtjes te bedenken. Wat betekent dit voor jouw dier?

Vachtdieren

Vachtdieren zoals een hondkat, paard, caviakonijn kun je verwennen met een extra lange borstelbeurt

Hond

Met je hond kun je een lekkere lange wandeling maken; kies eens een andere route of plek bijvoorbeeld: langs het strand, in het bos of een groot park.

Kat

Katten genieten vooral van strelen, warmte en een lekker smulhapje zoals verse vis, lever of kip, maar het allermeeste verwen je ze door met ze te gaan spelen.

Paarden

Paarden vinden het heerlijk om in de vrije natuur te draven in plaats van aan de tredmolen, maak extra tijd voor beweging.

Alle dieren

Geef je vriend vandaag alleen zijn lievelingskostje te eten en geef hem vooral altijd, maar vooral vandaag, extra veel, knuffels, complimentjes en aandacht!
Wie goed voor zijn huisdier zorgt en genoeg tijd aan hem besteed, weet precies wat zijn vriendje lekker vindt!

lijn groen oudersenzo
Dierendag, feest voor de dieren

Geen feest

Niet voor alle dieren is het op 4 oktober feest. Veel dieren die in de vrije natuur leven worden bedreigd met uitsterven, ziekte of moord. Dit komt deels door de evolutie en veranderingen in het klimaat, deels door het ingrijpen van de mens (bijvoorbeeld stedenbouw en het kappen van wouden), maar ook door pure afslachting, jacht en stroperij. Denk maar eens aan de walvissen, olifanten, reuzenpanda’s, mensapen, zeeschildpadden, et cetera.
Een andere groep dieren die vandaag geen feest viert zijn de mishandelde en verwaarloosde dieren.
Voor al deze dieren kun je op Dierendag toch iets betekenen door een gift of donatie te doen aan een van de vele organisaties die zich inzetten voor deze arme beesten, zoals: WNF, Dierenbescherming of verschillende dierenasiels.

Dieren en kinderen

Dieren spreken kinderen aan. Kinderen willen niets liever dan zo’n lekker knuffelig, pluizig konijn, een schattig babypoesje of een stoere hond… Maar vooral bij jonge kinderen is het nieuwtje er al snel af en wie zorgt er dan voor Moppie, Fifi of Max?
Een peuter kan nog niet zelfstandig voor een huisdier zorgen maar samen met jou kan dit plezier – en deze verantwoordelijkheid – wel gedeeld worden.
Het verzorgen van een huisdier, het dragen van een stukje verantwoordelijkheid daarin, en het aanleren van respect voor dieren zijn bovendien waardevolle zaken voor je kind. Dit is de Oudersenzo.nl Huisdieren Top 3 van de meest populaire huisdieren voor peuters en jonge kinderen op dit moment:

1. Cavia
2. Konijn
3. (Gras)Parkiet

Een huisdier, wel of niet?

Het houden van een huisdier is geen lichte taak. Elke soort huisdier heeft zo zijn voor- en nadelen en vóór de aanschaf moet je eerst een paar goede overwegingen maken:

  • wat past er bij jou kind, wat past er bij jou, wat past in jullie gezin
  • hoeveel tijd en aandacht zijn er voor een huisdier
  • wie neemt de hoofdverzorging op zich
  • waar gaat het dier ‘verblijven’
  • hoeveel geld wil je overall uitgeven

Daarnaast spelen de specifieke eigenschappen van het betreffende beestje ook een rol: het karakter, de verzorging, gemiddelde leeftijd, eventuele training, kosten en aanschaf van benodigdheden. Laat je vooraf goed informeren door bijvoorbeeld een dierenspeciaalzaak, een fokker, een dierenarts, of via internet.

Dieren zijn leuk

Het kan natuurlijk zijn dat jou kind nog niet aan een huisdier toe is, geen probleem dan wacht je gewoon een jaartje. Ook kan het zijn dat je kind, of een van de andere leden van je gezin, allergisch is voor een bepaalde soort huisdier.
Toch gaan dieren en kinderen over het algemeen zeer goed samen! En vergeet vooral het belangrijkste niet: dieren zijn leuk, dieren zorgen voor veel vermaak, dieren bieden troost, en het aaien en strelen van dieren is stressverlagend!

liefs Marion

Meer informatie

Zo verwen je een huisdier op Dierendag!
Welke hondenrassen zijn ideaal voor een gezin?
Katten benodigdheden: 3 must have accessoires die stijlvol en praktisch zijn
Huisdierregels top 10 voor peuters en kleuters
Aanschaf van een huisdier in een gezin met kleine kinderen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *