Wat zijn bitcoins en hoe werkt het?

Wat zijn bitcoins en hoe werkt het?

Je hebt er vast al vaak over gehoord, maar wat houdt het nu eigenlijk in: Bitcoins? Wat kan je ermee, wat is het nu eigenlijk precies en is het misschien interessant om ze te kopen?

Wat zijn Bitcoins

Bitcoin is een digitale munteenheid die volgens de Nederlandse overheid wordt gezien als enkel en alleen een ruilmiddel. Het kromme is dat het opeens wel als een bezit wordt gezien als er gesproken gaat worden over belastingen, terwijl het dus geen officiële waarde heeft als munteenheid. Nu is geld sowieso een ruilmiddel, dus de logica hierachter is niet helemaal te volgen. Met Bitcoins kan je geld verdienen door het spelletje van kopen en verkopen tegen andere prijzen, net als aandelen zeg maar. Maar je kan er wel degelijk ook gewoon mee betalen bij verschillende bedrijven via internet en dat lijstje wordt steeds langer. Het handelen in Bitcoins heeft uiteraard zo zijn voor- en nadelen, die we zo zullen gaan benoemen. Uiteraard zal het ervan afhangen wat jouw intenties zijn of Bitcoins voor jou aan te raden zijn. Daarnaast: hoe kan je eigenlijk Bitcoins kopen?

Kopen en verkopen

Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk om aan Bitcoins te komen. Deze koop je vrij simpel via een wisselkantoor dat in Bitcoins handelt. Je Bitcoins verkopen kan je ook gewoon weer op dezelfde manier doen. Deze wisselkantoren werken (uiteraard) online en worden ook wel cryptocurrency- wisselkantoren genoemd. Met iDeal betaal je. Meestal is er een limiet aan de hoeveelheid die je aan mag schaffen per dag. Er zijn eventueel ook platforms waar handelaren onderling kunnen handelen. Zo’n handelsplatform heet een exchange. Daarnaast kan je ook nog je Bitcoins omwisselen voor andere digitale munten (beter gezegd: cryptovaluta). Dit kan je doen op speciale websites! Je Bitcoins kan je bewaren in een soort digitale portemonnee, wat aangeduid wordt in deze wereld als ‘wallet’.

lijn groen oudersenzo
Wat zijn bitcoins en hoe werkt het?

De voordelen van handelen in Bitcoins

Waarom je zou handelen in Bitcoins? Omdat het toch wel voordelen biedt! Geld verdienen met je geld op een spaarrekening zetten is natuurlijk allang niet meer aan de orde. Bitcoins aanschaffen kan een manier zijn om met je geld productief bezig te zijn. De voordelen die hierbij o.a. naar voren komen:

 • Geen last van aankoopfraude, want de transacties zijn onomkeerbaar
 • De inflatie is meer voorspelbaar
 • Hoge mate van anonimiteit (let op: kijk ook bij de nadelen!)
 • Internationaal handelen gaat sneller dan met gewone valuta
 • Geen censuur op de transacties
 • Transactiekosten zijn laag
 • Je hebt niks te maken met banken
 • Mogelijkheid tot micropayments
 • Geen beperkingen
 • Geen extra voorwaarden
 • Geen overbodige kosten zoals instappremies of abonnementskosten
 • Onafhankelijk van regeringen

De nadelen van Bitcoins

Natuurlijk blijft handelen in geld, om het maar even zo te noemen, niet zonder risico. Ook bij Bitcoins geldt dit. Daarnaast zijn er ook specifieke nadelen die met cryptovaluta te maken hebben:

Hoewel Bitcoins niet staan geregistreerd op jouw naam (dus anoniem zijn) zijn alle transacties gewoon openbaar. Anoniem is dus een te groot woord.

De koers van de Bitcoin is niet stabiel. Hij kan enorm wisselen, wat uiteraard mooi kan zijn, maar je ook net zo goed tegenwerken!

Bitcoins kunnen uit je wallet gestolen worden! Zorg dus voor een goed beveiligde omgeving.

Tja, ook hier maken oplichters gebruik van de goedgelovigheid van mensen. Wees dus ook in deze ‘wereld’ op je hoede!

Bitcoin transacties zijn onomkeerbaar. Een foutje betekent dus dat je het kwijt bent! Extra controleren dus voordat je iets doet!

Begin met een Bitcoin-wallet

Voordat je Bitcoins kunt aanschaffen zal je dus een wallet moeten aanschaffen. Let hierbij goed op de veiligheid ervan zodat anderen niet met jouw valuta aan de haal kunnen gaan. Vervolgens kan je dus Bitcoins gaan aanschaffen. Lijkt het je leuk of interessant om in deze valuta te duiken, dan is het raadzaam om je er eerst goed in te verdiepen zodat je je niet in de vingers snijdt! Handel alleen in geld wat je missen kunt, want uiteraard kan de koers ook hier opeens erg zakken waardoor je verliezen kunt draaien!

liefs Marion

Meer informatie

Een goede financiële buffer opbouwen? 4 tips!
Hoe kan je nog geld verdienen met je geld?
Sparen, bewaar een appeltje voor de dorst
Geld besparen? Dat gaat zeker lukken met deze tips!

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#ad Deze blog wordt je aangeboden door Bestebank.org.

BabyBaby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *